Annons ↓ Annons ↑

EQ Loves Festival

Varför finns det så få kvinnliga musikproducenter? Det frågar sig nätverket EQ Loves Music, och den 25 maj ordnar de en festival för att lyfta frågan. Vi bad Melisha Linnell, musikproducent och en av EQ Loves Festivals arrangörer, att berätta mer.

Berätta lite om EQ Loves Music!
– Det är en klick av professionella kvinnliga musikproducenter som nätverkar och gör projekt för att skapa jämställdhet i en mycket ojämställd bransch.

Och nu har ni en festival på gång? Vad kommer att hända där?
– EQ Loves Festival kommer att gå av stapeln den 25 maj. Programmet drar igång klockan 17 med en namnkunnig branschpanel, mingel och plockbuffé på Brewhouse och klockan 20 börjar klubbkvällen på Incontro, där kvinnliga producenter spelar sin musik. Branschpanelen kommer at diskutera orsakerna till att det är så få kvinnliga musikproducenter i branschen, och vad musikbranschens olika aktörer gör åt detta. Hur ser branschen ut för kvinnor idag? Vad gör branschen för att skapa förebilder och stötta de professionella musikproducenter som redan verkar idag? Vem får definiera musiken? På klubbkvällen spelar bland andra Aurelia Dey, Amber Valent, Maydar, Natali Noor, Melisha, Nayomi, Ward, Gabi Ye, Stina Velocette, Sabrina Mitra och Annelie.

”Andelen kvinnliga musikproducenter är endast 5 %, så det är hög tid att frågan lyfts”

Varför tror du att det finns så få kvinnliga musikproducenter?
– Jag tror att det beror på brist på förebilder och att branschen har varit så toppstyrd så länge. Det börjar bli bättre i Sverige men det är fortfarande väldigt ojämställt och i världen i övrigt är det ännu värre. Enligt statistik från Women In Audio är andelen kvinnliga musikproducenter endast 5 %. Så det är hög tid att frågan lyfts.

På vilket sätt vill ni påverka situationen?
– Som sagt är vårt mål att skapa projekt som främjar professionella musikproducenter, lyfter frågan i alla olika branschled, från samhället till nätverk och de som ger ut musik.

Har du några tips till de som tycker att musikproduktion verkar roligt, men inte riktigt vet var de ska börja?
– Jag är stark förespråkare för utbildning så då tycker jag man ska söka sig till en sådan. Det finns musikproduktion på många gymnasieinriktningar samt universitet som har fantastiska utbildningar, exempelvis Mittuniversitetet, Göteborgs universitet eller Högskolan Dalarna. Men det finns fler. Det finns ju även popkollo och en del folkhögskolor.

Vilken är din favoritlåt just nu?
– Då måste jag säga låten Ingen vet som jag producerat till den fantastiska artisten Aurelia Dey som kommer att uppträda på festivalen, och dessutom har release av sitt album mycket snart! Där har jag producerat fyra låtar och André Roots har producerat två låtar. Sedan måste jag också tipsa om albumet No Way Out som jag producerat och skrivit till Malin Mellow. Det släpptes nu i slutet av februari. Måste också tipsa om min vän och producentkollega Stina Velocettes nya EP Motljus (hon kommer också att spela på EQ Loves Festival!) Ja det finns så mycket att tipsa om, haha, jag kan säga måånga fler!