Annons ↓ Annons ↑

Kontokredit eller privatlån – vad ska du välja?

Ibland så kommer det tillfällen i livet då du kan behöva extra pengar. Kanske något oväntat sker, eller så är det något du vill köpa just nu. Om du då inte har sparat pengar för detta syfte, så kan det vara skönt att ha en kredit eller ta ett lån. Men vilket alternativ är det bästa för dig?

Om det är veckan före lön och du behöver extra pengar för något, då är det smart att ha en kontokredit. Om du behöver extra pengar inför ett specifikt tillfälle, då kan det vara läge för ett privatlån.

Privatlån

Privatlån brukar även kallas för blancolån. Det är ett lån utan säkerhet. Denna typ av lån finns hos de vanliga bankerna samt hos olika aktörer och kreditgivare. Ränta på detta lån är ofta rörlig vilket gör att den kan bli högre under den tid du har din skuld. Vad du får för ränta brukar bestämmas i samband med att du tar lånet. Det baseras på faktorer som din ekonomi, kreditvärdighet och möjligheter att betala tillbaka lånet. Om du har en fast, stadig inkomst så brukar det ge en lägre ränta.

Att ta ett privatlån kan göras på olika sätt. Antingen genom att söka direkt hos en bank, eller gå via en låneförmedlare. Om du väljer den sistnämnda så är det flera banker som kan ge dig förslag på lån. Det vanligaste är att banken i fråga gör en kreditupplysning på dig för att se hur du skött din ekonomi. Många gånger så kräver ett privatlån att du är 18 år eller äldre, har en fast inkomst och saknar betalningsanmärkningar. Dock finns det de aktörer som lånar ut pengar även om du har en lägre inkomst eller har en eller ett par betalningsanmärkningar.

Kontokredit

En kontokredit innebär att du har en kredit på en viss summa, som är kopplat till ditt bankkort. Det kan även vara att du har fått godkänt en viss summa hos en kreditgivare, där du sedan kan ta ut pengar från, när behov uppstår. En kontokredit ger dig fria uttag upp till din beviljade kreditgräns. Du betalar ränta och avgifter för det belopp du har valt att ta ut till ditt bankkonto. Det är en löpande kredit som du kan nyttja när du behöver helt enkelt. En aktör som erbjuder kontokredit upp till 20 000 kronor är ViaConto.

Om du har en aktiv kontokredit på 20 000 kronor, så innebär det att du max kan ta ut den summan. Men du kan välja att ta ut mindre belopp med. Den summa du tar ut, det är den du betalar ränta på. Det gör att du kan ha en kredit liggande, utan att det kostar dig något. Det är en trygghet att ha det som en buffert.

En kontokredit har ofta en högre ränta än ett privatlån. Dock är det den effektiva räntan du ska titta på om du ska jämföra olika alternativ. Kolla även om det tillkommer andra avgifter eller kostnader. Det kan vara att det finns en årsavgift, uppläggningsavgift eller uttagsavgift.

Vad ska du välja?

Så, vad ska du då välja, privatlån, eller kontokredit? Det beror en del på vad du ska ha pengarna till. Om du har behov av mindre summor, lite då och då, då är kontokredit en bra idé. Det eftersom det blir som en buffert du kan ta av, när behov uppstår. Om du ska köpa något, för en större summa pengar, då är det oftast bättre att ta ett privatlån.