Annons ↓ Annons ↑

Circular Monday: En Hållbar Respons på Black Fridays Överkonsumtion

Circular Monday firas på måndagen före Black Friday av över 1000 företag, organisationer och influencers som erbjuder cirkulära alternativ istället för resurskrävande konsumtion. Vi hör Alexandra Davidsson, om kampanjens ursprung och målen bakom den. Vi diskuterar även hur en cirkulär livsstil och politiska åtgärder kan bidra till att bromsa klimatförändringarna och varför det är viktigt att agera tillsammans för en bättre framtid.

 

Hej Alexandra, vi kanske ska börja med en liten presentation – vem är du och vad gör du om dagarna?
Hej! Jag är en hundmamma som älskar att upptäcka Göteborgs restauranger. Om dagarna arbetar jag som Co-founder och Head of Communication & Partnerships på ClimateHero.

 

Circular Monday – kan du berätta för oss vad det är, hur det kom till och vad man vill uppnå?
– Circular Monday är en global kampanj som spridits till över 30 länder. Det är lösningen på Black Fridays överkonsumtion, och är dess totala motsats. Måndagen före Black Friday så firar över 1000 företag, organisationer och influencers istället Circular Monday, där man i vår databas kan hitta massor av cirkulära alternativ och erbjudanden, istället för såna som tär på jordens resurser. Vi vet att konsumtion i sig inte är något dåligt, det gäller bara att göra det på ett sätt som är bättre för klimatet. Kampanjen grundades 2017 av Henning Gillberg som lekte en motsatslek med Black Friday, och kallades därför tidigare White Monday.

 

Second hand shopping har ökat markant senaste åren vilket på många sätt förstås är positivt, men allt för mycket shopping second hand ökar ju också efterfrågan på nya kläder in till butikerna – vad är dina tankar kring shopping över lag?
– Återigen, det handlar om hur vi konsumerar och att handla second hand tär inte lika mycket på resurserna som nyproducerat. Men att agera mer som en cirkulent istället för konsument innebär i första steget att man ska ta vara på det man redan har, och innan man köper nytt (begagnat) kan man också laga det som gått sönder eller prova att på remake:a.

 

På climatehero.org kan man göra ett test för att se ens klimatavtryck samt få tips på hur man kan göra förbättringar – vad skulle du säga är de bästa förändringar av livsstil för någon som vill minska sitt klimatavtryck?
– Att ta vara på det man redan har, prova på att hyra eller prenumerera på cirkulära tjänster samt minska sitt matavfall och äta mer vegetariskt. Gör testet och se vilket område du behöver fokusera på främst, för att klara den första halveringen till 2030 för att nå 1,5 gradersmålet.

 

 “att agera mer som en cirkulent istället för konsument innebär i första steget att man ska ta vara på det man redan har”

 

Många blir nog likt mig “Klimathjältar” enligt climatehero-testet bara på grund av att man helt enkelt inte har råd med varken hus, taxi eller flyg – det är ju väldigt lätt att avstå från miljöförstöring när man inte har råd. För oss kan det ibland kännas hopplöst – de som faktiskt KAN göra något verkar vägra. Vad tror du är anledningen till att folk helt vänder andra kinden till och inte gör några förändringar för klimatet? 
– Det är inte en fråga om vi kommer klara den första halveringen av koldioxidutsläpp till 2030, det är om vi klarar det snabbt nog. Jag tror att en stark anledning bakom är att faktan kring situationen vi står inför helt enkelt känns för tung för att ta in, därför jobbar vi med nudging. Tio procent av jordens rikaste befolkning står för 50% av utsläppen, och där tillhör de flesta i västvärlden. Vi vet att beteendeförändring är nödvändigt, men människan tenderar att vara motsträvig mot förändring. Därför behöver vi även få till styrmedel för exempelvis cirkulär ekonomi från beslutsfattare och att företagsledare också leder den förändringen, tillsammans med privatpersoner.

 

Det är lätt att se mörkt på framtiden (av förklarliga skäl) och kanske speciellt för dig som till och med arbetar med miljöfrågor – hur gör du för att hålla hoppet uppe? Finns det hopp?
– Jag ser till att engagera mig för frågan dagligen i mitt jobb, och ha egna uppsatta mål för att minska mitt egna klimatavtryck och hålla min utvecklingskurva positiv. Jag försöker att eftersträva reflektion snarare än perfektion, och tar mig även tid för att ”checka ut” från all fakta och omge mig med vänner och familj som ger mig energi och gör mig glad. Jag ser ändå att det finns hopp, vi har klimatvänliga lösningar för att klara den första halveringen, och försöker sprida inspiration till förändring så brett som möjligt.

 

De största utsläpp och klimatavtryck regleras via politiska beslut och sånt som står över oss vanliga konsumenter, vad kan vi hoppas på att politikerna kan göra för att stoppa/sakta ner klimatförändringar?
– Beslutsfattare, politiker, företagsledare och konsumenter behöver alla, gemensamt och beroende av varandra, göra förändringar. Det viktigaste styrmedlet jag ser att vi behöver just nu är inom energisektorn och cirkulär ekonomi. Och det är definitivt inte att slopa 2030-målet.

 

I förra numret tipsade vi om stans bästa secondhandbutiker: vilken är din favorit?
– Kul! Älskar att gå secondhand-rundor. Min favorit i älskade Göteborg är Myrorna vid Järntorget.