Göteborgs bästa badplatser 2023

Göteborg sprudlar av glädje och har badalternativ för alla att njuta av. Utforska de vackra stränderna vid havet eller klättra upp på klipporna och känn vinden i håret. För de som föredrar en frisk dopp i sötvatten finns lugna sjöar att utforska. Och för den inre solbadaren finns det även pooldäck i innerstaden där du kan slappna av och leva livet. Så ta med din entusiasm och dyk in i Göteborgs badparadis!

Saltholmen, Lasse Dahlquists Plats 1

Saltholmen är en äkta klassiker. Det är lika självklart som att vaniljglass med jordgubbar är gott. Det är alltid värt att sitta på den där spårvagnen ut till Saltholmen, med helt stängda fönster i gassande värme och känna svetten rinna ned för ryggen. Vägen är mödan värd som Karin Boye en gång så fint skrev.
Hållplats: Saltholmens brygga
Spårvagn: 9, 11, 13
Buss: 114

Härlanda Tjärn, Smörslottsgatan 140

Alla är inte ett fan av att bada i havet och föredrar hellre att doppa tårna i en sjö. Då är Härlanda Tjärn ett bra alternativ som är en populär badsjö med gräsytor, sandstrand och bryggor att bada från. Undvik dock ”pisseviken” och traska istället lite längre bort till de mindre ställena så kommer du finna din alldeles egna plats i den lokala men ack så grönskande oasen.
Hållplats: Spåntorget
Buss: 17

Delsjön, Delsjöbadet

Här kommer återigen tips på en sjö att svalka sig i. Bland den lummiga grönskan och en rejäl uppförsbacke som får även den största badkrukan att vilja svalka sig med ett dopp ligger Delsjön. Det är faktiskt en bit promenad från närmaste busshållplats… Men när du väl är framme hittar du sandstrand, brygga och oändliga badplatsmöjligheter. Perfecto!
Hållplats: Töpelsgatan
Spårvagn: 5

Sillvik, Lillebyvägen 155

Otroligt långt västerut på Hisingen hittar vi Sillvik och Sillviksbadet. Här finns allt du kan tänka dig i badväg. Strand, klippor, bryggor och stegar. Extra plus ger vi till Sillviksbadet då det är tillgänglighetsanpassat med bland annat ramper vid bryggan ner i vattnet.
Hållplats: Sillvik
Buss: 23

Smithska udden, Knostervägen 5

Smithska udden, eller förlåt ”Smitten”, som alla göteborgare känner igen badplatsen som är en given destination när solen gassar. Stort område med klippor, stränder och grönska. Smitten söker sig många till och ibland ser man inte de grå klipporna pga sollapande människor, så poppis är det!
Hållplats: Näsbovägen
Buss: 92, 93, 94, 193

Näsetbadet, Näsets badväg

Näsetbadet som man passerar precis innan Smithska udden är ett mycket populärt bad med en barnvänlig långgrund sandstrand omgiven av klippor. Här finns betongdäck att solbada på och bryggor med badstegar att bada från.
Hållplats: Näsbovägen
Buss: 92, 93, 94, 193

Askimsbadet, Hults sörgårdsväg

En av Göteborgs absolut populäraste badplatser och det är inte direkt svårt att förstå varför. Här kan man sola och bada ifrån, och lyssna nu, Sveriges längsta badpir. 259 meter lång är den, otroligt! Vill man inte hänga där finns det stora gröna ytor där det finns plats att ligga och sola, volleyboll, kubb och andra spel och lekar för de som vill. Guldställe.
Hållplats: Askimsbadet
Buss: 180, 184, 258, X2

Stora Amundön badplats, Stora Amundön

Om du är en sådan person som gillar naturupplevelser och hajk så är Stora Amundön garanterat något som kommer att falla dig i smaken. Här finner du klippor, stränder, snorklingsled, strandängar, hästar och ekskogar. Kul ställe att åka till som lite omväxling. Glöm inte matsäck och kom ihåg att här är det en liten bit att gå från närmsta busshållplats.
Hållplats: Lillövägen
Buss: 82, 258

Lillebybadet, Lilleby Badväg 32

Rör vi oss ut på Hisingen och mot Torslanda så hittar vi Lillebybadet. Lillebybadet är en stor badplats med vidsträckta klippstränder, liten sandstrand, brygga och badstegar. Från hållplatsen väntar en kort promenad genom ett vackert skogsparti. Vattnet brukar bli omnämnt för sin goda kvalitet vilket såklart är ett megaplus i kanten.
Hållplats: Lillebybadet
Buss: 23

Bergsjöbadet, Bergsjön

En välutrustad badsjö med flera bryggor, klippor och till och med lite sandstrand (för de allra yngsta badarna i alla fall). Förutom fantastiska badmöjligheter finns det också hopptorn, lekplats, bajamajor och en liten kiosk. Promenerar du från Komettorget får du räkna med en brant promenad och vill eller behöver du slippa det tar du bussen till Atmosfärgatan istället.
Hållplats: Komettorget eller Atmosfärgatan
Buss: 58

 

 

 


För lyxliraren

För dig som gillar att lyxa till det, vill slippa få sand och barr mellan tårna och stanna kvar i innerstan finns det numera flera alternativ. Här kan du beställa in fruktiga drinkar och dyrt bubbel mellan doppen.

Pam’s pool deck and lounge, Jacy’s Hotel, Drakegatan 10
Från och med 30/6 kommer vi att kunna spendera soliga dagar på Jacy’s flärdfulla takterass där du kan drömma dig bort till varmare breddgrader. Kanske rent av låtsas vara på ett riktigt nice hotel vid Miami beach. Gött! Det rekommenderas att man bokar en sunbed i förväg för att försäkra plats. En sån rymmer två personer bekvämt men kan klämma in så många som fyra och blir din (i tre timmar) för 695 kronor.
Mellan 12-23 är det öppet för alla över 23 år (på förmiddagarna är det för hotellets gäster) och inträdet är fritt alla dagar utom fredagar och lördagar då det kostar 200 kronor att komma in.

Parken Skanshof, Lilla Bergsgatan 1
Här kan du under soliga dagar käka din middag uppe i parken, eller bara dricka vin vid poolen. Hit kommer du kanske inte för den fantastiska badanläggningen men för superskön stämning, bouleturnering och eventuellt ett svalkande dopp mellan förfriskningar och tilltugg.