Annons ↓ Annons ↑

Helgens Spotifylista: IBEN

IBEN är Göteborgsbandet som spelar shoegaze och indiepop i en härlig mix. Pulserande, svävande och melankoliskt. Denna vecka står de också för Helgens Spotifylista och pratar bland annat om sin nya singel Thunder, en perfekt helg och vilken serie som är bäst på en riktigt seg söndag. 

Hej Iben, vilka är ni och hur mår ni?
– Vi är fyra lesbiska öbor (50 % Södra Skärgården, 50 % Hisingen Island) som spelar god musik ihop. Vi har precis skålat in våren i solen! Det kunde varit sämre, själv?

Tack bra! Ni har nyss släppt en ny låt, Thunder, vad hör man om man lyssnar på den?
– Det första du hör är Frejas synthslinga som påminner om musik från tidiga Twin Peaks. Därefter byggs det upp ett pulserande driv av Nikis framträdande bas och Hannas stora trummor, toppat med Gabrielles fantastiska röst och en melodi som fastnar på hjärnan. En shoegazeballad utan gitarrer.

När låten växte fram refererade ni till den som Twin Peaks-låten, på grund av det melankoliska soundet. Vilken är den bästa serien att kolla på, på en seg söndag?
Niki: Rederiet – 20 säsonger av true content! Dahlénrederiet målas upp som en mix mellan gangster -och kungafamilj. Folk kastas överbord på löpande band och striden om Östersjön is real.

Hanna: Six Feet Under – ”Life, death and everything in between”. Plus dysfunktionella familjerelationer, svart humor, underbara skådisar och världens mest gråtvänliga slut.

Gabrielle: Carnivàle – en serie från 2003 som handlar om en kringresande cirkus i USA under depressionen. Freakshow, mysticism, burlesque och härlig ödesstämning. Också en smula lesbiskt, självklart med Clea DuVall.

Freja: Gentlemen Jack – Känslostormar och sexuell laddning, makt och rikedom, frigörelse och längtan. Plus en stor dos historisk korrekthet.

Foto: Nettan Kock

Hur ser ert liv ut nu i dessa coronatider?
– Vi hade månad av sjukstuga och strikt karantän, och när vi återsågs igen blev vi så löjligt lyckliga! Vi pratade i munnen på varann och tappade varenda tråd, drack bubbel och spillde ut halva flaskan samt gjorde vår första cover: på 90tals-technodängan Mysterious times av Sash!

Ni har funnits sedan 2017, hur har ni utvecklats som band?
– När vi startade hade vi faktiskt en gitarrist! När hon slutade trodde vi att det skulle bli svårt att börja göra musik utan gitarr, men vi utvecklade snabbt ett eget sound där synthar och distad bas tar plats på ett nytt sätt. Det blir lättare och lättare att skriva låtar hela tiden.

Hur ser en perfekt helg ut för er?
– Elda i tunna, basta och kallbada, dyr öl och billig skumpa.

Berätta lite om hur ni tänkt med er Spotifylista?
– Vi har valt 8 låtar var = hejkon(veg)bacon, Vi har alla fyra oerhört bred musiksmak som ni nu får ta del av: storslaget 80-tal, postpunk & new wave, indierockdängor, psykadelisk jazzpop, sliskig rnb och problematisk hiphop.

Hur ser 2020 ut för er?
– I och med att det inte är någon annans år kan det bli vårt år! Vi har ny energi, ny inspiration, en EP som släpps inom kort och många nya låtar som är skitbra. Vi ska spela in dem och förhoppningsvis spela mycket live i höst! Boka oss!