Amy Ta: “Mitt skapande är som en spegling av min egen personlighet”

Amy Ta är ett nyblivet stjärnskott inom Göteborgs konstvärld med sina karaktäristiskt färgglada och oregelbundet formade mattor. Djungeltrumman har pratat med designern om att våga vara färgstark, inspirationen från naturen och drömmarna om en egen ateljé.

Hej Amy Ta! Vem är du och var håller du hus?
– Hej! Jag är född i tvillingens stjärntecken och uppvuxen i Göteborg. När jag inte är i Göteborg så har jag varit i Borås och pluggat textilekonomprogrammet i snart tre år. Annars hittar man mig nånstans ute promenerandes i skogen.

Berätta om ditt arbete med dina mattor.
– Jag är precis i början av mitt skapande med mattorna faktiskt. Det finns egentligen ingen baktanke mer än att jag tycker det är kul att skapa. Min första egna ram byggde jag upp tillsammans med två kompisar för snart över ett halvår sedan och har gjort mattor sen dess. All garn jag använder till mattorna är deadstock yarn jag köpt från min skola eller från diverse secondhandbutiker. 

Hur hittade du dit? Hur startade allt?
– Jag testade att tufta, tekniken för hur man gör mattorna, för första gången 2018 när jag började på Textilhögskolan i Borås och älskade det. Några år senare testade jag att knyta en ryamatta för hand, och den blev en present till en nära vän till mig. Efter det verkade fler vilja ha en likadan matta och då bestämde jag mig för att köpa en egen tuftpistol för att kunna göra fler mattor i min lilla etta i Göteborg. Nu gör jag dock endast ett exemplar av varje matta. 

Foto: Eric Klang

Hur ser din skapandeprocess ut?
– Oftast börjar det med att jag ser en fin plats och fotar det snabbt när jag är ute i naturen eller bara promenerar. Sedan försöker jag att rita ner det på papper, även om jag är värdelös på att rita. Sedan för jag över allt in i Photoshop och testar olika färger för att se om de går bra ihop med varandra. Till slut ritar jag upp motivet på duken eller följer linjer med hjälp av en projektor. 

Var hämtar du inspiration ifrån?
– Mycket det senaste har varit från naturen. Utöver det får jag mycket inspiration från vänner och intressanta människor i överlag som vågar sticka ut. 

Du jobbar mycket med färg och oregelbundna former, berätta mer om det. Hur kommer det sig?
– Jag älskar okonventionella grejer och har alltid fascinerats av saker som är annorlunda och udda. Saker och ting ska inte vara perfekt i mina ögon, det är alltid endast en fasad som man döljer sig bakom. För mig finns det alltid ett djupare intresse och charm i något som är imperfekt och oregelbundet. 

Färgerna och formerna är en ganska stark kontrast mot den minimalistiska och skandinaviska designen, vad vill du förmedla med ditt skapande?
– Jag får själv väldigt mycket inspiration och respekterar den minimalistiska- och skandinaviska designen men tycker samtidigt att den är så himla seriös, opersonlig och kal. Tre ord jag anser mig själv vara ganska tvärtom i personligheten. Jag är lite mer som ett dagisbarn. Rätt energisk, färgglad och nyfiken. Jag skulle väl beskriva mitt skapande som en spegling av min egen personlighet. Någon som vågar vara färgstark i ett ganska kalt och seriöst samhälle. Jag vill att man ska känna glädje och värme när man ser mina mattor eller till och med ha en i sitt egna hem och tänka att man inte behöver ta livet så himla seriöst hela tiden. 

Du verkar även ha försmak för landskapsmotiv, var kommer det ifrån?
– Jag bodde i Sydkorea under tiden pandemin slog och då var hajka i berg och vandra i naturen det enda man kunde göra, om man inte ville sitta inomhus och stirra in i en vägg i ett främmande land. Sedan dess har jag verkligen funnit en kärlek till att vara ute i naturen och tycker att det är det vackraste vi har. Mycket av det senaste jag gjort har varit inspiration från det Sydkoreanska landskapet. Mattorna Arkipelag inspireras av Mount Hallasan, Sydkoreas högsta berg, där man från toppen kan se en krater från ett tidigare vulkanutbrott. 

Foto: Eric Klang

Vilka motiv tycker du bäst om att arbeta med?
– Jag gillar att skapa abstrakta motiv som är öppna för tolkning. Alla ser inte världen på samma sätt och för mig är det alltid intressant att diskutera olika perspektiv. Mina senaste mattor som heter Arkipelag är väldigt inspirerade av sydkoreanska landskap men om man tittar närmare så kan det även se ut som en ledsen gubbe som inte alla ser om man inte poängterar det.

Finns det något nytt du vill testa på i utformningen av mattorna?
– Drömmen är att ha en egen ateljé. Just nu är mina mattor och väggbonader rätt små då mitt hem också är min studio vilket blir ganska trångt. Det hade varit kul att få göra en riktigt stor matta på ca 2×3 meter. 

Har du alltid varit konstnärligt lagd?
– Mitt planerade karriärval har alltid varit något akademiskt då jag sett det som en säker väg. Jag har alltid gillat att vara kreativ och uppskattar konst i alla möjliga former men trodde aldrig att det skulle vara något jag var bra på själv. Mest för att jag är rädd för att misslyckas och för hur andra ska uppfatta mig. 

Trodde du att detta var något du skulle syssla med?
– Absolut inte! Jag tycker det är otroligt kul att det finns en efterfrågan till att köpa och ha något hemma som mina egna händer har skapat. 

Amy Ta

Foto: Eric Klang

Hur har pandemin påverkat dig och ditt arbete som designer? 
– Pandemin påverkade mitt arbete som designer på ett bra sätt faktiskt. Men nu vill jag verkligen att pandemin ska vara över. Eftersom jag endast haft föreläsningar digitalt så sparar man väldigt mycket tid på att inte åka någonstans. Därav har jag haft mycket tid till att ägna mig åt det kreativa även om jag studerar på heltid och har ett extrajobb vid sidan om. En vanlig vardag för mig senaste halvåret har varit att jag ser föreläsningar och pluggar på dagen. Vid eftermiddagen börjar jag jobba med mattorna och varvar ner under kvällen med yoga för att rensa huvudet efter en stressig dag. 

Hur ser planerna ut framöver? 
– Snart kommer roliga collabs! Sedan kommer även lite nya motiv på mattor som jag planerat att jag velat göra ett tag. Framtiden är väldigt oviss men förhoppningsvis så har jag en egen ateljé där man kan fortsätta att vara kreativ och skapa.