Annons ↓ Annons ↑

Climate X-Press – Soundtracket till en grönare vardag

Climate X-Press vill få dig att hoppa på klimattåget och ta ansvar för miljön till tonerna av poppig funk.

Berätta om låten Eco-Mode, hur kom den till och hur skulle du beskriva den? 
– Som ett positivt laddat klimat-kamp-pop-piller. Ett peppigt kall på engagemang.Den började med en grön, våt dröm om att älska med moder jord som ledde till textraden ”Love mother nature and she will love you back”. Kan vi leva i balans med naturen? Hur? Kan vi tillsammans göra omställningen till en fest där vi ser vinsterna snarare än förlusterna med att ställa om? Finns det symboler, motivationer, tillstånd och knuffande insatser som gör utmaningen till en fest? Vad krävs för att vi ska gå in i ”Eco Mode? Frågan är så oerhörd, så stor, att jag frågar mig, hur gör vi och vad krävs? Trender, lagar, regler, ransonering eller böter? Alltihop?

– Utifrån ett lag- och ordningsperspektiv blev jag besatt av att konceptualisera och göra den auktoritära, kompromisslösa parkeringsvakten till hjälte och ge hen ett nytt (klimat-)mål genom att lappa bilar med tips och en utmaning att ställa bilen och testa andra fossilfriare färdmedel. Parkeringslappen (som fungerar som flyer och jag lappar bilar i Göteborg i detta nu) blir en symbol för bot och bättring och en chans att ställa om. För musikvideon utvecklade vi även en ”parkeringsvaktsdans” – ett stolt dansmove tillsammans med Funktion- och STPG dancecrew.

– Generellt började Climate X-Press projektet med att jag hade tjog av låtideér jag hade tändning på med ett, för mig, nytt pop-funkigt sound utan vettiga texter. Det kändes slentrian och utnött att skriva om kärlek och trubbel så jag blev nyfiken: går det att göra popmusik av de tankar och känslor jag bär på om klimatkrisen och det drama vi står inför? Och det flöt på bra. Tio pop-funkiga och franskt elektronisk osande låtar blev till och den första singeln Climate X-Press där jag samplade Fiji’s egna Greta Thunberg, 10-åriga Timoci Naulusala som höll ett makalöst krasst tal som han framförde med en upprätt pondus bara ett barn kan för hukande världsledare under klimatmötet COP23 2017 i Bonn. Talet handlar om att det är bråttom och att det (klimatkrisen) händer nu och det händer här. Jag fick rättigheter och ”blessings” av FN’s klimatråd till att reproducera talet vilket, måste jag medge, gav mig gåshud och en push att ta vidare projektet.

Tror du att vi kommer bli bättre på att slopa bilarna i storstäderna? 
– Jag förstår inte varför man kör bil i storstäder. Med cykel, elsparkcykel eller kollektivtrafik är man snabbare framme som det ser ut idag med trafiken. Att köra bil i stan ensam är bara slentriant, bekvämt och omständigt. Städerna vore så mycket vackrare utan bilar. Gör parkeringarna till sociala ytor, ställ ut bord och stolar. Kan vi inte börja med bilfria fredagar? Jag hoppas och tror att bilfria städer är framtiden i takt med att andra smidigare sätt att förflytta oss introduceras. Nästa generation är förhoppningsvis smartare än att köpa en dyr bil som står stilla 90% av tiden.

Klimatkamp och pop går bra ihop, vilken är din personliga favorit bland alla kampsånger som finns? 
Mercy Mercy Mercy Me (The Ecology) med Marvin Gaye från 1971 som jag för övrigt hade förmånen att sjunga på Vara konserthus i våras. Kanske inte en kamp-dänga i stil med There is power in the Union med Billy Bragg eller We Shall Overcome men med melankoli, drama i kombination med ett dansant, peppigt promenerande groove slår den ann en annan emotionell sträng vilket jag också ämnar göra med Climate X-Press.

Vad tror du är nyckeln till att få folk att känna ett ansvar för klimatet och sättet vi behandlar jorden på? 
– Insikten om att det är en win/win att ställa om. Kanske inte för industrin, företagen eller börsen men för människan som jag tror förtjänar bättre och än ett skenande fossilberoende mot stupets rand. Vi har en fantastisk chans att dra ner volymen på såväl produktion och konsumtion. Testa och undersöka vad vi egentligen behöver för att må bra. Kanske jobba mindre, stressa ner, umgås mer? Tid att undersöka och uppleva vad det är att vara människa. Göra upp med substitut och flykt för verkliga behov.

– Beteenden är dock besvärliga att ändra på, särskilt om man vant sig vid en bekväm livsstil som bygger på exploatering av ändliga naturresurser. Vi vet alla egentligen att något står illa till med systemet och forskningen bistra prognoser och Greta’s ”movement” kan inte undgått någon vid detta laget. Trots detta upplevs hotet och konsekvenserna kanske för abstrakta för oss  i Sverige då vi inte drabbas i detta nu så vi prokrastinerar problemet. Jag tror vi bland annat behöver politiska radikala beslut, lagar och begränsningar. I stil med rökförbudet. Samt en förståelse om de verkliga fördelarna av kring att ställa om. Insikten om att saker inte tas ifrån dig utan snarare helt tvärtom, ges till dig. Detta är vi skyldiga nästa generation. Hållbarhet är en känsla och förståelse av ansvar. Vi är bara här på kort semester från en lång vila och gästar en unik planet i en unik sammansättning av atomer.

Dela med dig av ditt bästa tips när det kommer till att vara mer miljövänlig i vardagen.
– Cykla till jobbet. Undvik plasten och testa vegetariska alternativ.

När kommer vi att kunna höra mer från Climate X-Press och vad har du för planer för 2020? 
Eco Mode släpps som ett par remixer så alla kan dansa och festa loss. Och till jul kommer special-singel I Give U Nothing but Love 4 X-mas som handlar om en önskan och fördelarna med en köpfri jul. 2020 kommer hela albumet Hope med tio låtar och tio korta intermissions. Jag har skisser på en totempåle klädd i gamla datorskärmar, ljus, trummaskin och högtalare som jag planerar att turnera med. Och hoppas få med mitt Eco-Mode Dans Crew på tåget. Då blir det en en klimat-kamps-pop-show som är redo för Rondo.

Vad kommer du mer att sjunga om? 
– Hur vi göra det mer till en fest att ställa om till ett klimatsmart, cirkulärt och hållbart samhälle. Med mer Peace, Love, Indie and Understanding. Let’s make it to a party!