Annons ↓ Annons ↑

Helgens Spotifylista: Unity Jazz

Denna helgen händer det en massa festligheter på Unity Jazz som får en att vilja stanna i stans jazzigaste lokaler ända in på småtimmarna. Därför är det ingen annan än Unitys alldeles egna jazzklubbsdirektör Fredrik Rixman som skräddat helgens Spotifylista. 

Vad händer på Unity Jazz på fredagskvällen?  
– Först är det skivrelease med bandet Lexingtone, ett band med tydliga rötter i 60-talets Blue Note-anda. En grupp med superfina musiker från Stockholm och Göteborg. Sen svidar vi om kör sen kväll med öppet till 03 med en ytterligare en konsert och kanonhäng.

Under fredagskvällen premiärar ni även Unity Jazz egna husöl Kyrkogatan 13. Hur
smakar den och vad ska en äta till ölen? 
– Ölen är en ganska klassisk tjeckisk Pilsner i stilen med krispig fräschör och väldigt fin balans mellan smakrik och lättdrucken. Till sådan ölstil äter man med fördel vår signaturrätt Ostfondue. Står man hemma i köket så tycker jag att man ska laga surkål – pilsner och surkål är alltid tio poäng.

Ni plockar bort jazzen och stoppar in bandet ELD, kommer ni att göra liknande saker framöver eller är detta ett undantag i er jazzfyllda tillvaro?
– Jazzen plockas inte bort. Vi lägger till ett band som våra goda vänner på Beerbliotek älskar. Vi är bra på fest och gillar att ställa till med grejer ibland som avviker från vår annars jazziga tillvaro. Då kan lite vad som helst hända.

Ni är ju en jazzbar, vad är det jazzigaste ni har gjort i era liv? 
– Defintivt att snickra ihop en jazzklubb över typ en natt och sedan öppna utan att egentligen veta vad vi hade gett oss in på. Premiären blev helt sjuk, det kom så mycket folk att vi fick säga nej i dörren till våra egna föräldrar och nära sörjande släktingar då lokalen fylldes upp på nolltid. Det var vi inte alls beredda på. Efteråt var vi chockade men lyckliga och firade med litervis av ostfondue och berusade oss. En direkt oförsvarbar mängd alkhol intogs tillsammans med Tommy Kotter och Tomas Franck som var de musiker som rev av Unitys allra första konsert. För oss är dom legender på en overklig nivå, alltså verkligen idoler. Där har du par i sjukt jazziga gubbar.

Vilken jazzlåt borde en köra oftare på förfesten/huvudfesten/efterfesten? 
– Förfest – Buttercorn Lady (Art Blakey). Huvudfesten – The Red One (Scofield/Metheny). Efterfesten – How High The Moon (Ella Fitzgerald).

Vad har ni för planer inför resten av våren? 
– Våren kantas av vår nya stora uteservering. Där kommer vi köra ölkannor, vårfest, naturvin på fat och såklart har vi konsert Ons-Lör. I vår rekommenderar jag att man ser legenden Bernt Rosengren hos oss, han är en av de sista svenska hjältarna som fortfarande spelar och gör det fantastiskt.