Annons ↓ Annons ↑

Hejdå heyday! 

2016 slog systrarna Charlotta och Kajsa Söderberg upp dörrarna till Heyday – den rosa butiken och kaféet som sedan dess har utgjort ett viktigt inslag i Göteborgs kreativa scen. Nu har de bestämt sig för att deras tid bakom kassan är över för den här gången, och vi pratade med dem om åren som ett av innerstadens mest färgsprakande inslag.

Hur kom det sig att ni ville starta upp en butik som Heyday? 
– Vår intention har aldrig varit att ha en typisk butik. Vi har hela tiden sett det som en plats, en plats där vi skulle införliva diverse idéer och drömmar. Vi har lekt affär sedan vi varit kids, gjort event och påhitt, däremellan har vi haft diverse anställningar men ändå inte blivit kvitt känslan av att vi vill något mer.

Hur har det varit att arbeta ihop med tanke på att ni är systrar? 
– När vi sökte lån för att starta vår verksamhet var vi tvungna att göra en konkurrentanalys där man listar vilka hot man kunde tänka sig möta. Vi skrev hot: någon annan hinner före oss, men blev snabbt tillrättavisade och informerade om att det största hotet skulle vara internt. Nämligen att det är vi som systrar som skulle vara det stora hotet. Vad gör ni om den en av er blir allvarligt sjuk? Om en av er blir förälder? Om det blir orättvis fördelning av jobbtid, semestrar etc. Visst hade dom rätt det var inte helt lätt att först glida ur rollerna som storasyster versus lillasyster, vara varandras chefer och kollegor. Att ens samtal och kvalitetstid plötsligt bara bestod av jobbprat. Och visst hände livet, det har aldrig hänt så mycket i våra liv innan som under dessa tre år. En 14-årig relation som blev ett enda stort heartbreak, en adhd-utredning med diagnos som resultat, en av oss blev mamma och en blev utbränd. Så man kan lätt säga att ”we’ve been put through the test”. Men det vackra i det hela är att vi står här ännu tajtare än innan. Man har liksom tvingats så otroligt nära på varandras liv och det där är en blessing! Finns ingen annan någon av oss hellre hade gjort den här grejen med och vi är verkligen de bästa av vänner.

Vad skulle ni säga är de primära anledningarna till att ni väljer att avsluta er resa som Heyday? 
– Det är nog verkligen att mycket hände privat samtidigt som vi skulle behövt ha 200% fokus på vår verksamhet. Det gjorde att vi tappade fart och inte riktigt hamnat där vi skulle behövt vara idag för att orka driva det vidare. Man skulle kunna säga att den personliga valutan är lite finito.

Vilken är den största lärdom ni har dragit under åren som egenföretagare? 
– Att det är väldigt tufft och att man begränsas väldigt mycket av alla regler. Man jobbar liksom i motvind mot alla instanser som egentligen borde värna om småföretagare i en stad. Där skulle vi vilja ge en uppmaning till styret i Göteborg – underlätta för småföretagarna på alla möjliga sätt annars kommer innestaden tillslut inte vara levande och bara bestå av stora opersonliga kedjor. Vi tror bestämt att om folk ska vilja besöka Göteborg så måste det finnas unika och intressanta saker att uppleva och besöka. Det har också varit galet lärorikt, vi har ju gjort allt själva både framför och bakom kulisserna så har vi har verkligen ökat i värde när det kommer till erfarenhet. Vi har också lärt oss att man behöver ha lite av en ”fuck it det löser sig”-inställning och inte vara så jäkla duktig hela tiden för det har inte lönat sig en enda gång.

Foto: Rebecka Bjumell

 

Vad har ni i kikarn inför själva stängningen av butiken? Kommer det en hejdå-fest? 
– När vi vet mer om datum för good bye för vår del så kommer vi ha en hejdundrande hejdå-fest. Vi tänker som en irländsk begravning där vi ska fira skiten ut allt det fina vi gjort. Dessutom är vi inte direkt kända för att göra dåliga fester och event! Så ja, håll ögonen öppna för när det smäller så smäller det.

Var kommer vi att kunna hitta er i framtiden? 
–  Om vi får tippa så kommer Charlotta ta sitt pick och pack för att njuta av lite ledighet under en lite längre period, därefter förhoppningsvis back on track mer peppad än någonsin med nya idéer och projekt. Kanske lite frilans och diverse samarbeten. Hon har aldrig haft ett rykte om sig att ligga på latsidan direkt. Kajsa är lite sugen på att studera vidare och jobba med människor på något sätt. Men framförallt ska vi nog ge oss själva lite tid att inte bara hoppa på något nytt utan faktiskt hinna få fundera vad vi vill göra!

Foto: Melissa Zabih

Vad tror ni att ni kommer att ta med er från tiden som Heyday? 
– Att vi vågade! Vi är så galet stolta över det. Vi tog en av alla idéer vi hade och frustrationen i vårt bröst och gjorde något av det, vi har tagit oss igenom tuffa tider, rädsla, orimlig lycka, vi förverkligade något och har gjort ett avtryck i historien och det kan ingen någonsin ta ifrån oss. Om vi tillåts vara lite klyschiga också så vill vi faktiskt säga att trots vi slitit som djur, aldrig jobbat så här mycket och haft ett otroligt ansvar på våra axlar. Så har det inte känts som att vi gått till jobbet en enda dag och vi är galet tacksamma för den här upplevelsen!