Göteborgs norra skärgård – Stadsdelsguiden

Göteborgs norra skärgård. Platsen där stadsbuller blir till vågskvalp och biltutor blir till måsskrik. Badplatserna är otaliga och när solen skiner är det svårt att föreställa sig regn. Denna plats är, tro det eller ej, inte Saltkråkan – det är Norra skärgården. Hit kommer du via bilfärjan från Lilla Varholmens färjeläge på Hisingen till Hönö och Björkö. Vill du åka kollektivt kan du ta buss 290 eller 291 från Nils Ericssonterminalen direkt till färjeläget på Hönö och vidare ut på öarna. 

Text: Hanna Larsson och Hanna Fagerlund

Mat och Dryck

Seaside på Björkö
Seaside på Björkö bjuder på det mesta från vår salta kust. Vackert belägen längst ut i hamnen där land möter hav. Här byts menyer efter säsong men närheten till havet och tillgången på närodlade råvaror gör självklart att det alltid finns gott om fisk och skaldjur. Här finns en tradition av quiz, live-musik och bryggdans. Varje torsdag är det Allsång på Björkö som gäller.
Färja: Björköfärjan 
Hållplats: Gröneviks färjeläge 
Buss: 3 
Hållplats: Skarvik 

Klova Hamnkrog, Klåva Hamnväg 15
I Hönö Klåva hittar vi Klova Hamnkrog där det bjuds på välsmakande mat lagad på bra råvaror från grunden. Här är det lä från havets vindar. Till dagens lunch ingår sallad, surdegsbröd, kaffe och Krokens chokladkaka.
Färja: Hönöfärjan
Hållplats:
Hönö Pinan färjeläge
Buss: 1, 2, 290, 291
Hållplats: Hönö Klåva,


Nya Kroken 

Att strosa runt i Hönö Klåva kan såklart ta på semesterkrafterna men Nya Kroken håller dig om ryggen. Här finns vällagad mat och en blomstrande trädgård där du kan avnjuta din kulinariska upplevelse. Dessutom inramas allt av ett soundtrack med ljudet av hav som kluckar mot båtarna i hamnen. 
Färja: Hönöfärjan 
Hållplats: Hönö Pinans färjeläge 
Buss: 291 
Hållplats: Hönö Klåva 

Den Glade Knoden
I hamnen på den lilla ön Källö-Knippla hittar vi restaurangen Den Glade Knoden som har öppet året runt. Den härliga och soldränkta uteserveringen är svårslagen. Slå dig ner för en riktigt god toast skagen, burgare eller kanske dagesn fiskfångst? Perfekt efter en dag av sol och bad på någon av öns alla fina badplatser. Eller kanske som ett stopp mitt i.
Färja: Nordöfärjan mot Knippla från Burö färjeläge
Hållplats: Knippla

Hälsö Brygga
I Hälsö Hamn ligger det trevliga kaféet Hälsö Brygga. Här är det fokus på bra mat, goda bakverk, vin, öl och levande musik. På fredagar är det AW som gäller med riktigt förmånliga priser. Slå dig ner på den mysiga uteserveringen och skåla med utsikt över hamnen, båtarna och de kluckande vågorna.
Buss: 1, 290
Hållplats:
Hälsö hamn 

Tullhuset
I Hönö Klåva hittar vi den renodlade fisk- och skaldjursrestaurangen Tullhuset. På denna riktiga skärgårdspärla bjuds det både på lunch i form av dagens fångst och à la carte med riktigt välsmakande klassiker med nytänk. Slå dig ner på den fina uteserveringen som sticker ut över havet med utsikt över Vinga fyr och njut av nyfångad fisk och skaldjur direkt från fiskeauktionen. Testa även på husets öl eller någon av de noga utvalda vinerna.
Färja: Hönöfärjan 
Hållplats: Hönö Pinans färjeläge 
Buss: 1, 2, 290, 291 
Hållplats: Hönö Klåva

Franses Skärgårdspub
Skärgårdspuben Franses har bedrivits som restaurang i det gamla vadbinderiet i över 30 år. Slå dig ner i den rustika miljön för en mättande portion vällagad mat, passa även på att prova en (eller fler) öl från det stora sortimentet. *
Färja: Hönöfärjan
Hållplats: Hönö Pinan färjeläge
Buss:
1, 2, 290, 291
Hållplats: Hönö Klåva

Klåva Fisk
I den traditionella fiskhandeln Klåva Fisk kan du få tag på pinfärsk fisk, kräftor, räkor och hummer. Här finns även hemlagade fiskgratänger, pajer, sallader och mycket annat att ta med sig för att avnjutas på en solkysst klippa. En glimt in i Hönös långa fisketradition.
Färja: Hönöfärjan
Hållplats: Hönö Pinan färjeläge
Buss: 1, 2, 290, 291
Hållplats: Hönö Klåva

Glassboa

Tänk dig en riktigt varm sommardag. Du befinner dig på Björkö och har en handduk i ena 
handen, det enda som saknas är en glass i den andra. Bege dig till Glassboa och beställ en valfri kompott av dina favoritsorter. Det blir inte finare än så. 
Färja: Björköfärjan 
Hållplats: Gröneviks färjeläge 
Buss: 3 
Hållplats: Skarvik 

Göra 

Hjälvik 
På Öckerö ligger badplatsen Hjälvik. Här kan du spela ett parti volleyboll för att sedan 
springa ner till vattnet och ta dig ett dopp. I Hjälvik är klipporna solvänliga och vill du inte 
spela volleyboll kan du förstås bara lapa sol hela dagen. Ta med en kylväska med den allra viktigaste solfödan – vattenmelon och läskedryck. 
Buss: 1 
Hållplats: Olvonvägen 

Klåva Secondhand
Som ett härligt avbrott från solen och saltvattnet kan du besöka Klåva Secondhand på Hönö. Här kan man fynda allt möjligt, kanske du hittar något fint semesterplagg? Något till nästa middag eller något att ha på sig över badkläderna på beachen?
Färja: Hönöfärjan 
Hållplats: Hönö Pinans färjeläge 
Buss: 1,2, 290, 291 
Hållplats: Hönö Klåva 

Rörö Naturreservat 
Skärgårdens nordvästligaste ö erbjuder en natur som bjussar på områdets vanligaste fåglar och arter men också en del ovanliga filurer. Här doftar det kaprifol och hästar och får betar fritt. Som taget ur en Astrid Lindgren-film. Längs stigen finns flera grillplatser och två dammar där flera sorters fåglar trivs. Norrut hittar du klippor, stränder och vikar att undersöka. När du är färdig med att insupa orörd natur kan du slå dig ner på Röröboa Café & Restaurang för välbehövd energi i form av en gofika eller en mer mättande måltid. Eller så går du till mataffären och inhandlar smarrigheter till en egen liten picknick.
Färja: Nordöfärjan mot Rörö från Burö färjeläge 
Hållplats: Rörö 

Hästen
I en vik på Hönö hittar du badplatsen Hästen. Här finns gräsytor, sandstrand och berghällar som sluttar ner mot vattnet. Perfekta små platser att lägga badhandduken på för en stund i solen. Flytbryggor och ramp finns också. Badplatsen ligger nära Hemköp ifall du glömt köpa med dig dryck och snacks till solandet och badandet.
Färja: Hönöfärjan
Hållplats:
Hönö Pinans färjeläge
Buss: 2
Hållplats: Hönö hotell

Lapposand
Om du beger dig uppåt på västra sidan av Hönö finner du den otroligt mysiga badplatsen Lapposand. Badet består av flera små vikar och är en blandning av strand och vackra klippor. Men passa dig för här ligger vinden på! Knyt fast solhatten under hakan och håll koll på badlakanet. Ett plus är dock att man här torkar snabbt efter doppet. Naturen hjälper dig på traven.
Färja: Hönöfärjan
Hållplats:
Hönö Pinans färjeläge
Buss: 2
Hållplats: Lapposandsvägen

Jungfruviken
Jungfruvikens badplats hittar du på den östra sidan av Hönö. Om du är promenadsugen kan du ta dig till fots från Hönöfärjan för att sedan svalka dig med ett efterlängtat dopp. Eller så hoppar du på buss 2 för att spara på krafterna till badandet. Jungfruviken består av två små vikar med sandstrand, klippor, badbrygga och flotte. Ett familjevänligt ställe poppis bland barnfamiljer.
Färja: Hönöfärjan
Hållplats:
Hönö Pinans färjeläge
Buss: 2
Hållplats: Hönö kyrkogård,

Fiskemuseet
Längst ut i Hönö Klåva hamn ligger Fiskemuseet som drivs ideellt för att dokumentera fiskets historia och utveckling. Här får man se hur båtarna såg ut förr, var de byggdes och hur fisket bedrevs med olika redskap. Ett väldigt bra lärotillfälle då havet var och fortfarande är kustbornas arbetsplats. På Fiskemuseet försöker man minnas och åskådliggöra deras livsmönster. På museet skildras också händelser från andra världskriget då 31 fiskebåtar och 91 sjömän gick förlorade. Många av dem var hemmahörande i den norra skärgården. 
Färja: Hönöfärjan 
Hållplats: Hönö Pinans färjeläge 
Buss: 1, 2, 290, 291 
Hållplats: Hönö Klåva

Sälsafari och krabbfiske
Se våra gråspräckliga vänner sola på klipporna med en sälsafari från Hönö hamn. Eller kanske krabbfiske är mer i din smak? Om du har svårt att välja hinner du med båda aktiviteterna. Se vem i gänget som får upp mest krabba, makrill och hummer. Turerna ordnas av Marine Events, Kastor Boat Trips och Hönö båtturer bland andra.
Färja: Hönöfärjan
Hållplats: Hönö Pinans färjeläge
Buss: 1, 2, 290, 291
Hållplats: Hönö Klåva

Slingan 
På Källö-Knippla finns en liten vandringsled som kallas för Slingan. Ett perfekt utflyktsmål 
för dig som vill gå en bit men också njuta av utsikten mot farleden mellan Göteborg och Marstrand eller ta ett dopp i det blå på badplatsen Röddevika. Här finns även flera bänkar och bord att slå sig ner vid för en fika när stämningen kräver och även en stor grillplats. Ta med dig  kompisgänget och duka upp en festmåltid i sommarkvällen. 
Färja: Nordöfärjan mot Knippla från Burö färjeläge 
Hållplats: Knippla 

————————————————————————————————————————

Möt: Annie Lammers 

Hej Annie, vem är du och vad gör du? 
– Jag heter Annie, kommer från Öckerö och är servitris på restaurang Nya Kroken 
som ligger i Hönö Klåva. Jag springer på golvet, diskar och gör lite allt möjligt egentligen. 

Vad är dina bästa tips i norra skärgården? 
– Jag skulle vilja tipsa om Hönö Klåva. Att ta en promenad i hamnen och äta en 
glass eller fika på något ställe, kanske Nya Kroken. Jag skulle även tipsa om att passa 
på att bada på någon av alla de mysiga badplatser som finns runtom. 

Vilken ö har bäst badplatser? 
– Öckerö! Brevik är min favoritbadplats.