Annons ↓ Annons ↑

EQLovesMusic vill lyfta kvinnliga producenter

Än är festivalsommaren inte över. Runt hörnet väntar ytterligare en festival. En med fokus på jämställdhet. I år blir det tredje gången för EQLovesFestival att lyfta kvinnliga producenter i Göteborg.

– Vi vill inspirera och skapa jämställda nätverk i musikbranschen och att de som inte ofta syns, ska få göra det. Vi vill att producenterna som står i bakgrunden ska få berätta sina historier och få den stjärnglans de förtjänar, förklarar Melisha Linnell som är en av arrangörerna till festivalen.

EQ-festival är en satsning som handlar om att lyfta kvinnliga förebilder inom musikproduktion. Men istället för att satsa på att föra debatter och samtal om frågan har arrangörerna valt att fokusera på inspirerande arbeten och historier.

– Jag kan själv tycka att det blir jobbigt att alltid behöva bära fanan som kvinna, så för oss är det mer fokus på inspiration och framträdanden än debatter och panelsamtal. Vi är intresserade av att höra om fantastiska arbeten och hur man har gjort för att komma dit man är – bli inspirerade av alla coola människor helt enkelt, förklarar Melisha.

”Vi vill att producenterna som ofta står i bakgrunden ska få berätta sina historier och få den stjärnglans de förtjänar”

Bakom initiativet står organisation EQLovesMusic som arbetar med att skapa jämställdhet inom branschen, många gånger just genom att lyfta kvinnliga producenter i Sverige.
– Själva jämställdhetsrörelsen började i Stockholm för tre år sedan och man kan säga att festivalen i Göteborg är en avknoppning till den i Stockholm. Sedan starten har både organisationen och festivalen vuxit mer och mer för varje år, säger Melisha.

De har även valt att inte jobba med separatistiska rum, utan att de istället uppmuntrar alla att besöka festivalen.
– Vi vill att alla musikälskare och alla med ett intresse för musik på ett eller annat sätt ska känna sig välkomna och vilja engagera sig. Bara att få höra historier om människors resor, inspireras av andras arbeten och lyssna på grym musik är en anledning att komma hit. Många andra festivaler fokuserar väldigt mycket på artisterna som står på scen, men vi vill istället lyfta de som står bakom produktionerna. På det sättet är vi lite unika.

Programmet är fullspäckat med framträdanden i form av både musik och livesamtal. Bland annat kommer vi få höra Layla Ara som har jobbat bakom Björk i tjugo år.
– Layla har alltid stått i bakgrunden men är en skitcool och talangfull dj och kvinna som gör allting live. Vi har också bjudit in Sylvia Massy, som kommer hit från USA som är en av världens största producenter, och det känns helt sjukt att vi lyckats boka henne hit, till lilla Göteborg. Hon har proddat för bland andra Prince, Johnny Cash, Damian Marley och Auro Smith och är också en av de få producenter som vunnit Grammys. Alla borde höra henne berätta om sin resa, hon är verkligen helt wow! Vi får också besök av bland andra den omtalade brittiska producenten Ebony Bones och svenska stjärnan Ayla. Vi är så taggade på line-upen, det är ju några av världens coolaste producenter som kommer hit och berättar sina historier och spelar!

Artikeln publicerades ursprungligen i Djungeltrumman #52.