Annons ↓ Annons ↑

Hur artificiell intelligens påverkar musikstreaming-branschen

Artificiell intelligens finns på allas läppar 2020. Självkörande bilar, robotar som ska ta över våra jobb – diskussionerna tar aldrig slut. Vad få vet är dock att denna artificiella intelligens redan påverkar stora delar av våra liv, exempelvis inom musikstreaming. Här används dessa virtuella robotar för att göra vår användarupplevelse bättre, men även för att annonsörer ska kunna rikta in sin reklam till rätt personer.

Det finns både fördelar och nackdelar med dessa nya typer av tekniker, nedan hittar du exempel på både positiva aspekter, men även några säkerhetsbrister som kan uppstå.

Artificiell intelligens påverkar användarupplevelsen positivt

När en streamingtjänst rekommenderar en viss typ av låt eller artist för dig, är det artificiell intelligens som har ett finger med i spelet. Här används avancerade algoritmer för att säkerställa att du exponeras för den typ av musik du gillar, vilket gör att din användarupplevelse förmodligen blir bättre.

Upplevelsen blir helt och hållet baserad på dina individuella tycken och förutsättningar, något som var omöjligt för bara några år sedan. Förr i tiden var du själv tvungen att lista ut vilka typer av artister och låtar du skulle kunna vara intresserad av, nu behöver du bara besöka den streamingtjänst du använder.

Ju längre du använder tjänsten, desto mer noggrannare och träffsäkrare kommer dessa algoritmer att bli. Streamingtjänsten “lär känna dig” ju mer du interagerar med den, vilket gör att du förmodligen får bättre resultat med tiden. Frågan är, hur långt kan detta gå egentligen? Hur mycket kan dessa artificiella intelligenser lära sig om dig? Det är något som framtiden får avslöja.

Din data används för riktad reklam

Denna typ av moderniteter kommer dock till ett pris, nämligen väldigt specifik och riktad reklam. Den data som samlas in av den artificiella intelligensen används för att annonsörer ska kunna rikta in sin reklam så bra som möjligt, vilket gör att du blir väldigt exponerad för specifik reklam. Det betyder att du förmodligen får se annan reklam i jämförelse med din syster, partner eller föräldrar.

Om tjänsten skulle råka ut för ett intrång av cyberbrottslingar, kan din personliga data riskera att komma ut i det offentliga. Detta kan få förödande följder, något som du bör känna till när du låter dessa typer av tjänster använda din personliga data på det här sättet. Som tur är finns det dock vissa steg och metoder du kan använda dig av för att minska risken för att detta händer.

Vad du kan göra åt det

En VPN (virtual private network) är en tjänst som många använder i dagens samhälle. Tjänsten krypterar all kommunikation mellan dig och omvärlden, vilket gör att din data och trafik på internet är aningen säkrare. Det finns många olika tjänster du kan välja mellan, men med NordVPN-rabattkod får du ett bra erbjudande som hjälper dig att komma igång med VPN.

När du väljer VPN kan du med fördel välja ett alternativ som kostar pengar, dessa tenderar oftast att erbjuda bäst tjänster. På det sättet kan du se till att streamingtjänster inte får tillgång till samma typ av information, vilket gör att annonserna inte riktigt blir lika specifika och riktade, samt att det inte finns lika mycket privat och personlig information som kan läcka ut vid ett intrång.

Fördelarna med en VPN-tjänst sträcker sig långt bortom att din personliga information är säkrare när du använder streamingtjänster. Du får även möjlighet att få tillgång till geografiskt begränsat material, detta genom att du ansluter till en server i det land innehållet är begränsat till.

Du får även ett bra skydd för resten av din tid på internet. Du är mindre utsatt för cyberattacker, dina personliga uppgifter är betydligt säkrare, samt att din upplevelse online som helhet blir ganska mycket säkrare med hjälp av dessa tjänster.

Slutord

Streamingtjänster inom musikbranschen är ruskigt duktiga på att föreslå ny och spännande musik som passar för dig. Tjänsten kan till och med förstå och känna dig bättre än vad du själv gör, vilket resulterar i en fantastisk användarupplevelse. Du får tips på liknande musik som förmodligen kommer att falla dig i smaken, men även andra typer av musik som du kanske inte ens har testat. Allt detta är möjligt tack vare artificiell intelligens.

Allt detta kommer dock till ett pris. Den personliga data som används för att ge dig en så bra användarupplevelse som möjligt, kan även användas för att de annonser du exponeras för ska vara riktade mot människor som just dig. Dina uppgifter kan även vara utsatta vid intrång från cyberkriminella.