Annons ↓ Annons ↑

Albatross

Albatross är Göteborgsbandet med riffig gitarrpop vars senaste album släpptes 2014. Men inte har de legat på latsidan sedan dess, de har både turnerat i Europa, spelat med Truls Mörck, blivit kära och spelat in ett nytt album! Den nya skivan släpps digitalt på onsdag, vinylversionen och releasekonserten får dock vänta till 24 november.

Hej Albatross! Vilka är ni egentligen?
– Hej! Vi är ett band som gillar lite för dyra instrument och ogillar skitnödig musik. Vi är nog inte så creddiga. Nu har vi hängt ihop i ungefär sju år och fortsätter att spela och göra ny musik för att själva ta reda på vilka vi är. Smått socialt obegåvade, välrepade och svaga för klyschiga riff är några av grejerna jag kommit fram till. Vi gör musik för att få spela live. Det är viktigast för oss.

Och vem eller vilka har jag äran att prata med just nu?
– Just nu pratar du med Teo. Sångare, gitarrist, och mycket annat i Albatross.

Berätta lite om er nya skiva!
– Vi började spela in några låtar med Johan Håkansson som har producerat skivan. Vi går way back och det kändes kul att jobba ihop. Inspirationen kommer från alla håll och kanter men mycket kommer från avskalad och ”enkel” musik. Små sounds, fraser och nya perspektiv på saker som bara sätter igång något i huvudet. I studion hände allt väldigt snabbt, vilket var skönt. Även om mycket var klart innan vi gick in i studion skrevs sex låtar färdigt under tre dagar. Jag tror många är rädda för att spela live innan allt är 100% genomtänkt och paketerat men så tänker inte vi. Saker och ting får ta form i stunden. Om energin finns där blir det alltid bra. Låtarna på skivan är som tagna från en spelning, bara med lite lägre tempo. Förutom lite pålägg är allt live i studion, det är det enda vi vill och kan göra.

”Nu har vi en producent vilket vi inte haft på riktigt innan”

Hur skiljer den sig från det ni tidigare gjort?
– Vi har vuxit som musiker, människor och band. När vi släppte vår första skiva var vi ganska nya på allt. Vi hade inte riktigt hittat vår gemensamma kraft som band. Samtidigt är jag glad att vi släppte den. Vi var i alla fall väldigt nöjda då. Jag har faktiskt inte lyssnat igenom den sen släppet för två år sedan så jag vet egentligen inte så noga hur skivorna skiljer sig åt. Nu har vi en producent vilket vi inte haft på riktigt innan. Det har påverkat oss mycket. Vi har tagit åt oss av synpunkter från folk vi gillar att spela med och som vi tycker gör bra musik. Det har gjort att vi har fått ifrågasätta vad Albatross är och vad vi gör bäst. Det är större, bättre, fetare, snabbare och mycket mer Albatross än allt vi gjort innan.

Senaste skivan släpptes 2014, vad har ni haft för er sedan dess?
– Vi har åkt runt och spelat ganska mycket. Turnerat lite i Europa. Det har tagit ett tag från att vi började med skivan fram till idag, även om mycket av arbetet har gjorts under kort tid. Vi har också spelat med många finfina musiker. Förra våren gjorde vi några roliga husbandsspelningar med Slowgold på HAK där vi bland annat fick spela Hanna från Arlöv med Maria Grahn. Vi har även spelat med Ian Person och hörs på ett par låtar på Truls Mörcks skiva. Sen har kärleken sprudlat i Albatross, några detaljer där vill jag dock inte gå in på.

”På Way Out West får man inte äta kött så det är nog den bästa jag har koll på”

Alltid mysigt med kärlek! Jag läste att ni ser ner på housefestivaler… Kanske förståeligt, men vilka festivaler föredrar ni istället?
– Haha! Det var nog mest för att driva med den klyschiga bilden en kan ha av rockband. Sen är jag inte så mycket för festivaler över huvud taget. Men på Way Out West får man ju inte äta kött så det är nog den bästa jag har koll på. Algotfestivalen är fin också.

Vilket är det bästa stället att hänga på i Göteborg?
– Pustervik eller hemma hos Arvid som spelar klaviatur i bandet.

Albatross kan ju vara en av världens coolaste fåglar. Vilka likheter har ni med en albatross egentligen?
– Namnet är ju rätt likt vårt.