Annons ↓ Annons ↑

Gabe Barry, en av världens främsta ölkännare är i stan

Gabe Barry (även kallad Miss Gabe) är en av världens främsta ölkännare och arbetar som communityansvarig på Brooklyn Brewery. I helgen besöker hon Öl & Whiskeymässan i Göteborg och vi korresponderade med henne för att få svar på vad en certifierad cicerone är och pratade om hennes resa in i öl-världen. 

Hej Gabe Barry! Vem är du och vad gör du?
– Jag är utbildningsledare för Brooklyn Brewery i Europa. Min roll i företaget har skiftat genom åren men i grunden skapar jag flera sensoriska pedagogiska program med en stor tillgänglighet. Ölutbildning är ett så brett ämne, så jag försöker att arbeta med att skapa undervisningsverktyg för ett brett spektrum av ämnen såsom teknisk process, stilar, historia och ölens kulturella plats i samhället. Jag tror starkt på kraften i icke traditionella klassrum, så de flesta av mina program är byggda för att existera på de platser vi oftast brukar dricka öl, såsom i baren eller på bryggeriet i ett provsmakningsrum.

Hur började ditt intresse för öl?
– Jag växte upp i upstate New York med mina underbara hippie-föräldrar som uppfostrade mig som vegetarian och var tidiga med slow food idéer under 80- och 90-talet. Min mamma var en radikal kock och artist som uppmanade mig att fördjupa mig i smakens betydelse och mångsidighet redan från tidig ålder. 2008 var jag i tjugoårsåldern och efter att ha tillbringat många ungdomsår med att försöka förändra världen började jag arbeta som bartender på ett bryggeri i min hemstad. Jag såg snabbt att öl och hantverket kring öl var summan av alla mina passioner. Det ger möjlighet till att uttrycka sig konstnärligt och erbjuder smaksymfonier som är djupt rotade i traditioner som rent historiskt sett har samlat samhället.Det var ett stort år för hantverks-öl, så efter att jag arbetat där en månad erbjöds jag ett jobb som ”assistent till bryggeriet” och jag har aldrig ångrat mig. 

Du är certifierad cicerone, vad betyder det?
– Det är en bra fråga. Medan öl är en av de äldsta drycker som är kända för mänskligheten, är hantverks-öl (craft beer) en relativt ny industri om en jämför med vanlig öl. Det är viktigt att vi underlättar för att skapa ett gemensamt yrkesperspektiv av utbildnings- och industristandarder för att skydda de olika ölsorternas historiska arv och framtid. När du tänker på vin, sprit eller kulinarisk konst, finns det massor av akademiska institutioner och program som erbjuder  en mängd mötesplatser och tillfällen och Cicerone utbildningen är ett av de ledande utbildningarna när det gäller ölutbildning.När det gäller tillämpningen av certifieringen så använder alla det på olika sätt som stödjer det vi gör i branschen. Det hjälper till att sätta en branschpedagogisk standard för öl.

I dagarna kommer du att besöka Beer & Whisky mässan här i Göteborg. Vad ska du göra under din vistelse i stan?
– Jag älskar Göteborg eftersom Sverige är mitt favoritland! Skojar (inte). Jag kommer att hälla öl i vår monter på festivalen och springa mellan olika evenemang varje kväll för att stödja Göteborgs ölvecka. Även i en global skala så är hantverksölsindustrin ett ganska så snävt samhälle, så veckor som denna känns alltid som en återförening. Jag tror att öl även representerar människor och en känsla av samhörighet och om det används på rätt sätt så kan det vara ett verktyg för social förändring. Det ger mig stor glädje att hjälpa till att introducera denna idén och om jag så bara skulle göra en person glad under hela denna veckan så blir jag lycklig

– En annan anledning till varför jag kom hit nu i veckan är för att hjälpa vårt team att lansera ett deltidsambassadörprogram – en liten version av något jag hjälpte till att initiera i staterna för många år sedan. En av de största anledningarna till varför jag älskar att arbeta för Brooklyn Brewery är stödet och tron på människorna bakom våra ölsorter – från vår verkställande direktör till våra deltidsanställda.

Du brinner för jämlikhet, hur känner du inför ölvärlden – är det jämställt? Har något förändrats?
– Ärligt talat så sker förändringen medan vi talar. För tio år sedan kändes det som att vi var tvungna att arbeta femton gånger så hårt som mannen som stod bredvid oss, ​​medan vi idag bara behöver jobba dubbelt så hårt (lite beroende på var du är). Jag tycker att det är något som inte är specifikt enbart för ölindustrin, patriarkatet är motbjudande oavsett hur du ser på det och jag kan inte komma på en enskild industri som är immun mot det. 

– I många år pratade jag inte riktigt om hur det är att vara kvinna i ölbranschen på grund av olika skäl. Ett av skälen är att ”kvinna” än term som kan exkludera de som är icke-binära och ett annat skäl är att vi, på den tiden, tog oss igenom det. Jag kommer ihåg den tysta nickningen en utbytte när en träffade andra kvinnor inom ölbranschen för tio år sedan och nu har jag en mapp i min inkorg där jag sparar kvinnor som vill få råd om hur en bäst tar sig in i industrin ([email protected], hit me up girl!). Vi har kommit en lång väg och vi har fortfarande mycket arbete kvar att göra, men det kommer.

Om du var tvungen att dricka en sorts öl för resten av ditt liv vad skulle det vara?
– Jag brukar undvika att svara på den här typen av frågor eftersom jag tror att hantverksöl handlar om valmöjligheter, så detta är kontraintuitivt. Jag är heller inte mycket för att bli tvingad till att göra något. Men om jag måste så väljer jag en väldigt bra gjord pilsner. IPA: s får all uppmärksamhet numera, men pilsner är en stil som är bra mycket svårare att klara av. Det säger så mycket om bryggarens skicklighet samtidigt som den även lyfter ingrediensernas elegans. Den har en sådan mångsidighet när det kommer till tillfällen en kan dricka pilsner. Jag tillbringade nyligen en eftermiddag på ett bryggeri i Italien som gör en av mina favoritpilsners. Vi bytte historier och blev rörda av passionen för ölbryggeriets konst och kraft i samhället. Soundtracket till den dagen var utan tvekan pilsner, jag hade kunnat ha det så för alltid tror jag.