Annons ↓ Annons ↑

Singellistan – Göteborgs 30 bästa singlar

Vilka göteborgare släppte de bästa låtarna under 2019? Vi har satt ihop en topp tio lista över stans absolut bästa singelsläpp för att därefter lista resterande favoriter utan inbördes ordning.  

1. Augustine – Luzon
Luzon är en tvättäkta banger. Låten har allt ifrån en försiktig början som sakta byggs upp till ett bakåtlutat groove som sedan leds in i lite skön falsettsång. Den har helt enkelt gått varm på vårt kontor sedan den släpptes och bara det faktum att Augustine, ett år efter singelssläppet, får köra på stora scenen på Pustervik säger ju något om framtidsutsikterna för artisten.

2. Danskeband – Ful = Ledsen
Danskeband gled in i sluttampen av året med debutsingeln Ful = Ledsen som på ett oväntat men ack så varmt sätt lade sig tillrätta i mitt musikhjärta. Texten kanske inte är så lätt att hänga med i då de “sjunger coola ord på japanska” men vad gör det, vi vill höra mer av Danskeband! 

3. Ljung – Truth
Ljungs Truth är tung, hypnotisk och håller inget tillbaka. Vi har svårt att hitta någon som kommer nära hennes hybrid av syntar, autotune, klubbiga beats och ödesmättade stämningar. Missade ni hennes spelning på Djungeltrumman Sessions är det bara att beklaga.

4. Vita Bergen – Falcons
Vita Bergens comeback med snygga singelomslag signerade Yoyo Nasty har varit en ren framgångssaga. Det är som om bandet laddat om rejält sedan album två och är tillbaka med full indie power. En sak är säker – Vita Bergens 2020 ska bli spännande att följa. 

5. Parham – Fingertoppar
Att Parham har många bra låtar i bagaget är ingen hemlighet men från EP:n Vårt Paradis är det Fingertoppar som har gått varm i högtalarna hos redaktionen. Låten har ett nästintill perfekt avvägt ljudlandskap där textraderna sedan lägger sig själva lika rätt som pusselbitar. 

6. Jelly Crystal – Where’s The Starman
Jelly Crystals glimmande glamrockvärld gör sig som allra bäst i singeln Where’s The Starman där Filip Johnson, som han heter till vardags, får slå på de stora trummorna i låtens andra hälft. Det blir grandiost och fint. 

7. Sarah Klang – Call Me 
Balladdrottningen, Göteborgs finest sad girl – Sarah Klang lyckades återigen frälsa svenska folket med albumet Creamy Blue som släpptes under oktober 2019. Att välja ut en singel var inte helt enkelt men valet landade slutligen på Call Me. Låten är skapad med en klockren fingertoppskänsla för smäktande ballader, hjärta och smärta. En självklarhet på topp tio listan! 

 

8. Joel Alme – Jag kommer inte undan
Vilken comeback det blev för Joel Alme. Efter fyra års paus tar albumet Bort, bort, bort oss med storm. Texterna är raka och ärliga utan att försöka försköna eller linda in saker i skira och vackrare slöjor. Almes ångest skär rakt in i lyssnaren och vi känner med honom från början till slut. Jag kommer inte undan är kanske det mest talande exemplet från hans femte album. 

9. Beverly Kills – In This Dim Light
In This Dim Light är en rå och kompromisslös dänga som drar in över lyssnaren likt en mullrande storm. Vi lämnas kvar förundrade och fascinerade, hopkoket av post-punk och indie funkar helt enkelt löjligt bra. 

10. Aden x Asme – Starta vågen
Det är svårt att sammanställa en lista över Göteborgs bästa låtar utan att nämna Aden x Asmes Starta vågen som i skrivande stund har över sju miljoner spelningar. Wow. 

Pale Honey Set Me Free

Ruby EmpressLonesome Cowboy

Nibla If You

Riga TigerHur Kommer Det Sig

KårpKuiper Belt

Huset Lowkey

Saga Back Heaven’s Not Ready

Björn Olsson Niclas Stenholm

BojouProlog

Agent Blå Colors of the Dark

Baby Missiles (ft. Tuva Lodmark) I Can’t Win 

BF/CUpstate

ManxCookie Dough//Key Limes

Tilde Hjelm I Hate You Jim

Stina VelocetteVi Styr Saker

Pjay Parisi Vilka Vänner

Shadi GMind

WestkustCotton Skies

Raring Jeansjacka

Funkviol Ding ding värld