Dk Fox: ”Jag har en stor kärlek till analoga saker i allmänhet”

Dk Fox släpper sitt andra album Rememering the Past. Vi har pratat med Dk Fox om kärleken till analoga saker, nostalgi, ensamhet och om hans studio i Linné. 

Nu släpper du albumet Remembering the past, vad skulle du säga att albumet handlar om? 
–  Nostalgi och ensamhet. Saknaden av saker som varit, och besvikelsen över hur relationer och känslor utvecklats med åren. Tar du de känslorna och kombinera med lite samhällskritik, ordvitsar och ordbajs så får du fram texterna till detta album, på ett ungefär. Jag är en mycket nostalgisk person, som har väldigt svårt att uppskatta saker i nuet, ofta kommer jag på mig själv med att först förstå det fina med händelser och dagar i mitt liv flera månader efter. Texterna behandlar detta problem och ångesten som kan uppstå utav detta på olika vis. Ibland handlar det om att jag vill gå tillbaks till hur saker var, ibland vill jag kunna manipulera tiden och hoppa fram och tillbaka som jag vill. Ibland vill jag bara att tiden ska stanna helt och hållet eller flyta runt i rymden utan någon uppfattning av något tidskoncept över huvudtaget. Ibland blir jag bara less och arg på mig själv över att jag inte bara kan ta mig ur min bubbla och se livet för vad det är och anpassa mig, det är väl i stort dessa tankar och känslor som ligger till grund för detta album.

Hur skulle du beskriva ditt sound? 
– När jag gör musik under namnet Dk Fox så försöker jag vara öppen för allt. Detta gör att soundet och musiken blir väldigt påverkad av vad för prylar jag har runtomkring mig och vad jag fått för intryck och inspirationer den senaste tiden. När jag skapade denna plattan blev det mycket feta trum- och baspaket, experimentella synthar, samples och skör sång. Detta ledde till något som jag kanske skulle definiera som en kombination av psych, indie och alternativrock, med mycket soul och RnB-influenser.

Du tycks ha en förkärlek till analogsyntar, hur kommer det sig? 
– Jag har en stor kärlek till analoga saker i allmänhet. Jag är ganska teknik-konservativ, (förmodligen kopplat till min nostalgi) och gillar att jobba med saker man kan ta på. Jag gillar att skruva, experimentera och pilla med ljud, men tappar ofta inspiration så fort jag hoppar in i datorn och du får för mycket möjligheter och inte får den fysiska kopplingen till ljudet jag arbetar med.

Du har en liten studio i Linné, hur viktigt skulle du säga att det är att ha en plats att gå till utöver sitt egna hem när en sysslar med musik? 
– Just denna plattan skapades som tidigare nämnt för det mesta i min lägenhet i Kviberg. Så uppenbarligen kanske det inte är jätteviktigt för det kreativa och inspirationen, men när jag vill jobba färdigt saker och sitter och mixar och gör finliret i produktioner kan jag bli väldigt ineffektiv och odisciplinerad hemma, då är det bra att ha ett ställe att gå till. Men framförallt handlar ju en studio om att ha akustikbehandlade rum och utrymme för alla prylar du vill använda, så att du kan få saker att låta så som du vill, det är väl den stora fördelen med att jag nu har en studio, att jag enklare kan få fram ljud som jag verkligen gillar.

Hur kommer du att fira albumsläppet? 
– Det har jag inte tänkt på faktiskt.. Livet går lite i ett nu i pandemitider. Jag har nyss börjat på ett nytt jobb, som deltidspizzabagare på Bov på Gibraltargatan, så nu i uppstartsfas blir det mycket kvällar där. Sedan pluggar jag heltid på musikhögskolan samt driver studio och har lite mixdeadlines och annat. Så det får nog firas i tanken samtidigt som jag stressar på som vanligt. Jag får kanske sätta mig ner med en god bit mat och ett glas vin och lyssna igenom skivan och ge den lite kärlek!