Jelly Crystal aktuell med albumet Prince – ” kände mig som prinsen på slottet”

Göteborgaren Filip Johnson gjorde sig ett namn i musikvärlden när han under artistnamnet Jelly Crystal släppte sin första EP 2017. Sedan dess har den 33-årige indieartisten gjort succé med bland annat debutalbumet Freak Show som tokhyllades internationellt, och liveföreställningen The Prince show som han höll för ett slutsålt Södra teatern i Stockholm tillsammans med artister som Seinabo Sey och Alice Boman.

Idag släpper Jelly Crystal sitt andra album, Prince, och i veckan passade Djungeltrumman på att ta ett snack med honom inför släppet. Vi pratade förstås om albumet men också om artistnamnet, framtidsplanerna och om att dricka öl på scen.

Hej Filip! Först och främst vill jag veta vad som ligger bakom artistnamnet Jelly Crystal.
Halloj! Haha, grejen är att det är skitsvårt att komma på ett artistnamn. Jag drog igång projektet med att vara soloartist typ 2016 men jag höll på att ge upp hela skiten eftersom jag inte kom på nåt namn. Alla var antingen skitdåliga eller redan tagna. Men en dag hittade jag Jelly Crystals på Willys – det är sådana där äckliga amerikanska gelétårtor i Tetra Pak – och när jag såg att det inte fanns nån artist med det namnet tog jag det i all hast. Och jag vet inte, det låter ju ganska snyggt, det funkar liksom, och det är ju inte så att jag lyckats komma på något bättre sedan dess.

Så du tog egentligen första bästa lediga namn?
Ja, det fick bli så. Men tårtorna heter ju Crystals, med s på slutet, så om någon vill starta typ ett dansband så är namnet Jelly Crystals fortfarande ledigt.

Nu är det ju dags för dig att släppa ditt andra album, Prince. Berätta om det!
Albumet heter som sagt Prince, och det består av åtta väldigt egna låtar som inte har något med prinsar att göra över huvud taget. Jag brukar göra så att jag bestämmer mig för ett namn eller ett tema och sedan håller jag mig till det. Temat prince kommer från en hotellupplevelse jag hade i Göteborg. Jag kunde inte ta mig hem till Stockholm en kväll och var tvungen att ta in på ett hotell jag absolut inte hade råd med. Hotellet kändes som ett gammalt slott och det var så himla prins-igt i mitt hotellrum – det var guld och heltäckningsmattor och hela grejen. Och eftersom jag var på hotellet helt själv kände jag mig som prinsen på slottet typ. Jag bestämde mig för att döpa den första låten i albumet till Prince och i samband med släppet gjorde jag The Prince Show i Stockholm.  Till slut tänkte jag att albumet lika bra också kunde heta det, och att prinsgrejen kunde få bli ett övergripande tema. Albumomslaget är en bild på min pappa när han var liten och ser ut som en prins på ett skolfoto.

I förra albumet samarbetade du ju mycket med andra artister vilket fick jättemycket positiv respons. Hur kommer det sig att det inte är några gästartister i Prince?
Det som är så synd är att jag jättegärna hade velat samarbeta med andra artister inför det här albumet. Sedan jag släppte album sist har jag blivit mycket bättre på att skriva, och låtarna i Prince är så bra skrivna att jag verkligen hade velat köra collabs i flera av dem. Men grejen är att det är ett sådant jäkla projekt att få till samarbeten. Inför det här albumet blev det en massa strul med rättigheter och så där och jag kände att jag inte orkade ta tag i det. Men det är faktiskt en gästartist med i albumet! I låten som heter Prince II är det en tjej som är med och sjunger, men det hände något med hennes skivbolag som gör att hennes namn inte får synas. Jag får alltså inte säga vem hon är, men hon är med i alla fall! Ni får gissa.

Vem hade du velat samarbeta med om du fick drömma?
Jag har redan en massa projekt med andra artister i gång, så var lugna! Det kommer fler samarbeten! Men en dröm haft länge är att göra en låt ihop med fransmannen Sebastien Tellier från Eurovision 2008. Vem vet, till nästa Djungeltrumman-intervju kanske jag har hunnit få ihop det. Jag har faktiskt svarat Sebastien en annan gång när jag fick den här frågan, så jag tänker stå fast vid det tills det blir av.

Du sa att du redan har en del projekt i gång, vad kan vi förvänta oss av Jelly Crystal i höst? Kommer man kunna se dig någonstans i Göteborg?
Ja, jag har en del i gång. Inte något nytt projekt eller så, men jag har börjat skriva på lite nytt som jag är peppad på. När det kommer till spelningar hade vi faktiskt planerat att köra The Prince show på Stora teatern den 11 november, men det blir tyvärr inte av. Jag körde ju den showen i Stockholm i våras och det blev så lyckat. Jag var jättetaggad på att få göra den i Göteborg, men jag får vänta till 2024 och då förhoppningsvis köra i både Stockholm, Göteborg och Malmö.

Vi får se fram emot The Prince Show 2024 i stället helt enkelt! Showen har ju som sagt fått jättemycket positiv respons, och jag läste bland annat att folk gillade att du drack öl på scen. Är det ett koncept du brukar köra på?
Haha, just showen var väldigt avslappnad och den kändes som en stor hemmafest, så det är klart att jag tog en öl eller två på scenen. Och det är lite den viben jag brukar köra på när jag står på scen, jag tycker inte att man behöver krångla till det så mycket. Det är ju en väldigt festlig grej att stå på scen och därför ser jag inga problem med att dricka några öl innan, under och efter. I höst har jag tyvärr inga spelningar alls inplanerade dock. Hela hösten blev väldigt oklar efter att showen ställdes in, men jag ska absolut se till att få ihop någon spelning och då lovar jag att säga till!

Lyssna på Prince här: