Annons ↓ Annons ↑

Hoze öppnar bakficka

Bakom neddragna bambupersienner i Stigbergsbacken finns Göteborgs minsta restaurang Hoze. Där serverar kocken José Cerdá tillsammans med sin far Gabriel Cerdá japansk omakase till sex gäster per kväll. Litet blir något större när de öppnar upp bakfickan Bifångst med plats för en nätt skara på två personer.

I april öppnar Hoze upp bakfickan Bifångst som Pia Holmberg kommer att driva. Hennes bakgrund som kemist kombinerat med passionen för mat gör att vi kan förvänta oss kreativa rätter med en molekylär twist. Menyn som består av runt 20 rätter serveras under tre timmar och utgår från det som leverantörer och producenter har tillgängligt, rester från restaurangen och saker de själva odlat och plockat. Allt för att kunna ta tillvara på hela råvaran och minska svinn. För att få reda på mer om denna exklusiva lilla restaurang tog vi oss ett snack med José Cerdá.

Vad är Bifångst egentligen?
— Sedan 2012 så har jag haft ett helt rum ledigt i bakre delen på restaurangen då vi tog bort 15 platser. Vi har väntat länge på att hitta ett koncept som skulle kunna synka bra med den främre delen och nu känner vi att vi har prickat rätt. Bifångst startade som en idé, att ha en krog i krogen, en slags backficka och vad passar bättre än ”bifångst” till en mestadels fiskrestaurang?

Bifångst hos Hoze har inget att göra med Fiskekrogens minirestaurang med samma namn, men idén till att att jobba med råvarorna på detta sätt väcktes delvis när José Cerdá gästspelade på Fiskekrogen 2014, berättar han.

Hur tror du att upplevelsen kommer skilja sig mellan att vara sex personer och två?
— Det kommer bli mycket mer intimt såklart, mer personligt. Tanken här är att du ska kunna komma hit med din nyfödde och känna ro utan att du känner att du stör andra gäster, samtidigt som du kan ha ett affärsmöte eller bara en trevlig middag med en vän.

Vad ser ni fram emot mest i och med öppnandet av Bifångst?
— Att inspirera våra gäster. Det känns som en uppgradering till den främre restaurangen då vi ska försöka driva något helt hållbart.

När det kommer till mat och hållbarhet, vilket ansvar har konsumenten och vilket har branschen?
— Alla har lika stort ansvar. Allt från bonden som odlar grönsakerna till restaurangen som serverar dem och konsumenten som väljer att äta dem. Det är ett enda stort hjul.