Annons ↓ Annons ↑

Fölk-podden är Göteborgs senaste poddtillskott

Fölk, butiken som sålde folköl, må vara stängd men det hindrar inte Fölk från att leva vidare, denna gången i poddformat. Vi tog ett snack med Johan Lindberg som utgör ena halvan av Fölk-podden som slår ett slag för öl med lägre alkoholhalt. Länge leve folkölen.

Vem är du för den som inte hann vara inne på Fölk medan butiken var öppen? 
– I grunden är jag en öl-entusiast som fastnade för folköl. Bra bottleshops är vanligt i många andra länder utan monopol, sköna butiker till bredden fyllda med hantverksöl. Göteborg är Sveriges ölhuvudstad, men något bra ställe för folköl fanns inte. Så jag öppnade Fölk som var Göteborgs första folkölsbutik. Inte bara butik för den delen, vi hade även servering, provningar och olika events.

Vad har hänt sedan Fölk stängde? 
– Vi stängde i april och den första tiden därefter var hektisk. Allt blev väldigt plötsligt så det var mycket att göra precis efteråt. Efterspelet blev otroligt stort och uppmärksammat med mängder av artiklar och debattartiklar i olika tidningar. Jag hann också med ett möte med stans styrande politiker som inte var nöjda med tillståndsenhetens agerande. Sedan blev det semester även för mig och lite andrum.

Hur föddes idéen till att starta en Fölk-podd? 
– Idén fanns redan under tiden som butiken var öppen. Men efter Fölks stängning började jag ganska omgående att planera för podden och kontakta personer som jag träffat genom Fölk – som skulle kunna vara med på ett eller annat sätt. Folköl är alltjämt ganska outforskat och syftet med podden är att fortsätta sprida folkölsromantik. Vi kommer att blanda högt och lågt i podden. Ambitionen med Fölk är alltid att öppna upp ölscenen och bidra till att fler upptäcker hantverksöl, såväl nyfikna som inbitna öldrickare.

Vad är den största myten om folköl enligt dig? 
– Att det är blaskigt och smaklöst. Det är nog den klassiska myten. Och ja, det finns blaskig och smaklös folköl, men det finns blaskig och smaklös starköl också. Knepet är att hitta den folköl som är motsatsen, och det finns det mycket av. Där har podden ett ganska stort fokus på att guida lyssnarna till bra folköl.

Vad tycker du att fler borde känna till om folköl? 
– Att folköl inte bara är en enda smak. De senaste åren har folköl utvecklats enormt och är idag något helt annat än vad många tänker sig. De allra flesta ölstilar som finns som starköl finns också i en lägre alkoholhalt – så det finns något för alla!

Om en bara ska dricka en folköl i höst, vilken har högst hinkabilitet? 
– Jag tänker direkt på Stigbergets välhumlade pilsner, Slowgold. Den har mycket smak, men är samtidigt lättdrucken. Dessutom kommer den på 44 cl burk, vilket är en bra förutsättning för hinkabilitet!