Annons ↓ Annons ↑

Frida Clerhage

I Djungeltrumman #41 pratar vi med fyra konstnärer verksamma i Göteborg. Deras uttryck skiljer sig åt, från duk till dator, och här berättar de om sitt eget konstnärskap, vad som inte är konst och hur Göteborg är som konststad. Det här är Frida Clerhage.

Vad är det du gör, och hur länge har du gjort det?
– Jag är illustratör och grafisk formgivare och har ritat sen jag var barn, men jag hade en ganska lång paus i mitt skapande efter gymnasiet. Sedan återupptog jag intresset för cirka fem år sedan och sedan dess har det vuxit till ett eget företag där jag säljer mina illustrationer och gör olika illustrations- och designjobb. Nu är konsten en jättestor del av mitt liv.

Hur blev du intresserad av konst?
– Jag antar att jag alltid varit intresserad av konst i olika former, kanske utan att reflektera så mycket över det. Sedan har intresset vuxit med insikten om att jag behöver kreativitet för att må bra.

”Så länge det ligger kärlek och en känsla bakom verket tycker jag att det är konst”

 

Vad är det i ditt konstnärskap som gör att du sticker ut?
– Det är en svår fråga. Kanske min detaljrikedom och färgsättning? Jag brukar ofta använda mig av ett fåtal färger till en bild. Ofta blir det liknande färger som är svåra att komma ifrån och de blir lite av mina signaturfärger. Jag brukar också blanda realism och fantasi.

Om man tycker att konst är svårt, hur närmar man sig den?
– Det finns konst i så många olika former. Försök att hitta en konstform som du tycker är spännande och intressant. Det behöver ju liksom inte vara att titta på en tavla du inte förstår eller tycker är tråkig.

Vilken konstform är den roligaste – och vilken gillar du inte alls?
– Illustration är den roligaste tycker jag. Något jag inte tycker så mycket om är minimalistisk konst som typ en pytteliten prick på en stor yta. Den typ av konst blir jag uttråkad av.

Vad är inte konst?
– Det tror jag inte att jag kan svara på. Vad som är konst för mig kanske inte är konst för en annan och tvärtom. Så länge det ligger kärlek och en känsla bakom verket tycker jag att det är konst.

Fridas konst hittar du på fridaclerhage.com och på Instagram under namnet @fridaclerhage. Intervjun publicerades först i Djungeltrumman #41.