Annons ↓ Annons ↑

Gbg Dance Festival

På onsdag går Gbg Dance Festival av stapeln. Håller på gör de hela vägen tills på söndag, inför detta har vi pratat med danskompaniet Twisted Feet och Community Xs, Isabella Teame.

Twisted Feet är ett välkänt danskompani i Göteborg men för de som inte vet, berätta lite om er!
– Precis som du säger så är Twisted Feet i grunden ett danskompani som i många år har huserat i Göteborg. Genom flera års erfarenhet så har olika event och projekt byggt upp något vi skulle vilja kalla en organisation. Taket är Twisted Feet och inom organisationen ingår dansskolan Twisted Feet Dance Academy, danskompaniet Twisted Feet och slutligen det Västsvenska projektet Community X som kör sitt tredje år just nu. Community X jobbar med att bygga upp ett dansnätverk av plattformar inom regionen. Genom dansen som verktyg så lokaliserar vi lokala eldsjälar i respektive städer och hjälper samtliga utveckla högst unika festivaler efter våra mallar som växt fram genom åren. Nätverket blommar och har frodat många kulturutvecklare, framtida projektledare och också skapat ett viktigt sammanhang för många. Gbg Dance Festival är navet för projektet Community X och därav årets höjdpunkt för många!

Hur kommer det sig att ni startade Gbg Dance Festival? Hur länge har ni hållt på?
– Gbg Dance Festival började med City Jam, en dag på dåvarande Göteborgskalaset varje år. Det började 2008 på Kanaltorget vid operan. Det blev snabbt ett av Göteborgskalasets höjdpunkter och de senaste åren har vi alltid haft stora tältet varje lördag i 12 timmar! Och dessutom har vi blivit utnämnda som årets händelse av GP, framförallt utifrån ett integrerande perspektiv. City Jam växte fram i samma anda som idag är Community X. Att vi ville skapa en genrelös plattform för alla där dansen är i fokus men alla kan delta genom att vara till exempel publik. Att ha kunnat gå från ett endags-event till ett femdagars är ett kvitto på att efterfrågan finns!

Foto: Peter Lloyd

Vad skiljer sig från den kommande festivalen och de tidigare?
– Bokningarna skiljer sig alltid! I år har vi tex två riktiga power women från USA vid namn Galen Hooks och Diana Matos (värt att checka IG!). Båda är signade till de största agenturerna i Los Angeles och jobbar med de största namnen i branschen. Är den ena inte på tour med Nicki Minaj, eller kör med Justin Timberlake på Oscarsgalan så jobbar dom med Chris Brown, Justin Bieber, Rihanna, Janet Jackson, Alicia Keys, Ellie Goulding, Pharrell.. Ja ni fattar! De syns överallt helt enkelt och inspirerar dansare i hela världen.

Om en bara hinner till en av punkterna, vad får man inte missa?
– Ifall man vill hålla i pengarna så är City Jam på Kungstorget (lördag den 19 augusti, klockan 12–24) en solklar favorit. Helt gratis. Det börjar med två kortare workshops i break och dancehall (klockan 12–13). Efter workshopen så sätter freestyle-tävlingarna igång! Det är i det stora tältet som i år ligger bredvid Saluhallen. City Jam är liksom vår pärla. Eventet som körts längst. Battles i bland annat dancehall och hiphop, som alltid blor maxat! Ifall man är mer sugen på otroligt fina shower så rekommenderar jag absolut vår Showcase-dag på Stadsteatern (söndag 20 augusti). Biljetter kostar 150 kr!