Annons ↓ Annons ↑

Fägring: ”Låtarna är centrum, allt annat är sekundärt”

Fägring är Anton Tuvessons nya band som har som ambition att göra Malmö-indie, det ska helt enkelt låta rått och opolerat. Nu släpper bandet sin debut-EP Rockpsalm och firar releasen med ett gig på Skeppet Gbg den 8 april. 

Hej Anton Tuvesson! Du har varit aktiv i såväl Two Year Vacation som ditt tidigare projekt Anton Ego, nu har du startat upp Fägring, hur har resan dit sett ut? 
– Hej Djungeltrumman, long time no see! Resan har varit lång och krokig. Spenderade många år med Two Year Vacation, turnerade Europa och släppte två album, den resan tog däremot slut när pandemin bröt ut. Tanken var att ta en välbehövlig paus från musiken men det gick inte, abstinensen kom fort. Jag ville återgå till gitarren och testa att skriva på svenska, mina vänner Albin Bengtsson och Niklas Racov hoppade på tåget direkt och plötsligt var jag med band igen.

Musiken beskrivs som opretentiös indie på svenska, hur gör man för att inte fastna i gamla indieklyschor?
– Bra låtar är det enda svaret på att hålla sig relevant i havet av alla band som finns där ute, vi är införstådda med att vi inte sysslar med någon ”ny” och banbrytande musik. Låtarna är centrum, allt annat är sekundärt. Dessutom är vi rätt kassa musiker, jag tror att det hjälper oss att hålla oss inom ramen av lättsmält musik, få ackord spelas med övertygelse, det är vårt hemliga recept.

Nu släpper ni er debut-EP Rockpsalm, har du något favoritspår från albumet?
Brev Till Gud betyder extra mycket för oss, den lät väldigt mycket som en psalm när den skrevs på mitt skolpiano i min lägenhet, det gav oss idén till att döpa EP:n till just Rockpsalm.

Hur skulle du beskriva ljudbilden på EP:n? 
– Ljudbilden organisk och direkt, okomplicerad och ärlig!

Du hade som ambition att ni skulle låta som ett band från Malmö, vad är det som är så attraktivt med Malmö-soundet?
– Malmöiter är begåvade på indie, titta på Hater, Fews och Guds Pengar, bra band hela bunten. De är råare än oss i Göteborg och skiter i vad andra gör, för att det ska stänka av sig på musiken måste man åka till Malmö och spela in med Joakim Lindberg.

När passar det som bäst att slå på Rockpsalm i lurarna? 
– När allt känns hopplöst, alltså mycket oftare än vad man vill.

Vad har ni för planer för resten av våren?
– Vi har redan en drös med spelningar inbokade i Malmö, Stockholm och Göteborg, skitkul. Debuten gör vi i Göteborg den 8 april på Skeppet.