Annons ↓ Annons ↑

Indiska kryddor med Systrarna Khanna

Systrarna Alka och Anju Khanna saknade riktigt bra indiska kryddor i mataffärer och tog därför saken i egna händer. De började experimentera med gamla familjerecept och resultatet blev en kollektion med indiska kryddblandningar som nu finns i utvalda butiker i Göteborg.

Intresset för god mat har systrarna Alka och Anju Khanna fått från sina föräldrar, som var med och satte indisk mat på den svenska matkartan på 60-talet. Saknaden av smaker och rätter från hemlandet fick dem att börja importera kryddor, starta restaurang och en mataffär med indiska varor på Bangatan i Majorna. Garam Masalan, Tandoori Masalan, Paanch Puran och en Curry är genvägar till enkel indisk matlagning och under året planerar Systrarna Khanaa att utöka kollektionen med fler kryddor.

De flesta har nån gång använt en gul indisk curry, vad skiljer er från andra i mataffärens kryddhylla?
– Currypulver man hittar i butikerna idag har en större mängd gurkmeja i eftersom det är en billigare krydda. Många häller i mer currypulver i grytan med förhoppning om att förhöja smaken men bidrar den ökade mängden gurkmeja till att curryn blir besk, och då blir det svårt att laga en riktigt god curry hemma. Vår curry har inslag av både muskotnöt och bockhornsklöver och är extremt smakrik. När du öppnar vår curryburk kommer du direkt märka skillnad på så väl doften som smaken. Det är sting i den, men den är inte för het utan rund, balanserad och vansinnigt god.

Hur har processen gått till för att få fram det perfekta kryddreceptet?
–Recepten har pappa och mamma slipat på i flera år och med dem som bas provade vi oss fram för att skapa de perfekta kryddblandningarna. I Garam Masalan har vi exempelvis valt att mala vissa hela kryddor själva, vilket gör den grövre. Den påminner på så vis om familjens grundrecept, men den smakar desto mer. Tandoori Masalan är baserad på ett recept som pappa blandade själv på sin restaurang, vi blev överlyckliga när vi hittade receptet igen i en gammal pärm på hans kontor.

Bästa knepen för att lyckas med indisk matlagning?
–Fina råvaror och smakrika kryddor är  A och O. Sedan så behöver man inte ha så många kryddor, bara förstå hur man bäst kan använda de man har. Till exempel så ska Paanch Puran användas i början av matlagningen så man låter aromerna utvecklas, medan Garam Masala som har rostade kryddor i, läggas till mot slutet. Till sist, indiska grytor smakar alltid så mycket bättre om de serveras dagen efter man lagat dem!

Kryddorna hittar du hos Rollands, ICA Åkered, ICA Focus, Frölunda Lilla Saluhall, Gas & Gasol Mästarna och Käringbergets Fisk. Och vill du testa att laga enkel indisk mat, ja då kommer det ett recept här:

 Systrarna Khannas Currygryta med ”naansnittar”
Denna currygryta är en grundsås som vi alltid använder. Den kan varieras oändligt med valfria råvaror. Servera currygrytan med våra fusknaan – dessa snittar är vansinnigt goda och perfekt som dopp till när man inte har ork att baka vanliga naanbröd.

Ingredienser
1 msk rapsolja
1 gul lök – finhackad
3–4 klyftor vitlök, finhackad
1 msk ingefära, finhackad
½ burk krossade eller passerade tomater
1,5 tsk Systrarna Khannas ”Curry klassisk”
1,5–2 tsk salt (eller efter smak)
Valfri råvara, t. ex. blomkål och potatis

Tillagning
Värm olja i kastrull och stek lök, vitlök och ingefära. Stek i 5–10 minuter tills det har fått färg, häll i de krossade tomaterna och stek i ytterligare 20-30 minuter. Lägg till Systrarna Khannas ”Curry klassisk” och salt. Mixa till en slät röra med stavmixer, eller matberedare. Välj valfri råvara som t. ex. blomkål eller kycklingbitar och koka under lock. Blir det för torrt så lägg till en skvätt vatten. Smaka av med salt och curry.

Fler variationer
För en currygryta som liknar en Tikka Masala kan man hälla i 2–3 dl vispgrädde och toppa med bockhornsklöverblad. Använd valfri råvara som kyckling, paneer eller tofu. För en fiskcurry eller vegansk curry, använd kokosmjölk istället för grädde.

Tips! Allt blir ju såklart mycket godare om man också vill toppa med färsk koriander eller lite färskhackad chili. I kokoscurryn passar det också utmärkt att pressa i lite limesaft.

Naan”-snittar
1 paket smördeg (är den fryst så låt den tina först på plåten)
1 vispat ägg
Systrarna Khannas Paanch Puran efter smak
Himalaya eller flingsalt efter smak
Skär smördegen i snittar i valfri storlek. Pensla med vispat ägg och strö generöst med Paanch Puran och flingsalt. Följ paketinstruktionerna, vi gräddar våra snittar på 200 grader i 12 minuter.