Annons ↓ Annons ↑

Ett hus på hjul

Det är nu tre år sedan Malin Algotsson köpte sin vita campervan. Sedan dess har hon haft den som rullande sommarstuga, kontor och semesterhus. Under hösten ställs hennes och många andras bilar in för säsongen – men det är precis nu det är tid att spana för den som är sugen på ett hus på hjul till nästa år.

Foto: Felix Sjödahl

– Tanken var först att jag skulle köpa en kolonilott, säger Malin samtidigt som hon häller upp två koppar kaffe från presskannan.
–  Men jag kände att jag nog skulle bli lite för fast då.

Malins campervan är en vit Ford från 1988, nästan i samma ålder som Malin själv. Inuti är den utrustad med ett litet kök, en liten matplats och en säng. Väggarna är klädda i batikmönstrade tyger, ljusslingor och växter. Av utsidan att döma är det förvånansvärt mycket som ryms på den oansenliga ytan.
– Många köper ju vanliga skåpbilar och gör iordning själva, men denna var redan utrustad när jag köpte den. Jag har bara pyntat den så att den passar mig.

Trots att den har några år på nacken fungerar den enligt Malin ändå fint att åka med.
–  Visst har den haft några vändor på verkstaden, men jag var faktiskt varit nere i Portugal med den en gång, säger Malin och ler.
– Fast jag kan ju inte påstå att det gick speciellt snabbt i uppförsbackarna.

När hon inte bor i den vita Forden, har hon en lägenhet i centrala Göteborg. Men hon beskriver sin campervan som både en rullande sommarstuga och som ett andra hem. För denna vår– och sommar har hon knappt varit i lägenheten alls.
– Det här blir som en liten avknoppning av min lägenhet. Ett litet rum som man kan flytta ut och runt vart man vill. När jag åker iväg behöver jag aldrig packa eller tänka på vart jag ska bo. Allt är ju med hela tiden. Det är lite som ett rymdskepp som kan ta mig dit jag vill. Till vilken vy vill jag dricka morgonkaffet imorgon? Vid en sjö, i en skog eller kanske vid havet? Det är så fantastiskt att ha den friheten.

Enligt Malin är också campervan-communityn något som växer allt mer i Sverige. I somras var hon bland annat på den relativt nystartade festivalen Burning Van i Hällekis.
– Det var nog ändå närmare 70 bilar på plats, både gamla och unga. Allt från barnfamiljer och unga par till de som var närmare åttio år.

Varför tror du att det blir allt mer populärt att ha just ett hus på hjul?
– Det känns som att hippie-communityn växer överlag, och att man kanske delar med sig mer av sina erfarenheter på Instagram och får inspiration av andra. Jag menar, det är ju väldigt Instagramvänligt, det här med att ta sin första kopp kaffe precis vid strandkanten. Och sen tror jag allt fler vågar.

Vad får du för reaktioner när du säger att du bor i en campervan?
– En del tycker att det är konstigt, men ofta tror jag att de som är skeptiska är de som faktiskt är allra räddast för att själv göra nåt, att de inte vågar ta sig ur sin komfortzon. Men jag måste ändå medge att det är extra roligt att åka genom de stor, dyra villorna i Askim och Hovås och parkera vid vattnet. Det behövs liksom ingen miljonvilla för att få samma känsla eller utsikt.

Vad är det bästa med att ha en campervan?
– Det är friheten. Många bor ju i dem permanent, det är lite olika, men för mig funkar den perfekt som boende under våren och sommaren. Just att kunna vara överallt, och inte vara bunden till någonting på det sättet. Eftersom jag frilansar underlättar det också en hel del att kunna vara flyttbar. Och sedan jag skaffade vanen har jag tagit hand om mig själv mycket mer, och jag mår mycket bättre.

…och det sämsta?
– Det sämsta är väl att saker kan gå sönder.

Trots att säsongen för Malins och många andras liv på hjul börjar lida mot sitt slut är det precis nu rätt tid att spana för de som är sugna på att införskaffa sig ett rullande hus till nästa år.
– Det är nu de är som billigast att köpa, och det är också under detta halvår som många faktiskt har tid att göra iordning sina campervans för att sedan bara kunna åka ut när våren kommer. Det är det allra bästa. Jag köpte min i november för tre år sedan, och då var det ingen stress med att behöva bli klar med allt direkt.

Vad har du för tips för de som sitter i köptankar?
– Jag skulle börja med att först och främst testa att exempelvis fälla sätena och sova i bilen, eller tälta, ta med ett spritkök och se om man gillar det överhuvudtaget. Är det jobbig eller är det bara härligt? Känn efter och gå på magkänsla, det är det allra bästa.