Annons ↓ Annons ↑

Helgens Spotifylista: Bongo Riot GBG

Bongo Riot GBG, som består av Finn Björnulfson och Labbe Grimelund, är den pulserande festduon som kom till under efterfester på turnéer med Håkan Hellström. Nu är de aktuella med singeln Os ovos da morte och duon ligger dessutom bakom Helgens Spotifylista som bjuder in till en festlig helgstämning. 

Hur föddes Bongo Riot GBG och vad vill ni skapa rent musikaliskt?
– Bongo Riot GBG kom till under efterfester på turnéer med Håkan Hellström. När dj:n var tvungen att tystna, men festerna var tvungna att fortsätta gick vi loss, dunkandes, på allt möjligt. Bord, glas, stolar.  Ett störigt hamrande och bankande som måste utvecklas, tänkte vi. Bongo Riot är i grunden en akustisk  trum- och percussion duo. Elektroniken ger oss mandat att fullända partyt. Svänget är alltid det viktigaste för oss.

Ni beskriver er som en ohelig allians av trummor, percussion och elektroniska rytmer. Var kommer den alliansen att leda er framöver under 2022?
– Till listettor och nomineringar! Till pulserande och kokande timmar i strålkastarljus under svettiga skelettmasker. Till galna efterfester med vänner, där vi själva kör dj-battle, samba versus rock n’ roll. Live har vi skapat ett monster, vår King Kong. En piñata fylld av alarm och adrenalin. Vi känner oss redo.

Nu släpper ni er debutsingel Os ovos da morte, berätta om låten. 
– En gammal låt som inte hittat rätt förrän vi skruvade upp tempot och späckade den med elektronik. Vi har äntrat klubbar, ishallar och arenor, axel mot axel. Vi har åkt turnébuss tillsammans så många mil att det räcker ett varv runt klotet. Vi har andats varandras rytm så länge. Detta syre ryms också i låten.

När passar det som bäst att dra på singeln i högtalarna?
– Fredag vid midnatt. Tillta dig själv, någon enstaka centimeter från verkligheten.

Ni är lite av ett partyband. Hur styr man bäst upp en fest i sann Bongo Riot GBG-anda?
– Börja med caipirinha och ett fett PA. Låt congaskinnens bultande virvla upp litervis med damm från dansgolvet. Låt sedan skellettansiktena förföra dig som ormen Kaa.

När kommer vi att kunna se er live igen?
– Vi undrar också. Det där med sittande publik funkar dåligt för oss.