Josefine Eklund

Efter att hon läst böcker i massor, gjort studiebesök på neonljus-industrier och fått med sig en låda trasiga lysrör hem, är neonljus-konstnären Josefin Eklund nu aktuell med två helt nya kollektioner. Alter ego ego och ett sidoprojekt som främjar organisationen Women for Education.

Ända sedan barnsben har Josefin Eklund haft ett stort intresse för att skapa. Det var dock inte förens hon blev något äldre som den elektroniska konsten etsade sig fast i hennes  kreativa ådra på riktigt.

–Jag gjorde ett besök på Stadsbiblioteket i Göteborg och hittade en bok med konstverk av neonljus-konstnären Dan Flavin, och blev från den stunden helt besatt av neonljus. Det var så coolt, vackert och det kändes på något sätt så levande.

Inte långt efter lånade hon ännu mer böcker och läste allt hon kom över om just neonljus-konst.

– Då kände jag också att jag ville komma ännu närmare neon på riktigt, så jag bokade in  studiebesök hos glasblåsare både i Berlin och i Västerås, samt hos arbetare i neonljus-industrin för att få se hur tillverkningsprocessen gick till.

Vid ett tillfälle fick hon även med sig en låda med trasiga lysrör hem. Sedan dess har hon ägnat större delen av sin fritid till att skapa just neonljus-konst i alla dess olika färger och former.

– Det blev liksom något speciellt med neonet. Det var inte bara färg på ett papper längre, utan så mycket mer. Nu kunde upplevelsen ändras beroende på ljusstyrkan, miljön, gasen i rören och avståndet. Det var något extra tilldragande med det bara.

“Jag drömmer om att alla människor ska ha samma rättigheter”

Hon har nu skapat neonljus-konstverk till både stora företag och för flera utställningar i Sverige, men också utomlands. Utöver det håller hon just nu på med sin nya kollektion Alter ego ego, som består av asymmetriska ansikten och andra former, vilka ska föreställa hennes olika alter egon och dess tankar. Vid sidan av det är hon även aktuell med ett sidoprojekt: ett par bröst i neon som ska främja organisationen Women for Education i Kenya.

– Jag ville göra något mer med min konst, inte bara något för mig själv som jag gjort innan, utan också för andra. Jag mådde väldigt dåligt ett tag, som många tyvärr gör idag, så jag använde konsten med dess färger och former, för att hitta ett sätt att må bra. Nu mår jag bra och vill därför göra något för andra.

Med neonljus-brösten, som visas för allmänheten i sommar, vill hon informera om organisationen.
– Jag vill genom detta projekt bidra till kvinnors rätt till utbildning och alla intäkter kommer gå direkt till Women for education. Och jag drömmer om att alla människor ska ha samma rättigheter: hudfärg, sexuell preferens, identitet och kön ska vara skitsamma, alla är bäst och måste få plats!

– Ett par bröst är inte “perfekta”. Bröst ser ut som bröst gör, och neonbrösten är en symbol kvinnans rättigheter till utbildning.

Se mer av Josefin Eklunds konst:
www.josefineklund.com

Artikeln publicerades ursprungligen i Djungeltrumman #52.