Annons ↓ Annons ↑

Stadsdelsguide: Östra Centrum

Janne Josefsson har gjort det, Hästpojken har gjort det. Tagit 5:ans spårvagn till Östra Centrum. Bäst är att du kan ta dig dit med nästan alla vagnar.

MAT & KROG

Intill
Nyöppnad liten kvarterskrog. Här hänger alla hippa Österbor, de med lite pengar, kanske ett radhus eller välbevarad lägenhet. De dricker vin och tar med sig sina barn. Avslappnat med andra ord.
Spårvagn: 3 eller 5
Hållplats: Virginsgatan

Masala
Stans kanske bästa indier har expanderat in i klassiska Halta Lottas Krog. Beställ allt de har med quorn, för hur underbart är inte det, att en restaurang jobbar med köttsubstitut!
Spårvagn: 1, 3, 6 eller 8
Hållplats: Redbergsplatsen

Ölstugan Tullen
Alla vet vad Tullen är. I Kålltorp ligger en av deras minsta, men också mysigaste ställen. Stor uteservering som är uppvärmd och smockfull hela våren. Ät panerad ost och ta en IPA.
Spårvagn: 3 eller 5
Hållplats: Solrosgatan

KAFFE

Fiori
På Sankt Sigfridsplan ligger något som mest ser ut som en blomsteraffär. Det är det, men de säljer också kaffe. Det vill du köpa! Åh så gott!
Spårvagn 5
Hållplats: Sankt Sigfridsplan

Oizo
Rickard & Sara har bara haft öppet sitt fik i ett år, men den som skämtar säger att de driver Kålltorps största näringsgren. Men det stämmer. Ta en kardemummabulle, eller mackan med djion och kapris. Du kommer inte ångra dig.
Spårvagn: 3 eller 5
Hållplats: Sanatoriegatan

Portens Bageri
Riktigt kondis, fast med lite shabby-chic-inredning. Låt det inte avskräcka dig. Här köper du ett gäng frallor att ta med efter att du fikat klart. Det bästa de har är toscakakan. Den är oslagbar.
Spårvagn: 1 eller 5
Hållplats: Munkebäckstorget

HANDLA

Röda Korset
Nu har de visserligen otroligt selektiva öppettider, ungefär varje onsdag och varannan lördag, eller tvärtom. Men tanterna som jobbar här är så otroligt gulliga, och du kan plötsligt fynda en halv Stig Lindberg-servis för 60 kronor.
Spårvagn: 3 eller 5
Hållplats: Sanatoriegatan eller Solrosgatan

Solgläntan
Vi vet inte om det stämmer, men det känns som att det kan vara så att det är en hemmafru som inte längre fick in mer inredning i sitt eget hem och därför öppnade en liten butik på Skårsplatsen. Det låter rimligt och talande för området. Här säljs porslin, handdukar och andra små pryttlar.
Spårvagn: 5
Hållplats: Ekmanska

Myrornas Olskroken
Det är inte bara deras instagramkonto som är underbart, butiken är också toppen. Här kan du fynda ett gäng gamla saker, som vanligt hos Myrornas. Bättre är att de dessutom har bra koll, slänger ut det bästa på Insta och inte är en tre våning stor butik, utan lagom och överskådlig.
Spårvagn: 1, 3, 6, 8
Hållplats: Olskrokstorget


Foto: Per Hallén

GÖRA

Skatås
Hela Göteborgs motionscentrum ligger uppe i skogen. Där kan du springa av dig, spela beachvolleyboll dessutom kan du bada i en utomhusvak, hela året runt!
Spårvagn: 5
Hållplats: Töpelsgatan

Bada!
Ta en cykel upp till Delsjön, ta dig ut långt ut på vänstersidan för att slippa alla barnfamiljer och grumligt vatten. Hoppa i! Tips är att ta med en väl tilltagen korg med saker du sen förtär i det fria. Har du tur har något tänkt ha svartfest på natten, då kan du stanna kvar.
Spårvagn: 5
Hållplats: Töpelsgatan

Hallå där!

Rebecka Bjurmell, fotograf, vilka är dina favorithak i Östra centrum?
– Om det är dagtid hänger jag gärna på Oizo för en god kopp kaffe eller dagens soppa-lunch. De har en superhärlig atmosfär och underbar personal, och de fyller verkligen ett hål i kaféutbudet i Kålltorp. På kvällen går jag gärna till Ölstugan Tullen i Kålltorp, speciellt om en är sugen på öl eller husanskost. Det är en ganska liten, men trevlig pub med desto större uteservering!