Annons ↓ Annons ↑

Kolgruvan

Klyschigt nog sägs Ringön bli Göteborgs egna Berlin, eller kanske mer NDSM werf i Amsterdam – vi har pratat med Willy Rudman om den växande stadsdelen och den gamla chokladfabriken som nu har blivit Kolgruvan.

För den nyfikne vad är egentligen Kolgruvan för ställe?
– Kolgruvan är en gammal chokladfabrik (730 m2) på Ringön som vi renoverat och byggt om till ett kreativt hus för entreprenörer, start-ups, frilansare och andra idérika individer. I vår skapande process har vi valt att tänka nytt och på miljön. En stor del av alla skruvar vi dragit ut har vi återanvänt, mammas gamla veranda från 1907 har blivit ett konferensrum. Våra skiljeväggar är Volvos gamla busstopp. Vår inredningen är köpt på second hand, taket är på väg att isoleras för att hålla nere elkostnaderna och det samma gäller fönsterrutorna som ska bytas ut från englas till treglas. Kolgruvan består även av en eventdel där företag och privatpersoner kan hyra en stor del av lokalen för en unik fest med industrikänsla. Hur chill är det inte att om sommarmornarna kliva upp på en 500 m2 stor takterrass och möta solen?

Det är du och Fredrik som har startat Kolgruvan, hur föddes egentligen idén?
– För att göra en lång historia kort. Fredrik behövde ett mindre lokal för sina högtalare och kom i kontakt med en hyresvärd som erbjöd hela lokalen.  Jag tyckte att det lät intressant och efter en resa till Japan bestämde vi oss för att köra.

Men … Hur kom ni egentligen fram till namnet Kolgruvan?
– 
Det blev ganska självklart i och med att lokalen ligger på Kolgruvegatan. Men som jag nämnde tidigare har vi valt att fokusera en del på miljön. Det känns därför ironiskt att namnet anspelar på något så omiljövänligt som kol(kraft).

Vad är era bästa tips till någon som vill göra något nytt och eget?
– You have to jump,  there is no way around it. Det är bara att gå på magkänslan och köra. Vi har och har haft många nätter utan sömn och kommer säkert att ha många fler. Men vi somnar i alla fall med vetskapen om att vi vågade gå utanför vår komfortzon. Att vi vaknar på grund av samma sak är en helt annan sak …

Berätta lite om vad ni kommer bjuda allmänheten på!
– Vi har varit i kontakt med en del kaféer, butiker och organisationer. Som det ser ut nu blir det någon typ av pop-up i stor skala. Vi har fått en förfrågan om en viss typ av matmarknad som verkar väldigt spännande. Vill man veta mer är det bara att följa oss på diverse sociala medier. Vi går ut med allt när det blir klart.

Enligt GP har Ringön potential till att bli ”Göteborgs nästa hipstermekka”, hur ser ni på det?
– Jo, det kan stämma. Det är lite Berlin över Ringön. Och nu när fler kreativa individer börjar flytta in så känns det som om Ringön har potential att bli något unikt.

Om det är något en absolut inte får missa i Göteborg just nu, vad skulle ni säga att det är?
– Ringön! Hela området är ganska oexploaterat av cityfolket.