Jag vill inte hänga upp all min lycka på en enda person

Det är många som strävar efter att hitta en partner att dela resten av sitt liv med, men monogami är inte den rätta vägen för alla. I alla fall inte för Mirre. Efter en lång tid präglad av dåliga förhållanden halkade hon av en slump in på en av Sveriges tio swingersklubbar. Nu, sex år senare, driver hon en av dem i Mölndal – och är lyckligare än någonsin.

Innanför den vita ståldörren är belysningen dov och stämningen varm. Mirre har precis tänt de sista ljusen som lyser upp de mörkt röda väggarna i hallen. Om drygt två timmar börjar kvällens “onsdagsbus” inne på swingersklubben Club Amarante i Mölndal. Men först ska det städas, handlas, och tvättas.
– Så, då var det bara den sista tvätten kvar, säger Mirre samtidigt som hon tar upp de vita, nytumlade lakanen.

För att de ska hinna torka lägger hon lakanen på en av de två svarta skinnsofforna i loungedelen, som ligger en bit in i lokalen. Det är också där, i sofforna vid baren, som alla medlemmar samlas innan kvällen drar igång på riktigt.

Allt började egentligen för sex år sedan, efter att Mirres senaste relation gick i bitar.
– Han var borta väldigt mycket och jag väntade otaliga timmar på att han skulle komma hem. Jag tröttnade på att inte få den närhet jag behövde och när det väl kom fram att han hade träffat en annan, så tog det slut.

Det var heller inte den enda dåliga relationen som Mirre haft genom åren. Har det inte varit brist på närhet, har det förekommit slag.
– Det har aldrig känts bra och jag har mått väldigt dåligt. Men efter den senaste separationen började jag nätdejta och fick ganska snabbt nya sexuella kontakter. På så vis fick hon även nys om en swingersklubb.

Visst finns det folk som blir kåta och dumma i huvudet”

Mirre var både överväldigad och lycklig, men likt många andra, nervös inför sitt premiärbesök på swingersklubben.
– Jag minns att jag stod naken framför spegeln hemma innan och hatade min kropp. Jag var tveksam på om någon ens skulle vilja ta i mig. Väl på plats blev hon väl omhändertagen och bemött på ett sätt som kom att bli en vändpunkt i hennes liv.
– Idag trivs jag med sig själv och jag har börjat älska min kropp precis som den är. Jag önskar att jag hade känt såhär när jag var tjugo år yngre och vägde tjugo kilo mindre. Att jag dög precis som jag var.

Efter fem år som aktiv medlem tog Mirre för ett år sedan över driften av Club Amante. Idag är de nära 1600 medlemmar

Vad krävs för att bli medlem?
Singelkillar måste ringa först och bli godkända för de är så många som vill komma till oss, men i övrigt är det bara att skriva in sig som medlem. Myndig måste man vara förstås.

Vilken snittålder är det på medlemmarna?
– Det börjar gå ner i åldrarna, men det absoluta flertalet är mellan 30-50 år. Ett mindre antal är mellan 20-30 och någon är närmare 70 år.

Mirre driver klubben på heltid och anordnar medlemskvällar tre gånger i veckan. Det kan vara allt från parkvällar och mixkvällar till gangbangs och bisexkvällar. Just kvällens “onsdagsbus” är till för alla, men för att få vara med måste man anmäla sig, då de enbart får vistas 60 personer i lokalen samtidigt.
– Ikväll kommer det ungefär trettio stycken vilket brukar räcka bra för en lyckad kväll.

Förutom loungedelen i mitten av lokalen finns det ytterligare sex olika rum. Nästan alla, utom det gemensamma dusch- och basturummet, är målade i en mörkt, röd färg. Det är tydligt att Mirre är trygg i sin roll som swinger, då det är med stort leende som hon beskriver vad varje rum är till för.
– Det här kallar vi “vuxenbolibompa-rummet”, säger hon och pekar in i ett litet rum med en mörk soffa och en tv kantad av två svarta, höga vitrinskåp. Båda fyllda till brädden med sexleksaker i olika färg, form och storlek.
– Här kan man titta på vuxenfilm och mysa tillsammans, säger hon samtidigt som hon tar sitt tjocka, blonda hår och lägger det på ena sidan av axeln.

Lite längre bort, bakom ett guldfärgat sammetsdraperi leder en lång, smal, korridor in till de resterande fem rummen: lekrummet, mörka rummet och stjärnrummet för att nämna några. Där inne får ingen lov att ha kläder på sig. Det är handduk eller små, sexiga underkläder som gäller. Ingen får stå påpälsad och bara titta på.
– Det här rummet tycker många är intressant, säger Mirre och går in i ett av de större rummen.  Lekrummet, eller BDSM-rummet, är bland annat inrett med en säng, en stor, svart gunga  och ett stort träkors på väggen. – Här finns också lite olika tillbehör, säger hon och visar upp en lång piska som är delad i två.

Jag önskar att jag hade känt såhär när jag var tjugo år yngre och vägde tjugo kilo mindre. Att jag dög precis som jag var”

Korridoren har, precis som resterande rum, inga taklampor. Den enda befintliga belysningen är ljuslyktor på väggarna och röda ljusslingor i taket. Förutom i det mörka rummet, där det är kolsvart.
– I detta rummet brukar till exempel blyga nybörjare vara. Här vet man inte riktigt vet vem som tar på vem, vilket en del kan tycka är spännande,

Enligt Mirre är just en swingerklubb också den perfekta platsen för människor att leva ut sina drömmar på, då det sker på en trygg plats under kontrollerade former.

Vad finns det för risker? Går det att ha koll på att alla är med på vad som händer i de olika rummen?
– Visst finns det folk som blir kåta och dumma i huvudet, men vi i personalen har koll, och har någon betett sig illa blir den personen utslängd och avstängd direkt. Vi har ett regelverk som vi är noga med att följa.

Vilka regler är det som gäller?
– Kondom är ett krav vid all penetration och utöver det är respekt A och O. Du måste alltid fråga först om det är okej att smeka eller beröra någon annan, och ett nej är alltid ett nej. Det råder även totalt fotoförbud och vi vill även att alla ska vara rädda om varandras integritet, då det fortfarande är väldigt tabu att vara swingers.

”Meningen är att man ska bli hög på endorfiner av all njutning– vilket är det bästa ruset som finns”

Just den anledningen är också varför Mirre valt att inte gå ut med sitt riktiga namn.
– Jag vill inte bli dömd eller utstött. Jag är rädd att pappa kanske ska säga att jag är äcklig eller att folk i min närhet ska känna avsmak för mig. Därför är det inte ens någon i min familj som vet. Men egentligen är det inte så konstigt. För precis som att du inte brukar prata om vad du gör i sängen med sin partner, pratar du inte om vad du gör på swingersklubben.

Varför är det så tabu?
– Normen är ju överlag att vara monogam. När jag satt i bilen och körde hem en kväll pratade de om swingers på radion. Då ringde folk in och sa att om någon annan var med frugan skulle de inte ens ta i henne med tång efteråt. Men kan verkligen en enda person tillfredsställa alla ens behov? Jag menar, jag vill inte hänga upp all min lycka på en enda människa. Dock tror jag det är lite av en generationsfråga, för det verkar bli mer öppet bland yngre.

Om du inte hade separerat från din man, tror du att ni hade gått med i en swingersklubb då?
– Jag har tänkt mycket på det, och jag tror faktiskt att det hade varit möjligt. När jag ser tillbaka på mitt liv har jag egentligen inte varit så monogam då jag alltid haft fantasier om att vara med flera. Skulle jag träffa en partner nu känns det heller inte lika jobbigt om det skulle ta slut, eftersom jag har så många andra fina människor runt omkring mig som ger mig kärlek och bekräftelse.

Vad skulle du säga är syftet med en swingersklubb?
– Framför allt att få njuta tillsammans med sin partner eller med andra. Ofta är det par som varit tillsammans en längre tid som behöver en nytändning. Många har tappat gnistan men får tillbaka den igen när de ser att andra tycker att ens partner är attraktiv. För mig är njutning något av det finaste man kan bjuda sin partner på. Är du ensam kanske du vill träffa någon likasinnad, eller helt enkelt bara leva ut dina sexuella drömmar tillsammans med andra.

Nu är det bara en knapp timme kvar tills dess att onsdagens gäster anländer. De tumlade lakanen har torkat, och alla åtta sängar är bäddade. Det enda som återstår är en sväng till affären för att handla kaffe och mackor som ska serveras i baren.
Vi tillåter ingen kraftig berusning i våra lokaler och har nolltolerans mot droger. Meningen är att man ska bli hög på endorfiner av all njutning – vilket är det bästa ruset som finns.

Publicerades i Djungeltrumman #48.