Göteborgs bästa ölhak

Göteborg har ett stort utbud av ölhak, här hittar du allt ifrån de lite trendigare ställena med väl utvald inredning till de äldre och mysiga haken där stammisarna har reserverade platser. I vår ölhaksguide finns något för alla. Här är Göteborgs bästa ölhak 2022.

Centrum

Ölrepubliken, Kronhusgatan 2b
Ölrepublikens lokaler har huserat restauranger sedan 1900, det finns alltså i väggarna. Här bjuds det på rustik svensk mat för hundralappen men störst fokus ligger självklart på ölen. I alla dess former. Här är du välkommen som du är, oavsett om du är en ordentlig ölnörd eller om en hederlig vanlig stor stark är din grej. Hållplats: Stenpiren
Spårvagn: 1, 2, 3, 5, 6, 9, X
Buss: 16, 25, 50, 60, 114, Röd Ex, X2, X3
Båt: 281, 282, 283, 285ÄLV, 286ÄLV

3 Små Rum, Kristinelundsgatan 4
På den lilla ölbaren 3 Små Rum i Vasastan är det “don’t ask for blask” som gäller. Här möts man av en skylt där “stor stark” står överkryssat i en stark röd färg, så det är bara att lyda. Kom hit om du vill utforska ett riktigt brett utbud av goda lokala ölsorter på fat och flaska. Här blir det ingen Carlsberg eller Heineken. Perfekt för ölnörden såväl som den nyfikne.
Hållplats: Vasaplatsen
Spårvagn: 2, 3, 5, 7, 10
Buss: 16, 19, 25, 258, 753 

The Flying Barrel, Kristinelundsgatan 3
Hos Flying Barrel får du klassisk pubmiljö så heter duga. Här finns ett stort utbud av lokala och internationella ölsorter, och sport på TVn såklart. Quiz på fredagar och rejäla portioner mat på menyn, vad mer behövs på ett klassiskt ölhak?
Hållplats: Vasaplatsen 

Spårvagn: 2, 3, 5, 7, 10
Buss: 16, 19, 25, 258, 753 

Noba, Viktoriagatan 1A
Hos Noba hittar du ölsorter från hela Norden. Ett perfekt ställe om du gillar att kombinera öldrickande med quiz-deltagande. Håll utkik på deras sociala medier för att ta reda på när nästa quiz infaller. Uteserveringen är urtrevlig under soliga dagar, när det blir lite kyligare tas inglasning och värmeelement fram. Lika trevligt det. Hållplats: Hagakyrkan
Spårvagn: 2, 3, 6, 11, X 

Checkpoint Charlie, Östra Hamngatan 37
Gillar du att kombinera öldrickande med aktiviteter? Då är Checkpoint Charlie ett ställe för dig. Här hittar du allt ifrån boxpåsar och basketkorgar till styrkeutmätning med släggor och lite hederlig air hockey.
Hållplats: Kungsportsplatsen 

Spårvagn: 3, 4, 5, 7, 10 

Buss: 18, 50 

Ölhallen 7:an, Kungstorget 7
Det är svårt att skriva om ölhak utan att nämna klassikern Sjuans Ölhall som har funnits sedan år 1900, har kvar originalklinkers i rött och vitt, en ingrodd lukt och bred variation av öl i diverse former. Vad mer kan man begära i ölhaksväg?
Hållplats: Kungsportsplatsen 

Spårvagn: 3, 4, 5, 7, 10
Buss: 18, 50 

Steampunk Bar, Kungsgatan 7A
Steampunk Bar på Kungsgatan är Nordens första bar och restaurang med steampunk-tema. Här finns det ölsorter som heter duga så nog ska du hitta något som faller just dig i smaken. Vare sig du gillar lager, IPA, stout eller suröl. Håll utkik på barens Facebook-sida för kommande roligheter, här sker nämligen bland annat whiskey- och ginprovningar om vartannat.
Hållplats: Domkyrkan
Spårvagn: 1, 2, 3, 5, 6, 7, 10, 11, X
Buss: 16, 19, 25 

Brisket & friends, Vallgatan 21
Ett stenkast från Kungstorget hittar vi Brisket & friends. Här serveras inte bara riktigt god Texas BBQ utan även öl från Göteborgs bästa bryggerier. På deras hemsida länkar de till sin tap list som ständigt hålls uppdaterad med ölen som finns i kranarna. Släng på dig cowboyhatten och ta dig hit för att avnjuta din öl till lite good old countrymusik. 

Hållplats: Domkyrkan
Spårvagn: 1, 2, 3, 5, 6, 7, 10, 11, X
Buss: 16, 19, 25 

BrewDog Bar, Kungsgatan 10b
En kort promenad från Skeppsbron ligger BrewDog bar. Här finns det mängder med ölsorter att välja bland så nog ska vi inte gå törstiga i sommar. Sjunk ner i en bekväm läderfåtölj så sköter BrewDog resten.
Hållplats: Domkyrkan 

Spårvagn: 1, 2, 3, 5, 6, 7, 10, 11, X
Buss: 16, 19, 25

Beerista, Kristinelundsgatan 13
Beeristas slogan är “for the love of beer”, det gillar vi! Öl alltså. Här tappas ett stort utbud av fatöl från såväl svenska mikrobryggerier som stora internationella varumärken. Om du gillar flasköl hittar du här ett imponerande stort utbud från hela världen. Nog ska din favvis finnas till hands, eller så hittar du en helt ny favorit under kvällens gång. På fredagar mellan 16:00-19:00 är det after work som gäller med förmånliga priser på mat och dryck. 

Hållplats: Valand
Spårvagn: 3, 4, 5, 7, 10
Buss: 18, 753 

Lilla London, Vasagatan 41
En trappa ner i Valandhuset har det varit liv och rörelse sedan slutet av 1800-talet då lokalen huserade ett bageri. Idag hittar vi där den välbesökta restaurangen Lilla London där ölsorterna är många och en pint är en självklarhet. Om du är hungrig går det alltid att få tag på pubklassiker som fish’n’chips och annat gott. “Engelsmännen går på puben, göteborgarna går till Lilla London”. 

Hållplats: Valand
Spårvagn: 3, 4, 5, 7, 10
Buss: 18, 753 

Majorna-Linné

Oceanen, Stigbergstorget 8
Vid Stigbergstorget hittar vi populära Oceanen, vars lummiga uteservering sommartid drar till sig ordentligt med öldrickande och musikälskande göteborgare. I direkt anslutning ligger även Kulturhuset Oceanen som huserar spelningar om vartannat. På menyn hittar du riktigt smarriga burgare och bun mi för att nämna några. Om ni är ett större gäng är ett gott råd att komma i tid för att paxa plats. Om ni är färre går det alltid att knöka ihop sig vid ett av långborden under ljusslingorna. Finns det hjärterum finns det stjärterum!
Hållplats: Stigbergstorget
Spårvagn: 1, 3, 5, 6, 9, 11, X 

Majornas Bryggeri, Karl Johansgatan 88
Hos det småskaliga hantverksbryggeriet Majornas Bryggeri ligger passionen för öl och ölkultur i fokus. En bryggeripub med full insyn in i produktionslokalen. Här erbjuds bland annat ölprovningar, visningar, bryggkurser och föreläsningar om öl. Slå dig ner för en öl direkt från bryggeriet eller välj och vraka från ett brett urval av andra lokala öl! 

Hållplats: Chapmans Torg
Spårvagn: 3, 6, 9, X
Buss: 190 

Fyrens Ölkafé, Stigbergstorget 1
Börja eftermiddagen med att bläddra i vinylbackar nere på Bengans och ta sedan trappen upp till Fyrens Ölkafé där du kan beställa in den goda kombinationen öl och kaka. Med mysig inredning inomhus och utsikt över mysiga Stigbergstorget från uteserveringen blir det här alltid en trevlig stund.
Hållplats: Stigbergstorget
Spårvagn: 1, 3, 5, 6, 9, 11, X 

Porter Pelle, Adolf Edelsvärds gata 11
På den anrika bistron Porter Pelle hittar du ett brett utbud av ölsorter med flera alternativ från mindre lokala bryggerier. Uteserveringen som vetter mot kajen, Röda Sten och Älvsborgsbron är svårslagen på soliga dagar och varma kvällar. Om du har tur prickar du även in en kväll med livemusik eller något annat roligt event.
Hållplats: Vagnhallen Majorna, Klippans Färjeläge
Spårvagn: 1, 3, 7, 8, 9, 11, 13
Båt: 285ÄLV 

Brewers Beer Bar, Tredje Långgatan 8
På Tredje Långgatan hittar vi Brewers Beer Bar. Här serveras inte bara riktigt god och hyllad surdegspizza utan även ett rejält utbud ölsorter. Här finns något för alla. Uteserveringen är riktigt trevlig när värmen ligger på och solen skiner över Göteborg. Brewers Beer Bar finns även på Magasinsgatan om du har vägarna förbi där istället. 

Hållplats: Järntorget
Spårvagn: 1, 2, 3, 5, 6, 9, 11, X
Buss: 16, 25, 50, 60, 90, 91, 114, 190, 290, Röd Ex, X2, X3 

Bar Solo, Andra Långgatan 29
En underskattad pärla på livliga Andra Långgatan. Bar Solo bjuder på billig öl och underhållning i form av livemusik och quizkvällar. Här får man ibland med noggrannhet och precision balansera ölen från baren till bordet för att inte stöta in i någon dansande filur. Om du hänger här ofta blir du snabbt krönt till stammis av personalen. 

Hållplats: Masthuggstorget
Spårvagn: 3, 6, 9, 11, X 

Bar Kino, Linnégatan 21
Kino har allt ifrån mysiga och trånga små hörn till barhäng i discokulans sken. Här kan du med enkelhet slå dig ned för en öl eller två direkt efter din cineastiska upplevelse på Hagabion. Men se till att komma i tid, här är det mer ofta än sällan helt fullknökat. Lite utav ett vattenhål för göteborgarna som trivs mitt i smeten i Linné. 

Hållplats: Prinsgatan
Spårvagn: 1, 2, 3, 6, 9, 11, X
Buss: 60, 190 

King’s Head, Andra Långgatan 32
Ett vattenhål för stadens alla studenter. Billig öl och eftermiddagsbuffé på köpet är ingen dålig deal. Ät tills du skäms, det gör alla andra. King’s Heads plats bland barerna på Andra Långgatan är lika självklar som att man inte svär i Feskekôrka. Hållplats: Masthuggstorget 

Spårvagn: 3, 6, 9, 11, X 

Dansken, Andra Långgatan 8
Prissättningen på ölen är reko och den som gillar lite mer experimentella smaker kan alltid spana in Danskens mer varierande utbud av flask- och burköl. Deras uteservering är inte jättestor men inte sämre för det. Här kan du sitta och spana på Andra Långgatans bubblande kvartersliv. På Dansken hittar du en redig meny som drar åt husmanhållet där du kan äta såväl fisk och kött som vegetariskt. 

Hållplats: Järntorget
Spårvagn: 1, 2, 3, 5, 6, 9, 11, X
Buss: 16, 25, 50, 60, 90, 91, 114, 190, 290, Röd Ex, X2, X3 

Le Pub, Nordhemsgatan 22-24
Mellan Andra- och Tredje Långgatan hittar du Le Pub som är rustik och lantlig med sina tända kandelabrar, rejäla träbalkar och sin mysiga belysning. Här finns det bord för stora och små sällskap på både över och undervåningen vilket ger dig en massa valmöjligheter gällande var du ska sitta och insupa din bière. 

Hållplats: Järntorget
Spårvagn: 1, 2, 3, 5, 6, 9, 11, X
Buss: 16, 25, 50, 60, 90, 91, 114, 190, 290, Röd Ex, X2, X3 

Haket, Första Långgatan 32
I baren på Haket finns ett av Göteborgs största urval av öl och whisky. Här finns alltså verkligen öl för alla smaker. För den som är hungrig erbjuds det huvudrätter, smårätter och efterrätter att välja bland. På fredagar är det quiz och på söndagar är det schnitzelsöndag. Suveränt helt enkelt. 

Hållplats: Masthuggstorget
Spårvagn: 3, 6, 9, 11, X 

Schnitzelplatz Lagerhuset, Heurlins Plats 1
I det gamla lagerhuset intill älven håller trevliga Schnitzelplatz till. Varje vecka tankas pilsnertankarna fulla med färsk och opastöriserad pilsner direkt från bryggeriet Plzeňský prazdroj i Plzen i västra Tjeckien. Till detta äts givetvis en rykande färsk schnitzel med tillbehör. Allt detta kan avnjutas under ljusslingorna på den stora och fina uteserveringen. 

Hållplats: Järntorget 

Spårvagn: 1, 2, 3, 5, 6, 9, 11, X
Buss: 16, 25, 50, 60, 90, 91, 114, 190, 290, Röd Ex, X2, X3 

The Old Beefeater Inn, Plantagegatan 1
En brittisk pub mitt i hjärtat av stan. Här kan man slå sig ner med en öl för att se Linnéstadens eftermiddagspuls rulla förbi utanför. Ale, Bitter, Stout Lager eller Cider. Här finns 17 kranar med olika ölsorter från lokala producenter och världskända bryggare, samt ett stort sortiment av andra goa alternativ på flaska. Ett säkert kort med andra ord.
Hållplats: Prinsgatan
Spårvagn: 1, 2, 3, 6, 9, 11, X
Buss: 60, 190 

Pils, Plantagegatan 3A
Göteborgs alldeles egna Dugges Bryggeri öppnade i slutet av 2020 baren Pils. Baren är som ett showroom för deras populära egenbryggda öl, men det finns även ett väl utvalt utbud av andra sorter. På kran, flaska och burk. En meny har också tagits fram för att matcha ölen mitt i prick.
Hållplats: Prinsgatan
Spårvagn: 1, 2, 3, 6, 9, 11, X
Buss: 60, 190 

Notting Hill, Nordhemsgatan 9A
En engelsk pub i enkel och mysig miljö. Här finns ett brett ölsortiment som nog faller de allra flesta i smaken. På tisdagar är det quiz i allmänbildning och på söndagar är det quiz i musik, perfekt för den som vill hålla sig alert medan ölen slinker ner. Hållplats: Järntorget 

Spårvagn: 1, 2, 3, 5, 6, 9, 11, X
Buss: 16, 25, 50, 60, 90, 91, 114, 190, 290, Röd Ex, X2, X3

Hops, Masthuggstorget 3
Längst ner på Andra Långgatan precis intill Masthuggstorget hittar vi baren Hops. Ett populärt ställe bland stadens studenter. Här finns ölsorter från hela världen och sortimentet expanderas och varieras om vartannat. Om du som gäst har ett förslag finns en chans att även din favoritöl hamnar i kylarna på Hops. Håll utkik över barens sociala medier för ölnyheter. Här finns en trevlig uteservering som blickar ut över den livliga gatan och det lilla torget intill. 

Hållplats: Masthuggstorget
Spårvagn: 3, 6, 9, 11, X 

Karlson’s Garage & Bar, Linnégatan 54
Mitt på Linnégatan har Karlson’s Garage & Bar legat sedan 1996. En genuin kvarterskrog som erbjuder över 100 sorters öl. Här finns ölnyheter från olika delar av världen men man kan självklart även beställa en helt vanlig och hederlig stor stark. Här finns en härlig uteservering mitt i smeten av Linné, vad mer kan man begära en solig dag i ett somrigt Göteborg?
Hållplats: Olivedalsgatan
Spårvagn: 1, 2, 3, 6, 9, 11, X 

Hisingen

Port Arthur, Gamla Ceresgatan 3
Hisingen island levererar. Port Arthur har anor från 1918 och är rejält till åren. Den gamla sjömanskrogen får en att dricka sin öl med andakt, det är något visst med ett ställe där folk har suttit och bärsat sedan minst 100 år tillbaka.
Hållplats: Sannegårdshamnen
Buss: 16, 31, 45, 58, 99, X1 

Ölstugan Tullen, Herkulesgatan 3A (m.fl.)
Ölstugan Tullen går att hitta på flera ställen i stan, hela nio stycken om vi räknat rätt! Men vi slår ett slag för Tullen i Kvillebäcken. Där tegelhusen, grönskan och den lilla ån gör stället helt unikt mysigt. I övrigt en trogen tjänare och ett klassiskt val, här hittar du husmanskost och bärs för en rimlig peng. Tullens olika uteserveringar brukar dock vara riktigt heta på marknaden så fort solen kikar fram, så vill du knipa en plats i solen bör du vara där i tid.
Hållplats: Vågmästareplatsen
Spårvagn: 1, 5, 6, 10, 13, X
Buss: 17, 22, 25, 35, 36, 37, 99, 136, 141, 142, 242, 320 

Örgryte-Härlanda

Intill, Kyrkåsgatan 13
Vill du sitta på en riktig kvarterskrog kommer Intill i Kålltorp att uppfylla dina önskningar. Uteserveringen är liten men mysig, här kan du sitta och avnjuta din öl medan du spanar ut över spårvagnar och klassiskt kvartersliv. Här finns även riktigt god mat till ett bra pris.
Hållplats: Virginsgatan
Spårvagn: 3, 5 

Ostindiska Ölkompaniet, Danska Vägen 110
På Ostindiska Ölkompaniets hemsida kan man läsa om smuggelvägar, salta vindar på öppet hav och skeppsbrott. Och en dröm om öl. Om inte det lockar så säg. Här kan man med enkelhet slå sig ner för en kall bärs, tillsammans med mat eller som den är. I sortimentet hittar vi ölsorter som känns igen, men också mycket nytt. Om du inte har vägarna förbi Olskroken finns även en restaurang kring Långgatorna. Hållplats: Redbergsplatsen 

Spårvagn: 1, 3, 4, 6, 7, 8, 11, X Buss: 17, 60, 62