Annons ↓ Annons ↑

En kokbok med svinn

Slänger du kanterna på brödet, eller den sista lilla biten av gurkan? Många av oss slänger dessa delar och mycket annat som går att använda ändå, trots att de ser lite gamla och skrumpna ut. Genom att använda svinnet sparar du både tid och pengar. Som hjälp har kocken Karin Sundgren tagit fram en kokbok med 30 svinnsmarta recept. Boken heter No waste, just taste och släpps den 14 april.

Karin Sundgren jobbar vanligtvis på Vår Gård i Saltsjöbaden. Där jobbar hon dagligen med att försöka minska matsvinnet på ett effektivt sätt. Hon sätter även ihop middagar med råvaror från lokala butiker som ska slängas. Under en sådan middag fanns en herre bland besökarna som råkade vara förlagschef på Bookmark. Förlagschefen blev imponerad och frågade om det var möjligt att göra en kokbok av konceptet. Middagen hade hon döpt till ”No waste, just taste”, som också blev namnet på boken. I boken, som släpps den 14 apil, finns 30 recept som visar hur man kan använda överblivna råvaror för att göra goda måltider.
– Jag hoppas att boken kommer att inspirera och ge nya idéer på vad man kan göra med sådant som man annars skulle kasta. På grund av bristande kunskap slänger folk fullt ätbara råvaror, som med lite fantasi kan bli en festmåltid, säger Karin Sundgren.

De senaste siffrorna från Naturvårdsverket från 2018, visar att vi slänger cirka 95 kilo mat per person och år. Mat som slängs rätt ner i slasken uppgår till cirka 26 kilo per person och år. Att minska matsvinnet är ett prioriterat område i den nationella avfallsplanen.
– En tredjedel av all mat som produceras i världen slängs idag. Livsmedelshanteringen står för 20–25 procent av vår totala klimatpåverkan. Tänk om vi skulle äta allt vi producerar istället för att kasta det, vad mycket vi skulle kunna spara på klimatet genom minskade produktionsutsläpp, säger Karin.

Genom att minska det egna matsvinnet och veta vad man ska göra med överblivna råvaror blir plötsligt köket mer välfyllt. Du sparar mer pengar och bidrar samtidigt till en bättre miljö. Enligt Karin Sundgren kommer boken rätt i tiden.
– Ja det tycker jag. Folk blir mer och mer medvetna när det gäller miljö och klimat. Och man kan faktiskt spara en hel del pengar på detta sätt, genom att använda allt av det man köpt. Vi måste hushålla med jordens resurser.

Vad är det vanligaste som slängs i ett hushåll?
– 
Det är nog bröd, bananer och gurka. Brödkanter kan man tärna ner och frysa in. Då har man färdiga krutonger vid tillfälle. Bruna bananer kan man skiva ner och frysa in för att till exempel göra glas eller smoothies på sen. Gurka kan man mixa i en smoothie eller använda till en vinägrett till sallader.

Vad är ditt bästa tips för att minska sitt eget matsvinn?
– 
Bästa tipset för att inte kasta mat i onödan är att planera och inventera kyl och skafferi. Ha som rutin att kolla igenom vad du har inför veckan. Se det som en chans att få vara kreativ och handla inte utan att ha en plan, säger Karin Sundgren.