Årets kock Desirée Jaks öppnar eget på Way Out West

Kocken Desirée Wenström Jaks vann Årets kock på första försöket 2023. Men inte nog med det, nu öppnar hon egen pop up-restaurang under musikfestivalen Way Out West i Göteborg. Den 8-10 augusti har festivalbesökare exklusiv möjlighet att boka bord på den helt vegetariska restaurangen Jaks, där maten enligt uppgift till största delen lagas med svenska råvaror och smakerna inspireras av polsk landsbygd.

Sedan 2012 är all festivalmat på Way Out West 100% vegetarisk och det gäller både food trucks, caféer, restauranger och backstage-område. Varje år bjuder man utöver street food- aktörer och lokala krögare, in en stjärnkock till festivalen. ”Fine festival dining” för de mest matintresserade besökarna.

I år tar kocken Desirée Wenström Jaks sin hållbara och säsongsbetonade matfilosofi till Slottsskogen. Desirée vann Årets Kock 2023 och är en av medlemmarna i Kockslandslaget 2024. Under Way Out West öppnar hon för första gången helt eget. På pop up-restaurangen Jaks kommer festivalbesökare få möjlighet att uppleva en exklusiv vegetarisk femrätters middag, med hållbarhet och råvaror i säsong i fokus. Mitt inne på festivalområdet tar Desirée Wenström Jaks sina gäster med till smakminnena från sin barndom. Menyn är skapad för att hedra bönder, producenter och deras fantastiska råvaror. Det blir säsongens grönsaker, svamp, picklat, ostar och grillat. Naturen håller i taktpinnen, men ingenting lämnas åt slumpen.

Desirée Wenström Jaks föddes i Sverige 1995, men bodde en stor del av sin barndom med sin mormor i en liten by i Polen. Som 21-åring vann hon OS i Erfurt i Tyskland tillsammans med Stockholm Culinary Team, mellan 2017-2018 var hon medlem i Juniorkocklandslaget. 2018 utsågs hon till Young Nordic Chef och 2021 tävlade hon i TV-programmet Kockarnas kamp. Hon har varit köksmästare på Michelin-krogen Agrikultur och italienska restaurangen Spesso. Idag arbetar hon inom Stureplansgruppen och driver Jaks Gastronomi. Hon är även medlem i Svenska kocklandslaget 2024.