Annons ↓ Annons ↑

Djungeltrumman testar: Tränings- och meditationsvideos

Det är januari, nystarternas månad. Kanske hör du till skaran som avlagt ett nyårslöfte om att börja träna? Eller så har du helt enkelt bara bestämt dig för att det är dags att göra slut med din inre soffpotatis. Djungeltrummans redaktion har agerat försökskaniner och testat tränings- och meditationsvideos på Youtube för att se om de verkligen fungerar. 

Nu när vi råds till att inte träna på gym eller simhallar beslöt sig redaktionen för att vända sig till den eviga källan Youtube för att hitta tränings- och meditationsvideos för att kickstarta året med nya, sunda vanor. Vi har valt att fokusera på både psykisk- och fysisk hälsa och prövar därför en träningsvideo och en mediatationsvideo under en veckas tid för att se om de fungerar. Kommer vi att bli starkare? Mer zen?

Blogilates 20 minute Waist Whittler Cardio Pilates Workout – Seven Day Ab Challenge

”I didn’t know I was capable of sweating this much in 20 minutes”, skriver användaren chocopuff på Youtube. Det låter lovande. Det finns hur många träningsentrepenörer som helst på Youtube så vi valde en av de allra största kanalerna som finns att tillgå. Blogilates eller Cassey Ho som hon heter till vardags har en bakgrund som fitness och pilatesinstruktör och har cirka 5,4 miljoner prenumeranter i skrivande stund. Det borde väl ändå betyda att hennes videos fungerar någorlunda bra? 

Dag 1

Passet känns jobbigt, vi känner oss lite klumpiga och otränade. Cassey Ho genomför övningarna med ett brett leende och allt ser provocerande lätt ut. En fördel med Youtubeträning är dock att man kan pausa om man behöver lite vatten. Det känns helt enkelt inte övermäktigt att komma igång med träningen, i varje fall än så länge. 

Träningsvärk: Ingen i skrivande stund.
Svårighet: Jobbigt. 
Innan passet: Vi känner oss klumpiga och otränade.
Efter passet: Vi känner oss svaga i kroppen, men smått stolta över att ha klarat av passet.
Passledare: Hon genomför övningarna med ett leende, det ser provocerande lätt ut. Hennes bakgrundsmusik har ganska dålig kvalitet och känns hetsig.  
Övrigt: En av oss svettades knappt, den andra gjorde definitivt det. Det är bra att man kan göra övningarna i sin egna takt så att det inte känns helt övermäktigt att komma igång med träningen.

Dag 2

Vi undrar vad det är vi egentligen har gett oss in på. Passet borde inte vara så jobbigt, men det är det verkligen. 

Träningsvärk: Träningsvärken börjar kännas av från gårdagens pass, mest i armar och lår och lite i magen.
Svårighet: Det känns inte som att passet borde vara så jobbigt, men det är slitigare än vad man skulle kunna tro. Övningarna gör oss svettiga och trötta. 
Innan passet: Vi har minimal träningsvärk och är ändå hyfsat peppade på att träna.
Efter passet: Vi känner oss trötta och lite knäckta.
Passledare: Hon är lika hetsig som igår. 
Övrigt: Vi kör modifierade versioner av vissa av de övningar som kräver att man hoppar då vissa av videons övningar får hela lägenheten att skaka. De övningar som inte känns vidare roliga byter vi också ut. Imorgon (eller när vi befinner oss i en mer hoppvänlig lägenhet) ska vi försöka följa dem till 100%. 

Dag 3

Det är alltid en utmaning att införa nya rutiner i sitt liv och att börja ta tag i träningen är inget undantag. Nu börjar kroppen kännas öm och träningsvärken märks av, men vi ger oss inte. 

Träningsvärk: Värken från tidigare dagar känns av när man gör träningsövningen plankan. 
Svårighet: Vi har lite svårt att få till våra hip twists, kanske gäller det bara oss?
Innan passet: Nu börjar kroppen kännas lite öm och träningsvideon klickas igång direkt när vi kommer hem bara för att beta av passet innan latheten slår till.
Efter passet: Nu har vi börjat bli vana vid träningssekvenserna vilket gör att vi inte behöver snegla lika mycket på skärmen längre.
Träningsvärd: Vi har insett att det går mycket bättre när vi inte kollar på Cassey, det blir mer hanterbart att göra passet i sin egna takt.
Övrigt: Vi lyckades utföra övningarna helt utan att fuska. En nackdel med passet är dock att det inte finns någon signal för när en övning startar och slutar. 

Dag 4

Övningarna börjar verkligen att kännas i kroppen, musklerna är trötta, allt värker och vi är inte jättesugna på att träna. Vi bestämmer oss för att modifiera övningarna lite och göra de enklare variationerna av övningar för att vara lite snälla mot kroppen. 

Träningsvärk: Det värker lite svagt i armarna.
Svårighet: Nu börjar det kännas riktigt jobbigt.
Innan passet: Vi har en blandad känsla av motivation och trötthet i kroppen.
Efter passet: Vi är helt slutkörda.
Träningsvärd: Nu orkar vi inte med hennes tjat, och klickar på muteknappen.
Övrigt: Vi modifierade övningarna så att vi kunde genomföra dem. Om vi skulle göra något liknande igen skulle vi variera valet av träningspass lite mer och plocka in andra videos som fokuserar på andra muskelgrupper. 

Dag 5

Vi ska vara helt ärliga med er läsare och erkänna att vi faktiskt pausade med träningen under helgen. Kanske var det fel av oss, men knäna värker efter upphopp varje dag och armarna känns som spagetti. Vi har insett att det gäller att ha koll på sin hållning i de olika positionerna så att man inte får ont på grund av att man gör fel.

Träningsvärk: Svag träningsvärk i armar och nedre delen av magen.
Svårighet: Övningarna börjar kännas lättare nu, kanske har vi äntligen fått lite muskler? 
Innan passet: Vi är inte jättesugna, men vad gör man inte för journalistiken? 
Efter passet: Det känns skönt att ha tränat.
Träningsvärd: Cassey gör allt med en lekande lätthet, vilket är imponerande men också lite jobbigt när man själv känner sig lika smidig som en säl.
Övrigt: Vi känner oss starkare än när vi började med träningsutmaningen och det måste ändå ses som lyckat. 

Dag 6

Nu börjar skillnaden i kroppen att kännas av på riktigt, vi lyckas genomföra det mesta med lite mindre flås och lite mer kontroll över kroppen. Plankan i diverse former är fortfarande något vi fasar över.

Träningsvärk: Vi har träningsvärk i armarna och armhålan, tack plankan…
Svårighet: Övningarna känns lättare.
Innan passet: Det börjar bli rutin att slänga sig ned på mattan och svettas lite så fort vi kommer hem från jobbet. 
Efter passet: Med risk för att låta som en ”skön person som tränar”, så känns det riktigt bra i kroppen efter att ha betat av ett pass. 
Träningsvärd: Nu testade vi att köra med ljudet på igen, kanske är Casseys peptalk en vanesak? 
Övrigt: Att kickstarta sin träning med Youtubepass börjar kännas som en bra idé. Det är enkelt, smidigt och kräver inga redskap.

Dag 7 

Nu är sista dagen på Seven Day Ab Challenge äntligen här, som vi har längtat. Passet är fortfarande jobbigt men det märks att kroppen har börjat vänja sig vid övningarna vilket gör allt mycket enklare. 

Träningsvärk: Visst finns den där, framförallt i armarna och armhålorna.
Svårighet: Passet blir lite vad man gör det till, om du gör de svåraste variationerna av övningarna får du upp flåset rejält men risken finns att du river halva lägenheten medan du frenetiskt hoppar upp och ner.
Innan passet: Vi känner oss lite sega.
Efter passet: Vi är slutkörda men nöjda.  
Träningsvärd: Cassey Ho är skitstark, det är imponerande. Vi stänger återigen av ljudet när hon börjar tala om sitt jordgubbssmaksatta vatten. 
Övrigt: Det börjar märkas skillnad på magen, kanske har vi hybris eller så börjar konturer av magmuskler kika fram?

Var det värt det? 

Det korta svaret: ja. Det långa lyder såhär: Seven Day Ab Challenge passar dig som behöver en rivstart för att känna dig motiverad och komma igång med träningen. Att passet är 20 minuter långt passar perfekt för dig som ofta tycker att träning känns helt övermäktigt. Utmaningen med just detta upplägg är inte själva träningen i sig då nivån är väldigt anpassningsbar, istället ligger utmaningen i att upprätthålla disciplin och faktiskt genomföra samtliga pass. Vi kan dock rekommendera att du pausar efter 4-5 dagar så att du inte skadar dig i onödan. Att träna och bli stark ska trots allt kännas lustfyllt och blir du (likt oss) lite smått provocerad av att Cassey Ho knappt har en endaste liten svettpärla i pannan och kan hålla låda samtidigt som hon står i plankan och hoppar runt så kan du alltid stänga av ljudet. Träningspassen gav dock utdelning, vi kände oss starkare i både mage och armar efter att ha genomfört alla sju pass. Ibland är det precis den lilla känslan av framgång som behövs för att komma igång med träningen.

7 Days of Mindful Meditation med Alo Yoga

Alla personer i Alo Yogas videos ser nästan skrämmande harmoniska ut, vilket borde vara en indikator på att övningarna de gör har någon form av effekt (eller så är de bara naturligt avslappnade för jämnan?). Instruktören vi möts av i den allra första videon av sju säger att det är så enkelt att göra just denna typen av meditation att du till och med kan köra bil samtidigt som du mediterar. Ni hör ju! Detta måste vi testa. Det låter faktiskt lite för bra för att vara sant och dessutom är det väl farligt att köra bil och blunda samtidigt? 

Dag 1 

Nu kör vi! Vi är nyfikna, fundersamma och taggade.  

Innan passet: Vi är lite skeptiska, men många älskar meditation så varför skulle vi inte göra det? Det första passet handlar om att ta medvetna andetag, spännande.
Efter passet: Vi hade ingen aning om att det var så svårt att djupandas, men det känns bra. 
Träningsvärd: Caley Alyssa är en bra träningsvärd, hon tar oss sakta genom övningen.
Övrigt: Den första övningen i serien passar bra för att lindra stress och vi blev förvånade över att andas mer medvetet hade en sådan stor och lugnande effekt på vårt sinnestillstånd. Efter passet känner vi oss lite mer rofyllda. 

Dag 2

Dag två handlar om personlig utveckling, att bli den sannaste versionen av sig själv. Det lyckades inte vi riktigt med under passet, men fy skam den som ger sig. 

Innan passet: Vi är nyfikna och taggade på dagens övning. 
Efter passet: Vi får nog erkänna att allt snack om det tredje ögat och fjärilsmetaforer inte riktigt är vår grej, men det betyder inte att det inte skulle fungera för dig. ”Whatever floats your boat”, som man brukar säga.
Träningsvärd: Dagens träningsvärd är Andrew Sealy, han har en lugn och behaglig röst men vi köper helt enkelt inte allt hans snack om det tredje ögat. Vi är inte tillräckligt andligt mogna för det. Tyvärr.
Övrigt: Detta passet lämpar sig bäst för dig som gillar den lite mer ”flummiga” sidan av meditation och är mottaglig för sådant. Inget fel med det men det gav inte oss så mycket just idag. 

Dag 3

Dag tre är tydligen mantra-dagen. Spännande! Vi gav oss in i detta med öppna sinnen och tycker ändå att dagens övning var lite enklare än den från dag två. 

Innan passet: Vi är lite skeptiska efter gårdagen samtidigt som vi är nyfikna på dagens övning. 
Efter passet: Övningen var hyfsat effektiv, vi känner oss lugna och fokuserade. Nackdelen är att ”ahuuumet” fortfarande etsar sig kvar i tankarna.  
Träningsvärd: Caley Alyssa är tillbaka, hon är pedagogisk och lugn vilket inger förtroende.
Övrigt: Det är kul att få pröva på olika tekniker varje dag. Vissa övningar kommer vi nog inte göra igen medan andra känns som solklara favoriter. 

Dag 4

Dag fyras pass heter Being in Harmony och vi är återigen tillbaka på yogamattan och sitter och mumlar ”ahum” i hopp om att vår stress ska släppa.

Innan passet: Vi är taggade på dagens övning, det kan behövas efter en stressig dag på jobbet. 
Efter passet: Nog känner vi oss lite mer avslappnade än vad vi gjorde innan passet. 
Träningsvärd: Andrew Sealy är tillbaka igen och han är harmonisk, sansad och lugn. Det hade räckt med att lyssna på honom som meditation, vi klarar oss utan mantrat.
Övrigt: Att bli bra på att meditera kräver övning. V har insett det nu. Det är dock riktigt skönt med en paus i våra ständigt uppkopplade liv. 

Dag 5 

I dagens övning ligger fokuset på området mellan vår överläpp och näsa. Vi ska alltså lägga märke till de känslor som uppstår där, såväl trevliga som otrevliga. Intressant! 

Innan passet: Nu börjar vi verkligen undra vad vi egentligen håller på med. 
Efter passet: Vi kan förstå vitsen med att fokusera på en viss kroppsdel eller ett visst område på kroppen. Det gör det framförallt enkelt att skala bort yttre intryck eller tankar. 
Träningsvärd: Caley är tillbaka, hon går igenom stegen på ett bra sätt så att vi förstår hur vi ska genomföra övningen.
Övrigt: Vi har nog aldrig varit så medvetna om området kring vår amorbåge som vi är just nu. 

Dag 6 

Det börjar bli rutin att sätta sig och meditera direkt efter jobbet och vi har börjat känna av en viss effekt. Vi tänker lite mer på vår andning i vardagen och det kan vi nog tacka meditationen för.

Innan passet: Vi är redo för ett nytt försök i jakten på inre ro. 
Efter passet: Vi känner oss lugna och fyllda med ny energi. 
Träningsvärd: Andrew Sealy kör lite väl mycket pepptalk på slutet av passet enligt oss. Men det är nog mer av en smaksak. 
Övrigt: Dagens övning föll oss i smaken fram tills eftersnacket som blev lite för mycket för oss. Tur att det körs via Youtube så att man själv kan bestämma när man känner sig klar. 

Dag 7 

Sista dagen är här och det är dags för en visualiseringsteknik. Vi har ingen aning om hur det här kommer att gå. 

Innan passet: Vi är lite uppjagade på grund utav en stressig jobbvecka.
Efter passet: Vi känner oss utvilade. 
Träningsvärd: Caley är nog vår favorit när det kommer till passledare. Mest för att hon inte pratar så mycket efter själva övningen.
Övrigt: Visualiseringsövningen gör det lättare att bibehålla fokus under meditationen. Detta är en av de övningar vi tycker bättre om. 

Var det värt det? 

Nja. Vi gillade några av övningarna och ville helst skippa vissa andra. Det finns mycket att säga om meditation och efter att ha prövat på det under en vecka kan vi konstatera att det känns skönt att avsätta lite tid åt att landa i sig själv och aktivt välja bort alla intryck, mobiltelefoner, ljud och interaktioner. Vi är dock inte tillräckligt bevandrade inom meditationsvärlden för att känna oss helt bekväma när instruktören börjar tala om att fokusera på det tredje ögat och att vara den sannaste versionen av sig själv, men vad gör det? Vad som passar en när det kommer till meditation är nog väldigt individuellt. 7 Days of mindful meditation kan garanterat fungera som en katalysator när det kommer till att ta hand om sig själv och sitt psykiska mående. Vi fullkomligt bombarderas med nya intryck mest hela tiden och den där pausen man får när man sätter sig ned för att meditera kan nog få många att känna sig lite mer rofyllda. Samtidigt krävs det nog en del övning för att kunna känna av större effekter.