Annons ↓ Annons ↑

Fokus på växter hos View Skybar & Restaurant

På våning 12 i Hotel Riverton hittar vi nyöppnade View Skybar & Restaurant med svårslagen utsikt över hela hamninloppet. Här bjuds det på skandinavisk mat med fokus på västkusten och lokala råvaror. Djungeltrumman har pratat med den nya barchefen Arber Bamci om tiden sedan öppningen och att plocka egna växter till drinkarna.

Berätta om nya View Skybar & Restaurant. Vad är nytt?
– Innan så har de inte uppdaterat så mycket här, det var väldigt trevligt också men kanske lite utdaterat. Allt från möbler till atmosfär. Det var kallare men nu känns det varmare och mer uppdaterat. Väldigt fint! Och mer bekvämt för dryckesgästerna, inte bara för middagsgästerna. Så det känns mycket bättre. Det är inte bara utsikten!

Hur har det varit här sedan öppningen i våras?
– Det har varit en ganska stor utmaning. Vi blev lite överväldigade av den ökade mängden människor som kommit. I början var det mer för att stötta oss men sedan när folk kom hit och såg hur det var blev det snabbt ett givet ställe att dricka drinkar och chilla med vänner på. Och sedan har menyn i restaurangen fått en uppdatering i och med den nya kökschefen. Så jag tror att View är “the place to be” just nu. Att börja med riktigt bra drinkar och aperitifs för att sedan äta en god middag och avsluta med en bra dessert och efterdrink. 

Barchefen Arber Bamci. Foto: Hanna Fagerlund.

Du är den nya barchefen på View, hur har du utvecklat konceptet i baren?
– Jag har inte direkt varit en barchef innan. Jag har jobbat för ESS Group och på Brasseriet och Avalon bland annat. Men när jag tidigare jobbade som bartender här på View gav jag alltid min input för nya drinkar och nya cocktails. Då sa de om jag var på rätt eller fel väg och på så sätt kunde jag förbättra mig. Och step by step så lärde jag mig, teorin bakom och stilen. Jag har hela tiden lärt mig mycket på flera olika barer och restauranger. Men såklart så måste man smala ner sina idéer på ett sätt. Och det tycker jag att jag har lyckats med. Att förfina mina idéer och att göra allt i en god takt. Jag tar alltid till mig feedback, både bra och dålig. För det gör mig bättre. 

Vad har du fokuserat mest på här?
– De flesta av våra nya drinkar är baserade på växter och blommor efter säsong. Det jobbar jag mest med. Jag och mina kollegor försöker göra det bästa vi kan med så lokalproducerade grejer som möjligt. Vi försöker hela tiden göra det så miljövänligt som möjligt, med så lite svinn som möjligt. När jag kom hit var sugrören i plast men jag sa att det inte funkade, att vi måste ha något bättre, och bytte ut det till glas. Så vi försöker hålla det bra för miljön, bra för kunderna och bra för oss också.

Du plockar egna blommor till drinkarna, berätta mer om det!
– När jag har tid över så går jag ut i skogen och försöker hitta växter som man får plocka. Man måste äga marken för att plocka vissa särskilda växter, så jag frågar vänner som äger mark om jag kan plocka där. Annars är det mycket i olika skogar på Hisingen. Som i Hisingsparken. Där plockar jag blommor och brännässlor. Det kommer en drink med brännässlor snart! Jag håller också på att utforma en drink med granskott. Granskotten har jag inte plockat själv då det är olagligt om man inte äger marken, men vi har köpt via en kollega av en man som plockar själv på hans mark. Så det är fortfarande så lokalt som möjligt. Den kommer till menyn snart.

Foto: Hanna Fagerlund

Är det mest fokus på skandinaviska smaker hos er?
– Ja, det är mest fokus på skandinaviska smaker. Sedan jag kom till Sverige har min smakpalett förändrats ganska mycket. Jag har tränat mig själv i att förstå den svenska smakpaletten. Eftersom jag är från Albanien där vi har en mediterriansk smak som är lite annorlunda. Så jag har tränat mycket i att förstå och att göra drinkar som passar bra med svensk mat, men inte bara!

Har du några favoritingredienser att jobba med?
– Inte riktigt men merparten av min fokus ligger på blommor och örter. De senaste två åren har jag fokuserat mycket på örter. Det kan vara timjan, rosmarin och lavendel till exempel.

Någon drink man inte får missa att beställa när man är hos er?
– När folk kommer hit till baren och frågar efter den bästa drinken är det svårt att säga. Alla drinkar på vår meny är olika varandra så det det handlar mer om vad som passar din smak. Det är den bästa drinken för dig. Men den mest populära smaken just nu är drinkar med rabarber, basilika och alla blommiga och fruktiga drinkar. Sommardrinkarna är the best hits!