Annons ↓ Annons ↑

”Känns äckligt”: Elina Ryd om jämförelsen med Lana Del Rey

Elina Ryd har just släppt sin nya EP Dagar Flyger och vi har fått möjligheten att prata med henne om inspirationen bakom. Vi diskuterar även smickrande jämförelser med Lana Del Rey, minnesvärda ögonblick från hennes turné, och vad som gör hennes musik unik. Elina ger oss en inblick i hennes kreativa process och avslöjar vad framtiden har att erbjuda.

Grattis till din nya EP Dagar Flyger! Kan du berätta lite om inspirationen bakom?
– Tack! Inspirationen kommer ur livet men framförallt ur minnen. Det kan räcka att det gått några år så får platser och händelser ett magiskt skimmer över sig. Musiken skulle jag beskriva som drömsk och melankolisk.

“Majornas Lana Del Rey” är ett smickrande smeknamn som Göteborgs-Posten gav dig. Hur känns det att bli jämförd med en sådan framstående artist?
– Ja, hon är grym! Men egentligen tycker jag att jämförelsen är rätt missvisande. Om jag ska vara ärlig så tycker jag att ”Majornas Lana Del Rey” låter rätt äckligt.

Din turné har pågått sedan augusti. Vad har varit det mest minnesvärda ögonblicket hittills under turnén?
– Turné å turné vi gjorde väl tre gigs resten blev inställda… Men det mest minnesvärda var när vi efter tågkaos och mot alla odds äntligen kom fram till Gävle och blev uppmötta på stationen av den otroligt trevliga eldsjälen Micke Berglund från Centralteatern.

Du är känd för din musiks uttrycksfulla pianospel. Hur ser din kreativa process ut när du skapar nya låtar?
– Jasså! Kul! Men tyvärr är det inte jag som spelar piano utan Matti Ollikainen. Förr kompade jag mig själv men var för kass.

Kan du dela med dig av någon speciell låt från din nya EP Dagar Flyger och berätta vad den betyder för dig?
– Titelspåret Dagar flyger skrev jag i en period av sorg vilket var terapeutiskt för mig. Själva texten handlar om hur vissa platser för alltid kommer vara starkt förknippade med människor vi stått nära.

Vad är det som du tycker är mest unikt med din musikstil och hur har den utvecklats genom åren?
– Jag tänker nog att den är mer repetitiv och innehåller färre ackord än det mesta annat. Men under åren har den nog utvecklats åt det mer populärmusikaliska hållet rent harmoniskt.

Vad ser du mest fram emot när det gäller att uppträda på Stadsteatern i Göteborg den 14:e oktober?
– Att få framföra musiken i sin helhet med stråkar å hela rubbet. Ska bli så jävligt roligt faktiskt!

Vilka artister eller genrer har inspirerat dig mest under din musikaliska resa?
– Leonard Cohen, Maria Callas, Chavela Vargas och Nirvana är några exempel på artister/grupper som nått otroligt djupt in i mig.

Efter denna turné, vad kan dina fans förvänta sig härnäst från Elina Ryd?
 – En fullängdsskiva nästa år!

Om du fick byta liv med någon annan artist för en dag – vem skulle det vara och varför?
– Hade velat få uppleva en helt annan epok. Tänk att få byta med Nico i Velvet Underground tex å få hänga på The Factory det hade vart nåt. 

Finns det något du skulle vilja lägga till? 
– Varmt välkomna den 14/10 till Stadsteaterns Foajébar!