Annons ↓ Annons ↑

Måndagsmingel med Jens Lekman

På tisdag spelar Jens Lekman för första gången i Kortedala, på inget mindre än Erikshjälpen Secondhand. Det snackas givetvis musik, inspiration och varför just Kortedala står musikern så varmt om hjärtat.

Hej Jens! Hur är läget med dig?
– Jo tack bra!

Imorgon ska du äntra scenen i Kortedala, hur känns detta?
– Det känns mycket bra!

Vad har du för relation till just Kortedala?
– Jag bodde där i nästan sju år, i en liten etta på bottenvåningen. Det var där jag skrev och spelade in mina första två album. Jag gillade Kortedala, tallarna, de gamla 50-tals husen, neonskylten på torget, bibblan, Burmabacken som blev som en italiensk dal på sommaren, den nattliga Twin Peaks stämningen och den ro jag fick av att bo där. Jag tror inte att de där skivorna hade låtit som de gjorde eller ens blivit av om det inte var för den där stämningen och det faktum att sista nattvagnen gick så tidigt att jag ofta struntade i att träffa vänner, tog en pizza på Citytorget och gick hem och skrev musik istället. Jag är förvisso uppvuxen i Hammarkullen men mitt hjärta bultar ändå för Kortedala och jag blir ledsen och arg när jag hör om hur biblioteket riskerar att läggas ner nu. När jag bodde där behövdes det fler platser där folk kunde samlas och mötas på, och bibblan var en av få. Erikshjälpen, med sitt kafé, känns som en sån plats, så jag är glad att få spela där.

”När albumet släppte brakade allt loss och världen öppnade sig för mig”

Night falls over Kortedala är ditt andra album i ordningen, berätta om det.
Night Falls kändes som ett försök till att slutföra en musikalisk vision jag haft sen jag var tonåring. Jag hade gett mig in på att jobba med samplingscollage på mina första låtar som exempelvis Mapleleaves, men höll tillbaks med de låtarna på debutskivan mest av rättighetsskäl. På Night Falls over Kortedala ville jag skapa nåt varmt, romantiskt och storslaget. Skivan handlar inte alls om Kortedala, förutom låten Shirin som handlar om en frisör jag brukade gå till på Kalendervägen. Albumet handlar snarare om hur jag satt där i min etta och drömde mig ut i världen. Och när albumet släpptes brakade allt loss och världen öppnade sig för mig.

Hur kommer spelningen på Erikshjälpen att bli?
– Ja, jag kör alltså Night Falls Over Kortedala i sin helhet. Egentligen är jag emot såna där nostalgispelningar, men jag har tänkt länge att om jag nån gång ska göra en sån spelning så ska jag spela Night Falls Over Kortedala i just Kortedala. Så det blir jag, en gitarr och en sampler. Jag kommer ändra låtordningen lite för att det ska funka live, några låtar har mixats och arrats om lite. Tror det kommer bli fint. Folket på Erikshjälpen har lovat att bygga en scen och pynta den med lampor och sånt dom har i butiken. Det blir återvunnen musik och återvunna grejer.

Har du några andra musiknyheter på gång under året?
– Jag gör just nu ett projekt som heter Correspondence där jag brevväxlar musikaliskt med Annika Norlin. En låt i månaden under hela året blir det. Det känns kul för vi är väldigt måna om att imponera på varandra. Så det blir väldigt fina låtar faktiskt.