Josefin Eklund

Josefin Eklund fascineras av allt som lyser och ägnar sin fritid åt neonljuskonst. I februari hade hon sin första utställning och Djungeltrumman vill så klart veta mer om konst i neon.

Hej Josefin, vem är du?
– Hej Djungeltrumman! Jag är en rastlös Majornabo som fascineras av allt som lyser, gärna sysselsätter mig med olika kreativa projekt och försöker att uppleva så mycket nytt som möjligt. Dagtid jobbar jag som producent och projektledare på reklambyrån Change.

Vad är neonljuskonst?
– Det är ljus, gas, färger och sladdar som sätts samman på olika bakgrunder eller som installationer. Jag gillar att det är en levande och elektrisk konstform som kan göra gråa platser rosa eller mörka dagar ljusa.

Blue Elysian av Josefin Eklund.

Hur kommer det sig att du blev intresserad av just den här typen av konst?
– Jag var på konstavdelningen på Stadsbiblioteket en dag och kom över en bok av Dan Flavin. Han var en av de första konstnärerna som använde neonljus i sina verk. Sedan den dagen har jag varit som besatt. Jag började gräva ner mig i konsten genom att låna böcker, göra studiebesök hos neonföretag och samla på digitala bilder och intresset har bara ökat.

I februari hade du din första utställning. Berätta om den!
– Den gick under namnet Purple Perplex och var ett projekt som påbörjades under en sommar i Berlin. Syftet med att bo där var att hämta inspiration, besöka glasblåsare och jobba på Sygns huvudkontor. Där tog jag fram ritningar och provade material som glasrör och sladdar av olika sorter och storlekar. Det hela resulterade i fyra stycken färgglada verk i asymmetriska former på plexiglasskivor. Jag fick sålt några av verken och responsen både under och efter utställningen har varit över förväntan.

Cloudering Crucifix av Josefin Eklund.

Vad har du för projekt på gång idag?
– Projekten rullar in nästan varje dag och det är otroligt kul att det finns en efterfrågan på det jag gör! Förra veckan hyrde jag ut mitt neon till NA-KD:s event, Vallgatan 12 ska ställa ut och sälja ett par verk och jag har fler möten med inredningsbutiker i veckan. Det är många kreativa kollektiv i Stockholm och Göteborg som vill hyra och köpa in mina neonobjekt eller få hjälp med ljusdesign. Jag är även konceptansvarig för Vita Bergens nya albumsläpp gällande deras album- och singelomslag.

Vad är målet med din konst?
– Att få sprida ljus, glädje och stimulans samt få en möjlighet att ge uttryck för hur jag ser på mig själv (jag har uppenbarligen en härlig självbild – men det borde vi alla ha).

Mer om Josefin och hennes konst hittar du här eller här.