Annons ↓ Annons ↑

Guide: Göteborgs bästa second hand

I vår strävan efter hållbara och prisvärda inköp har second hand-shopping blivit allt mer populärt. I den här guiden tar vår chefredaktör Anna-Karin med dig på en rundtur bland Göteborgs bästa second handbutiker. Från vintagekläder till unika inredningsfynd – upptäck de platser som erbjuder spännande alternativ med fokus på återanvändning och hållbarhet.

I en tid där hållbarhet blir allt viktigare och intresset för att minska klimatavtrycket ökar, har second hand-shopping blivit en av de mest populära och meningsfulla sätten att handla. Det är inte bara ett ekonomiskt fördelaktigt alternativ utan erbjuder också möjligheten att hitta unika och personliga föremål som du inte hittar någon annanstans.

Fyra goda skäl till varför du borde överväga att inkludera second hand i din shoppingrutin:

 

Ekonomiskt
En av de mest uppenbara fördelarna med second hand-shopping är kostnadsbesparingen. Varför betala fullt pris för något som du kan hitta till en bråkdel av priset? Second hand-butiker är ofta fyllda med högkvalitativa och välbevarade varor som är snälla mot din plånbok.

Unika Skatter
Second hand-butiker fungerar som skattkistor av unika fynd. Här kan du hitta kläder, möbler och dekorationer som är långt ifrån standardvarorna i vanliga butiker. Ditt köp kan bli ett äventyr i sig när du letar efter sällsynta och spännande föremål som ger din stil och inredning en personlig touch.

Hållbarhet
Att köpa second hand är ett kraftfullt sätt att minska ditt avfall och bidra till en mer hållbar värld. Genom att återanvända produkter minskar du behovet av ny produktion och därmed de negativa miljöeffekterna. Det är ett litet steg med stor positiv inverkan på planeten.

Stöd för Välgörenhet
Många second hand-butiker drivs av ideella organisationer och stödjer olika välgörenhetsprojekt. Ditt köp kan direkt bidra till att finansiera viktiga ändamål och hjälpa människor i behov.

Nu när vi har utforskat fördelarna med second hand-shopping, är det dags att dyka in i en guide till några av de bästa second hand-butikerna i Göteborg. Lär dig var du kan hitta de mest fantastiska fynden och stödja en hållbar livsstil samtidigt som du upptäcker unika skatter.

Stadsmissionen Bellevue
Korpalsgatan 1
Här finns allt möjligt men störst är utbudet av kläder och porslin. Med porslin menar jag väl egentligen allt från muggar och skålar till grytor och skulpturer. Av någon anledning har de alltid mängder av NAKD-kläder, men tack och lov även mycket annat. En stor del av klädavdelningen är uppdelad i storlekar vilket underlättar letandet.
Hållplats: Bellevue
Spårvagn: 11, 7 och 6

Erikshjälpen Kortedala
Förstamajgatan 1
Högt och lågt – här finns verkligen allt! Butiken är inte jättestor men välfylld och har du tur kan finna riktigt, riktigt grymma fynd!
Hållplats: Kortedala torg
Spårvagn: 11, 7 och 6

Erikshjälpen Frölunda
Victor Hasselblads gata 11
En av stans absolut bästa butiker för köksattiraljer, porslin och möbler! Grymt stor och välsorterad och du kan på riktigt fynda vad som helst här. Dessutom till väldigt bra pris.
Hållplats: Amalia Jönssons gata
Buss: 82 eller 758 från Marklandsgatan. Från Heden kan du ta 758 via Mölndal och åker du via Hovås/Askim kan du ta buss 82.

Holmens Marknad
Ryttmästaregatan 3
En stor fyrkantig lokal där fynd kan finnas, men det är bland skiten. Eller alltså, det finns allt möjligt här. Inklusive gammal hudvård som antagligen inte ens enligt lag får användas. Men om du har ett gott öga för vad du söker så kan du absolut göra en god affär eller två här.
Hållplats: Bellevue
Spårvagn: 11, 7 och 6

Humana
Kaserntorget 6
Inga gamla burkar hudkräm här inte – här hittar vi istället utvalda och trendriktiga plagg för både hon och han och hen. Visserligen till lite högre priser, men inte överpris. Man skulle kunna säga att de har lagoma priser. Inte högt, inte superlågt. Vilket är mer än man kan förvänta sig av second hand-butiker i stan.
Hållplats: Grönsakstorget
Spårvagn: 11, 6 och 2

Juno Juno
Linnégatan 26
Här snackar vi noga kurerade plagg och accessoarer! Vi garanterar att du faller för minst (!) ett plagg varje gång du besöker butiken och det är alltså hit du ska pallra dig om du behöver ett riktigt håll-käften-plagg och vill leva ut dina ‘main character’ drömmar! Priserna är lite högre än till exempel välgörenhetskedjorna, men det kostar ju att ligga på topp, och det är just vad denna second hand är – tippelitopp!
Hållplats: Prinsgatan
Spårvagn: 6 och 1
Buss: 61

Ateljén Majorna
Vänmötet 7
Vi skulle kunna copy-paste:a allt vi skrev om Juno Juno, för här är sortimentet precis lika väl kurerat. Kanske för att det även här är Olof Runmarker och Juno Francis som styr spakarna. Butiken är dock lite mindre och öppet mer sällan. Ett hett tips är att hålla koll på deras sociala medier för ibland har de utförsäljning och då kan det fyndas riktigt bra grejer till oförskämt snälla priser!
Hållplats: Mariaplan
Spårvagn: 11 och 3

Majornas Saker från Förr
Mariagatan 13
Här finns oändligt med fantastisk retroinredning. Främst hittar du inredningsdetaljer så som lampor, speglar, ljusstakar och dekorationer, men du kan också hitta riktigt fina möbler. Dock är det viktigt att inte komma dit med allt för tunn plånka, eller tja, fönstertitta är man förstås välkommen att göra oavsett – men vill du gå därifrån med något (lagligt) så krävs den lite tjockare sortens plånbok.
Hållplats: Mariaplan
Spårvagn: 11 och 3

Björkåfrihet Linnégatan
Linnégatan 9
Smockfylld butik med bra ordning trots otroligt mycket prylar. En typiskt bra secondhandbutik helt enkelt. Mycket, och en hel del bra, grejer till bra priser.
Linnégatan 9
Hållplats: Järntorget
Spårvagn: 11, 9, 6, 5, 3 och 1

Myrorna Järntorget
Järntorgsgatan 10
Stans absolut största secondhandbutik. Här finns allt man kan tänkas behöva! Fyra våningars fyndmöjligheter med helt fantastisk ordning vilket gör det enkelt att hitta i butiken. Hit ska du när du vill strosa runt ett tag eller behöver mängder med grejer och inte orkar gå runt i flera butiker utan vill hitta allt under ett och samma tak.
Hållplats: Järntorget
Spårvagn: 11, 9, 6, 5, 3 och 1

Myrorna Olskroken
Redbergsvägen 11 A
En jätteliten gullig liten butik där jag funnit massor av fina grejer till fina priser. Jag tar alltid en sväng in när jag har vägarna förbi, och finner fina prylar varje gång!
Hållplats: Olskrokstorget
Spårvagn: 6, 3 och 1

Beyond Retro
Arkaden 7
Lite mer utvalda grejer som hänger i bra ordning och det är snyggt uppdelat vilket skyndar på shoppandet. Betydligt dyrare än de flesta andra vi nämnt, och ibland ganska omotiverat. Men fyndmöjligheter finns ändå. Här har jag hittat flera “statement-jackor” och fler kan det nog komma till att bli.
Hållplats: Brunnsparken
Spårvagn: Alla utom 8

Pop Boutique
Magasinsgatan 22
Mitt i stan finner vi Pop – en butik som säljer en vintage- och retrokläder med 50-60-70-talsvibbar som sticker ut. Färgstarka klänningar och häftiga mönster i mängder.
Hållplats: Grönsakstorget
Spårvagn: 11, 6 och 2