Annons ↓ Annons ↑

Ghosting – vad händer i kroppen?

Att bli ghostad kan liknas vid att personen man träffar försvinner ut i tomma intet. Utan svar och utan förklaring. Djungeltrumman har pratat med relationsexperten Jacqueline Joo om vad som faktiskt händer inom oss när vi blir ghostade. Eller när vi ghostar själva.

Nu är våren på ingång och dejtande singlar kommer snart fylla våra uteserveringar. Det är nu man börjar stöta på bekanta som ivrigt viskar “jag är på Tinder-dejt..!” och diskret pekar mot en ensam figur vid ett bord. Men att dejta innebär självklart inte bara spänning och solsken. Har man otur stöter man på någon som inte är så bra på att kommunicera sina känslor, vilket kan resultera i att man blir ghostad.

Ghosting har varit ett begrepp sedan flera år tillbaka och betyder rätt och slätt att en person du innan haft kontakt med helt plötsligt försvinner ur ditt liv. Det kan gälla alla typer av relationer men allra vanligast handlar det om romantiska relationer. Den ena personen slutar helt enkelt att svara på den andres sms eller samtal. Det går inte att nå personen på något sätt längre. Helt utan förvarning eller förklaring.

Vad händer egentligen inom oss när vi blir ghostade? Djungeltrumman har pratat med Jacqueline Joo som är relationsexpert och bland annat driver en webbkurs för singlar där ghosting är en del av innehållet.
– Problemet med att bli ghostad är att vi hamnar i ovisshet. Det är det som gör att det är väldigt svårt att bli utsatt för det, säger hon.

Illustration: Elin Anvegård

Ovisshet och obehag

Jacqueline förklarar att vi människor generellt är dåliga på att hantera ovisshet. Då våra hjärnor är programmerade att ständigt söka svar och fylla i de luckor som skapas, exempelvis som när vi blir ghostade. Alldeles nyss fanns en person där för att sedan gå upp i rök. Det lämnar en trevande efter svar på varför. Vad fick dig att försvinna?
– Hjärnan vill ha ett svar och i annat fall försöker vi skapa oss ett svar.

Till en början kanske vi försöker jaga tag på personen som försvunnit. Om vi inte får svar ändå börjar vi skapa oss olika förklaringar. Det kanske har hänt något? Det blir motstridiga känslor. Tänk om jag är arg och så ligger personen jag är arg på inlagd på sjukhus? Jacqueline betonar att det dock är otroligt ovanligt att detta skulle vara fallet. Istället handlar det absolut oftast bara om att personen du haft kontakt med helt enkelt inte är tillräckligt intresserad, men tillräckligt osäker för att inte kunna ge dig ett svar.

Jacqueline berättar att det är det vi har svårt att acceptera, att en person beter sig såhär mot oss. Men att man spar sig själv en massa tid och energi genom att acceptera läget och gå vidare. Det är det mest strategiska du kan göra. Även fast det är lättare sagt än gjort.
– Det vanligaste är att personen har ångrat sig och inte vill längre. Då gör du rätt i att inte söka svar på varför eller ständigt vilja ha ett avslut. Personen försvann, det är ditt avslut.

Varför ghostar vi andra? Jacqueline berättar att det handlar om osäkerhet och okunskap. Att vi inte vet hur vi ska berätta för någon att vi inte längre är intresserade, att vi ångrat oss eller att vi bara känner att den här personen inte är något för mig. Hur ärlig ska man vara? Hur sårar man snällt? 
– Många tycker att det där är så otroligt jobbigt så att de undviker det, det är ett undvikande beteende. Väldigt omoget. Men vanligt.

Illustration: Elin Anvegård

Ibland handlar det också om att vi varken vill säga bu eller bä. Exempelvis om det dyker upp en ny person man också vill träffa. Då blir den första personen plötsligt en plan b. Kanske hör ett gammalt ex eller en gammal flamma av sig och vill börja ses igen.

Jacqueline förklarar att hon tror att vissa personer tänker att de kan sluta höra av sig till den första personen för att testa att dejta den andra personen. Om det inte fungerar med den nya kan man alltid höra av sig till den gamla igen, då man inte tydligt uttryckt sig om att avsluta relationen till personen.
– Jag tycker folk rent generellt är dåliga på att vara ärliga. Med att de ångrar sig eller att det händer saker i livet som gör att de behöver pausa ett dejtande. Du har mycket större chans att få tillbaka den personen om du är ärlig och inte ghostar.

En effekt av nätdejting?

Är ghosting en effekt av nätdejting och sociala medier? Det är lätt att få kontakt med främlingar som vissa personer sedan kanske inte känner socialt ansvar över. Om vi inte har gemensamma vänner eller rör oss i gemensamma sammanhang finns det inte mycket att riskera. Inget går förlorat och man påverkas inte själv av pinsamma eller jobbiga situationer eftersom man inte stöter på varandra i vardagen. Vi tänker att det inte är en sådan stor grej.

Jacqueline berättar att hon tror att samma psykologiska mekanism som man har sett i studier kring varför folk näthatar även går att hitta i hur vi beter oss mot varandra på dejtingappar.
– Min empati aktiveras inte bakom en skärm, det gör att jag beter mig mycket mer illa än vad jag skulle gjort irl. Jag tror att exakt samma fenomen går att applicera på ghosting när man inte ens har träffats. Man har inte fått någon personlig kontakt.

Eftersom att det blir så anonymiserat på nätet kan vi inte läsa av den andra personen, vi kan inte se deras känslor via ansiktsuttryck. Jacqueline berättar att vi då blir lite blasé. Vi tänker att det finns en annan person några swipe bort och den jag pratat med kommer att klara sig. Vi förstår inte att det är en annan människa med förhoppningar, drömmar och känslor som blir sårad av vårt beteende.

Så hur ska man då tackla att bli ghostad? Du får helt enkelt bara acceptera läget. Inse att det var ett dåligt beteende. Någonting har hänt i den andra personens liv som gör att hen inte vill träffa mig just nu, vilket är deras förlust. Försök att tänka att tystnaden från personen är ditt svar. Ditt avslut. 

Illustration: Elin Anvegård

Tre tips för att tackla en ghostning:

  • Se avsaknaden av svar som ett avslut
  • Skit i hen
  • Gör saker som får dig glad