Annons ↓ Annons ↑

Fredrik Sologub

I Djungeltrumman #41 pratar vi med fyra konstnärer verksamma i Göteborg. Deras uttryck skiljer sig åt, från duk till dator, och här berättar de om sitt eget konstnärskap, vad som inte är konst och hur Göteborg är som konststad. Det här är Fredrik Sologub.

Vad är det du gör?
– Uttrycker expressivt. I farten – flödesbaserat. I naiv sanningssträvan efter det bortom. Ragingly. Sättet jag gör det på har jag gjort i färg sedan en tidig efterfestmorgon på senvåren för ett par år sedan. I skrift, sedan så länge jag kan minnas –  då ovetandes om att det var något speciellt jag höll på med.

Hur blev du intresserad av konst?
– Jag vet inte om jag är så konstintresserad. Däremot är jag intresserad av uttryck. Uttryck i alla dess former kan intressera, inspirera och fascinera mig. Där den filtrerade källan, passionen i rörelserna, ögonen – eller det nakna uttrycket självt – kan tala sitt tydliga språk. Jag kanske svarade på ”varför” men det är nog det närmsta jag kommer ”hur”.

Foto: Hanna Lindén

Hur tycker du att Göteborg är som konststad?
– Bra fråga. Bred fråga. Jag tar den frankt; det finns mycket kulturellt som bubblar. Där joint forces, högt och lågt med visst visionärt utrymme kan leda staden i spännande riktningar – för win-win i många led.

Om man tycker att konst är svårt, hur närmar man sig den?
– I vissa fall tror jag konst görs svårt. Där det kan finnas vinning och egensyfte i att det ska vara just – svårt. Uttrycket självt är inte svårt – det är lekfullt, naket, rått och rent. Sen kan det förhålla sig så att en person i våra sociala kontexter och system har glömt bort en del lekfulla, låtande uttryck. Men, i korthet: LÅT. Att du inte känner för alla verk är inte konstigt, det är precis som med kärlek. Så låt dig känna. Och känner du inte så kan det vara lika spännande i sig.

Vem är din favoritkonstnär, och varför?
– Vet inte om jag har någon så kallad bild-/performanceartist som favorit. Däremot kan nog vissa personers approach emot livet i allmänhet och starka uttryck i synnerhet inspirera. Det är varför. Vilka det är kan nog variera.

Vilket är det fulaste konstverket du sett?
– Pass.

Vad har du som nästa projekt?
– As we speak har vi just avslutat en utställning jag var med i, i London. I Dive Madhouse Atelier & Showroom jobbas dessutom dagligen direkt mot och med kunder och intressenter. Efter London väntar viss sommarledighet och därefter är det fullt ös inför nästa appearance.

Fredrik hittar du under pseudonymen och plattformen Dive på Instagram: @divemadhouse, på divemadhouse.com eller i Dive Madhouse Atelier & Showroom. Intervjun publicerades först i Djungeltrumman #41.