Annons ↓ Annons ↑

Hela Dagen Lång, en folkfest för och av folket

Den 8 juni är det dags för Hela Dagen Lång. En fest som föddes ur kärleken till gatufester och till saligen insomnade Andra Långdagen.

Arrangörerna bakom Hela Dagen Lång har varit anonyma sedan starten, men i år ansökte de om ett officiellt tillstånd för att arrangera den stora festen och bestämde sig därför för att avslöja sina identiteter. Damon Ninos Vardeh Navandi, grundare och arrangör av Hela Dagen Lång, och Sihel Sinash som är dj och medarrangör, samarbetar i dagsläget med Polismyndigheten, Trafikkontoret och Räddningsverket för att göra evenemanget så tryggt som möjligt. De är redo att stå till svars om musiken är för hög och jobbar aktivt för att göra gatufesten så säker som möjligt med plats för utryckningsfordon och betonggrisar.

Hela Dagen Lång föddes sommaren 2017 när Andra Långdagen meddelade att de skulle ta en paus då polisen hade uttryckt en oro över fester på en trafikerad gata som reaktion på dådet i Stockholm då en person körde in bland folkmassor på Drottninggatan. Damon hade nyligen flyttat tillbaka till Sverige efter studier utomlands och blev besviken över att Andra Långdagen hade ställt in och med kärleken till gatufester som drivkraft skräddade han ihop ett nytt koncept. En anonym mailadress och ett anonymt Facebook-konto senare hade han skapat ett event och intressemarkeringarna slutade aldrig att trilla in.

Damon: Jag upplevde att Andra Långdagen var för trångt och att det blev för stökigt. Om ett nytt initiativ skulle komma så behövdes det förändras på något sätt och jag ville inte heller kopiera det som varit. För kärlek till Andra Långdagen så ville vi utöka det och göra det så bra som det kan vara.

Damon ville utvidga området för festen och även involvera Tredje Långgatan. Han kände att det behövdes ett större utrymme för besökarna att röra sig på och Tredje Långgatan kom att fungera som en bakgård dit folk kunde gå för att ta det lite lugnt och äta en bit mat samtidigt som Sihel hade sett till att fixa musik.

Damon: Därav så kunde det inte heller fortsätta att heta Andra Långdagen. Så med förhoppningen om att det här bara ska bli större och större så kallar vi det Hela Dagen Lång, det exkluderar inte de andra gatorna.

Foto: Amanda Båmstedt

De båda kände inte varandra sedan innan och när Sihel först hörde av sig till Damon så fick han korrespondera med en anonym mejladress. Tillslut avslöjade dock Damon sin identitet och de påbörjade ett officiellt samarbete.

Sihel: Om du ser sporadiska bilder från Andra Långdagen genom åren så är det lite som Jack Nicholson i The Shining, att Damon var med på alla möjliga bilder. Det blev en bra kombo när vi gick ihop, vi trivs väldigt bra ihop och kommer bra överens.

Damon berättar att arrangemanget är ytterst ickekommersiellt och att de snarare går back än gör en ekonomisk vinning med Hela Dagen Lång. Hela charmen tycks vara att de inte är så etablerade och de låter kärleken till gatufesterna styra dem.

Sihel: Så fort vi hörde att Andra Långdagen skulle läggas ned upplevde vi båda att det fanns ett stort tomrum och en besvikelse över beslutet. Dolk ville att det skulle fortsätta, det var därför vi tog tag i det och det blev skitlyckat. Man vill att folkfesten ska leva vidare och att staden ska erkänna festen och vara en del av den.

Damon: Det är skönt att vi slipper vara rädda för att avslöjas nu. För att få ett tillstånd så måste man ha möte med polisen så vi hade det. De var väldigt tillmötesgående, vi vill tacka räddningstjänsten och trafikkontoret. De mötte oss väldigt bra och uppmuntrade oss och tyckte att det var bra att vi sökte tillstånd.

De berättar att Hela Dagen Lång kommer att fortsätta i samma anda som tidigare år och att Sihel kommer fortfarande att husera vid Tredje Långgatan dit han bokar in olika musikakter och där en kan pausa från Andra Långgatans myller och ta en bit mat.

Damon: Med rättigheter så kommer skyldigheter. Vi kommer att behöva se över ytorna och göra avgränsningar. Utrymningsfordon måste kunna komma fram och ljudnivån måste ses över, utöver det är det inte någon större skillnad. Det är mer organiserat, säkrare och lite stelare. Men vi önskar att det blir bättre så att det blir än mer uppstyrt tills nästa år. Det som är nytt med i år är att vi har en officiell efterfest med olika artister där bland annat Sihel kommer att dj:a.

Sihel: Det fanns alltid en efterfest någonstans som var kopplad till Andra Långdagen. Vi vill återinföra det nu. Tanken är att vi ska behålla det organiska. Folk får komma och ställa upp sina grejer men vi försöker avgränsa det så att det går att ha någon slags kontroll. Annars blir det att folk är på varandra och det kommer musik från fem olika håll och mat överallt. Vi vill fortfarande behålla den känslan men ha det mer kontrollerat.

De båda ser den förenade kraften i en stor gatufest som Hela Dagen Lång där ung som gammal från hela stan firar och festar tillsammans med varandra.

Sihel: Kulturen är så dynamisk här i Göteborg. Det skulle kännas helt fel att inte ha en gatufest här i stan när det är så många andra multikulturella länder som har det. Folket vill ha det och vi vill att alla ska förstå att det här är för mångfald och ett sätt att representera staden, det är något som behövs.

Damon: Om någonting ändå kommer att ske så är det lika bra att det görs så bra som det bara går. Det har polisen alltid hållit med om och de har alltid varit där. Den respons vi fick efter Hela Dagen Lång var att de tycker att det var väldigt lyckat och vi försöker att utveckla det. Jag älskar gatufester och det Andra Långdagen var. Jag önskar att det kom en Fjärde Långdagen och en Hagadagen också!