Darin om nya albumet: ”kommer direkt från hjärtat”

Våren 2021 hade Darin precis kommit ut som homosexuell och fått sitt hjärta krossat. För att orka ta sig igenom vardagen började han skriva ner sina känslor, och två år senare hade det som började som dagboksanteckningar bildat låtar som bildat ett album. När punkten för den sista låten sattes kunde Darin konstatera att han under de här åren blivit ”en annan jag”. Han bestämde sig för att döpa albumet till precis det, och ta med lyssnaren på resan som tagit honom från en person präglad av mörker, sorg och tvivel till en lycklig person med framtidstro och hopp.

Albumet släpptes den 15 september och ligger till grund för höstens stora arenaturné. Djungeltrumman tog ett snack med Darin inför albumsläppet och turnén, och pratade bland annat om hur albumet kom till, hur det känns att släppa sårbar musik och om varför han alltid får höra att han är för privat för att vara en offentlig person.

Hej Darin! Berätta om var du befann dig i livet när de första raderna till albumet skrevs.
Hej! När den första låten skrevs var jag först och främst väldigt hjärtekrossad. Jag hade dessutom nyss kommit ut som homosexuell, min turné var inställd på grund av pandemin och jag hade precis sålt min lägenhet i Stockholm. Jag visste inte var jag ville bo, vad jag ville göra med livet eller ens vem jag var. Jag bodde tillfälligt i en liten lägenhet i Santa Monica där jag kände mig väldigt ensam, och skrivandet var verkligen det som hjälpte mig ta mig igenom dagarna.

Men tanken var egentligen aldrig att det skulle bli ett album?
Nej, gud nej. Jag skrev inte ens låtar i början utan bara dagboksanteckningar som jag absolut inte tänkte visa för någon. Jag behövde få ganska mycket distans till det jag skrev under våren 2021 innan jag kände att jag kunde dela det med någon. Men jag tror att det var bra att jag hela tiden skrev som om ingen skulle få ta del av det, för låtarna kommer verkligen från hjärtat. Och även om jag alltid skrivit mycket av min musik själv är det här första gången jag verkligen gjort allt själv, och inte ens bollat något med mitt team.

Och var befinner du dig i livet nu, när albumet ska släppas?
Jag började som sagt skriva när jag var på en väldigt mörk plats i livet, vilket förstås speglas i albumets första låtar. I takt med att tiden gick blev texterna gladare och ljusare, och ”Satellit”, som är den sista låten jag skrev, handlar ju om en frihetskänsla, en känsla av att ingenting är omöjligt och att man ser fram emot saker. Så var jag befinner mig i livet nu? Ja, rent praktiskt är det inte så mycket som har förändrats på de här åren och det är lite roligt. Eller, jag är inte hjärtekrossad längre, så det är ju skönt. Och det är förstås inte pandemi längre. Men den stora förändringen har skett inom mig. Egentligen borde jag kanske fortfarande känna mig lost, för jag har till exempel fortfarande inget fast boende, men jag tror att jag föll så hårt där runt 2021 att jag la någon slags grund som gör att jag nu är stark och lycklig oavsett yttre faktorer. Jag befinner mig på en lycklig plats nu!

Och det här med att vara ”en annan jag”. Vad innebär det egentligen?
Alltså, det är klart att man alltid fortsätter vara sig själv. Men när jag jämför personen som satt och skrev i lägenheten i Santa Monica med personen som sitter här nu och snart ska släppa albumet är det verkligen “en annan”. Och det är resan till den här ”andra” personen jag vill dela med mig av med albumet. Trots att låtarna i albumet inte kommer i ordning efter när de skrevs tror jag man märker ganska lätt vilka som är skrivna tidigt och sent i processen. Det tycker jag är fint!

Hur känns det att albumet snart ska delas med hela världen? Känns det fortfarande jobbigt att dela med dig av de mörkaste texterna?
Innan plattan skulle skickas till tryck kändes det fortfarande skitläskigt, men nu är det liksom gjort. Nu är den inskickad och det finns ingen återvändo. Jag känner också att jag varit rädd tillräckligt i mitt liv och att det får räcka nu. Nu ska det bara bli skönt att få dela med mig av allt jag har jobbat på de här åren. Jag lever ju för musiken, jag vill att den ska vara personlig, sårbar, äkta. För om inte musiken är äkta, what’s the point då?

Du är ju en person som inte delar med dig så mycket av dig själv offentligt, är det något som kommer ändras nu med det här albumet?
Vet du, jag har aldrig riktigt fattat det här snacket om att jag är så privat i intervjuer och så. Dels för att jag inte tycker att jag är det –  jag tycker att jag ger tillräckligt av mig själv för att folk ska få en bild av vem jag är, och jag tycker att jag i min musik alltid har delat med mig mycket av mig själv. Och dels för att det finns så många artister som är mer privata än vad jag är, men de får aldrig frågor om sitt privatliv. Det är så lustigt, vad är skillnaden på andra artister och mig?

Vilka artister tänker du då på?
De flesta, tycker jag? Jag får ofta höra att jag inte delar med mig tillräckligt av mitt privatliv i sociala medier och i intervjuer, men gör andra stora artister verkligen det? Jag förstår inte varför folk är så nyfikna på just mig, haha.

Du kanske helt enkelt bara är en sådan person man vill lära känna?
Haha, det kanske i och för sig inte är så dåligt! Men jag kommer alltid vara väldigt noga med att bara dela med mig av sådant som känns rätt för mig. Jag har aldrig förstått varför man skulle vilja dela med sig av privata grejer för folk man inte känner. Men som sagt, i min musik tycker jag faktiskt att jag delar med mig väldigt mycket. Och jag tror att det är därför jag kommit så långt som jag gjort –  för att jag vågar öppna upp mig i musiken och att man som lyssnare alltid får musiken direkt från hjärtat.

Foto: Julia Kennedy

Jag vill att musiken ska vara personlig, sårbar, äkta.

Med ”En annan jag” åker Darin ut på sin största turné hittills. Turnén har premiär i Linköping 19 september, och under elva arenastopp runt om i Sverige kommer vi få skriksjunga till gamla hits och samtidigt få ta del av ärligheten och sårbarheten från det nya albumet. I ”En annan jag” har Darin också tagit soundet i nya riktningar, då han laborerar med synthar och stora trumljud vilket ger låtarna en popkänsla vi inte är vana vid. Flera av låtarna är i ett högt tempo samtidigt som texterna går in på djupet. 80-talssynthigt och poppigt men ändå med en text som känns, är kontrasten Darin vill komma åt under turnén.

–  Under turnén kommer jag skapa olika världar på scen, visuellt och stilmässigt. Jag har så många olika stilar och världar i min musik och jag vill få göra dem fullt ut. Turnén kommer både bli det här storslagna men även det intima där man kommer publiken nära. Det kommer bli kontraster, helt enkelt.

Hur går känslorna inför turnén?
Jag är jättepeppad, det är magiskt att vara på turné och jag älskar varje sekund på scen. Och nu var det så länge sedan också, så jag ser verkligen fram emot att få möta publiken och få dela det här med dem.

Vilken stad ser du mest fram emot att turnera i?
Göteborg, såklart!

Bra, det var det svaret jag ville åt.
Nej men på riktigt, jag älskar min publik i Göteborg! Det är alltid så härlig stämning i Göteborg, alltid så mycket kärlek. Och jag tror verkligen att hela den här turnén kommer speglas av kärlek. Jag har ju släppt två låtar från albumet redan och fått jättemycket respons på dem. Folk har till exempel skrivit att ”Starkare” verkligen berört och hjälpt dem, och jag hoppas att även de andra låtarna på det här albumet kan hjälpa någon. Och jag hoppas förstås att vi ses i en arena i höst för att sjunga låtarna tillsammans!

Lyssna på ”En annan jag” här:

Darin Arena Tour 2023, presenterad av United Stage i samarbete med FKP Scorpio:
29/9 Linköping, Saab Arena
30/9 Kalmar, Hatstore Arena
6/10 Göteborg, Scandinavium
7/10 Halmstad, Halmstad Arena
13/10 Malmö, Malmö Arena
14/10 Helsingborg, Helsingborg Arena
21/10 Gävle, Monitor ERP Arena
27/10 Stockholm, Avicii Arena
28/10 Örebro, Conventum Arena
3/11 Karlstad, Löfbergs Arena
4/11 Leksand, Tegera Arena