Annons ↓ Annons ↑

Göteborgs Södra Skärgård – Stadsdelsguiden

I Göteborgs södra skärgård finner du idylliska miljöer som slår det mesta. Njut av saltstänket, tångdoften och de soldränkta klipporna. De södra öarna når du med kollektivtrafik via färjorna som går från Saltholmen och Stenpiren. 

Text: Hanna Fagerlund och Amanda Båmstedt

Mat och dryck

Paradiset
Paradiset slog nyss upp sina portar och bjuder in till en meny med inspiration från det italienska köket. Här kan du äta välsmakande pizzor, dricka dundergoa drinkar och mysa tills solen går ned. Bäst av allt är att du inte ens behöver åka båt för att ta dig hit.
Spårvagn: 11(samt i varierande grad 9 och 13)
Buss: 114
Båt:281, 282, 283, 284
Hållplats: Saltholmen

Isbolaget Donsö
Ute på piren i Donsö hamn hittar du en sommarrestaurang med ljuv havsutiskt och en smarrig a la carte meny. Vem hade kunnat tro att ett gammalt ishus för fiskebåtar kunde omvandlas till en sådan fin restaurang? Om du känner dig trött efter den goda middagen kan du checka in på Isbolagets hotell och vakna upp till en riktigt smarrig frukost. Ibland behöver det inte vara krångligare än så. 
Färja: 281
Hållplats: Donsö

Foto: Amanda Båmstedt


Brännö Varv

På Brännö Varv finns det svängrum och massa sittplatser i solen. Har kan du äta allt ifrån enklare fika till goda pizzor och rätter med inspiration från havet. Skulle du bli sugen på en öl eller två så går även det prima att få tag på här. Har du dessutom lite tur kanske det vankas live-musik framåt skymningen. 
Färja: 283
Hållplats: Brännö Rödsten

Brännö Värdshus
På Brännö Värdshus bjuds det på smaker med inspiration från havet. Antingen slår du dig ner i den gamla lotsbostaden eller i glashus-paviljongen. Inuti den äldre delen av restaurangen finns familjeporträtt och foton av fartyg och lotsbåtar för att påminna om svunna tider. Om du bara är sugen på en gofika finns det smörgåsar, kaffe och bakverk i kaféet. I det lilla bagerier går ugnarna varma. Här arrangeras ofta musik- och kulturkvällar.
Färja: 282
Hållplats: Brännö Husvik

Foto: Amanda Båmstedt


Restaurang Styrsö Skäret

Om du vill sätta guldkant på din skärgårdsvistelse så är Restaurang Styrsö Skäret något för dig. Här finner du såväl dagens fångst som andra fisk och skaldjur och råvarorna väljs ut noggrant. Avnjut en finmiddag i en nästintill smärtsamt vacker skärgårdsmiljö. 
Färja: 281, 281
Hållplats: Styrsö Skäret, Styrsö Bratten

Café Öbergska
Hos mysiga Café Öbergska kan du äta både lunch och efterrätt och kan du inte få nog av Styrsö så kan du alltid stanna kvar när solen går ned och quizfrågorna eller gitarren åker fram. Här arrangeras nämligen såväl skärgårdsquiz som musikkvällar.
Färja: 281, 282 
Hållplats: Styrsö Bratten

Popsicle Café
Hoppa på färjan från Saltholmen och sitt kvar till ändhållplatsen, precis vid färjeläget Vrångö hittar du nyöppnade Popsicle Café som i år tog över Skärgårdens Cafés gamla lokaler. Slå dig ner för något gott att äta och dricka innan du beger dig vidare för att upptäcka ön.
Hållplats: Vrångö
Färja: 281 

Fiskeboa Vrångö, Kattholmsvägen 34
Befinner du dig på Vrångö och känner dig sugen på fisk och skaldjur är det inga problem att mätta dina cravings. Inte bara för att vattnet runt om dig kryllar av fisk, på Fiskeboa i den västra hamnen kan du bekvämt köpa med dig en påse färska räkor att avnjuta på klipporna. Här finns även en inglasad uteservering att slå sig ner på. Mer färsk eller lokal fisk och skaldjur finns nog inte.
Hållplats: Vrångö
Färja: 281

Kiosken på Asperö
Det kanske inte finns supermycket att göra på Asperö men faktum är att ön är en riktig pärla. Köp korv, glass eller pommes i den gulliga lilla kiosken och traska sedan vidare till utkiksberget Valen som ligger på den nordöstra delen av ön eller ta ett dopp vid badplatsen Kvistevik. 
Färja: 283
Hållplats: Asperö Norra

Foto: Amanda Båmstedt

Göra

Brännö Brygga
Du har inte varit på Brännö på riktigt om du inte har dansat dig yr på Brännö Brygga. Gör som gammal och ung och snöra på dig dansskorna för här sparar ingen på krutet. 
Färja: 282
Hållplats: Brännö Husvik

Brännö Lagård, Husviksvägen 17
Om du är intresserad av hur en ladugård i skärgården såg ut förr har vi här en riktig guldklimp för dig. På Brännö Lagård finns ett litet hembygdsmuseum och en del av utställningen visar foton på gamla lotsare och tullare. Förr i tiden hyrdes bostaden ut till badgäster och här finns en återskapad badlägenhet med ursprungliga möbler.
Hållplats: Brännö Rödsten 
Färja: 283 

Galterö
Hoppa av färjan på Brännö och traska över till mysiga naturreservatet Galterö. Här hittar du kanske ett och annat får om du har lite tur, annars får du nöja dig med vacker utsikt och en fin promenad. Inte dumt det heller.
Färja: 282, 283
Hållplats: Brännö Rödsten, Brännö Husvik

Kajkanten Vrångö, Vrångö Hamnväg 24
Om du ska tillbringa natten på Vrångö och vill åt genuin skärgårdsmiljö erbjuder Kajkanten Vrångö moderna sjöbodar att krypa till kojs i. Belägna i Vrångö hamn hittar du elva sjöbodar med 2-7 bäddplatser. Här finns dusch, toalett och ett litet kök. Du kan även boka havskajaker för en liten tur till sjöss, eller en relaxflotte för havsbad, bastu och badtunna.
Färja: 281
Hållplats: Vrångö


Köpstadsö
För dig som söker lugn och avskildhet. Hoppa på färjan och besök Köpstadsö, eller Kössö som öborna säger. Här finns trevliga små badplatser att ligga och lata sig på hela dagen lång. Och promenadslingor i skogen för den som är på äventyrshumör. Glöm inte att ta med dig egen matsäck då det inte finns någon kiosk eller butik på ön.
Färja: 281, 282 
Hållplats: Köpstadsö

Lotsutkik,
Lotsutkiken 13 och Dunderstigen 3
På flera av öarna i Göteborgs södra skärgård finns gamla lotsutkik kvar. Här kan man klättra upp för att blicka ut över det glittrande havet, precis som lotsarna gjorde förr. Utsiktsplatserna finns på Vrångö och Brännö. Det är bara att sätta igång och utforska för att hitta din alldeles egna favoritplats att slå dig ner på och njuta av den vackra vyn.
Färja: 281, 283
Hållplats:Vrångö, Brännö Rödsten

———————————————————————————————————————————-

Möt: Isabell Carlund

 

Hej Isabelle Carlund, vem är du och vad gör du?
– Jag är i grunden kläddesigner, men för ett år sedan så beslöt jag mig för att skapa upplevelser istället. Jag drivs av att skapa de där magiska tillfällena som skapar minnen för livet. Idag driver jag Café Öbergska och Björholmen Marina. Förutom det så är jag också en av grundarna till Styrsö Festival och Powerballadklubben True Love. Jag tror att om man ska kunna ge en bra upplevelse så måste man själv tycka det är väldigt roligt och det är precis så jag väljer mina projekt. Det ska vara skoj helt enkelt.

Var hittar en skärgårdens bästa badplats? 
– Det finns många dolda pärlor runtom i södra skärgården, ta en kik på Google Earth och välj en som du tror på. Vill du ha ett säkert kort så skulle jag säga att Uttervik på Styrsö är absolut underbar.

Har du några andra favoriter i Södra Skärgården? 
– Jag gillar när man slår ihop två bra grejer till en supergrej. En sådan grej är SkärgårdsQuiz & GT-baren på Öbergska. Annars bjuder Brännö Varv på finfint sommarhäng och något som jag själv inte har hunnit prova än är Knarrholmens restaurang. Hört fina ord om den så det ska jag själv testa snart.