Annons ↓ Annons ↑

Krönika: En obotlig vårromantiker

Det är april och jag är som ett grinigt barn innan julafton. Förväntan och längtan efter vårens första primörer är olidligt stor.

Den sociala kompetensen får stryka på foten. Vart jag än går är blicken riktad rakt ner på jakt efter vårtecken: krokus, en liten tussilago eller gröna skiftningar i gräset.

Det är lätt att längta och leta efter något – att fantisera om närproducerade solmogna tomater och jordig mangold – istället för att kolla upp, se sig omkring och ta del av det som finns just nu, oavsett säsong. Göteborg är fullt av kreativa och passionerade mathantverkare av olika slag året runt, även i snålblåst och sidoregn.

”Att utforska Göteborgs skafferi är faktiskt som att möta våren hela tiden”

Daniel Seehuusen har tagit fram en bitter, med smak av kaffe och choklad, att toppa cocktails med och år av hårt slit gör att den nu finns på Systembolaget. Kålltorp har fått ännu ett hantverksbageri i Café Oizo och Posthotellet får nya hyresgäster när Kajodlingen flyttar in på taket. Per Nordby och Da Matteo rostar vidare på sina bönor, GBG Soda släcker törsten med både julmust och syrlig rabarber och för den som önskar procent i glasen finns en uppsjö av ölbryggerier att välja på. Coop lanserar snart konstiga grönsaker, men på Kvibergs marknad har det i många år sålts fullt dugliga restpartier grönt och bananer för en guldpeng kilot. Systrarna Khanna för vidare sina föräldrars och ett göteborgskt matarv med sin kollektion av fyra indiska kryddblandningar. Deras föräldrar var bland de första att importera indiska kryddor till Sverige på 60-talet.

Att utforska Göteborgs skafferi är faktiskt som att möta våren hela tiden. Så om du precis som jag är en obotlig vårromantiker: ge dig ut på upptäcktsfärd en kall, molnig dag och plocka med dig lite varmare känslor hem.