Annons ↓ Annons ↑

Chalmers­studenter ställer ut digitaltillverkat trä

På fredag är det vernissage för utställningen Trä – rått och raffinerat på Chalmers. Där visar masterstudenter upp fullskaleprotoyper av utemöbler och tak i digitalt tillverkat trä.

Under höstterminen har masterstudion Material & Detail på Chalmers arkitekturprogram riktat in sig på korslimmat trä, och fokus har varit mötet mellan arkitektur, material och robottillverkning. Studion utmanar studenterna att utforska och utveckla, forma och förädla användandet av trä i byggda konstruktioner för att få fram nya rumsliga effekter.

 Åtta grupper av studenter har tävlat om att designa Chalmers Kårhus nya uteservering i korslaminerat trä, och resultatet visas i en utställning tillsammans med prototyper i full skala av de vinnande bidragen. 

– Trä är ett utmärkt byggmaterial; det är inte bara förnybart, lätt att återvinna och lagrar koldioxid, det är även vackert, taktilt och lätt att hantera. Sverige är en av världens största producenter av timmer och världsledande när det kommer till skogsskötsel och framtagning av råvaran, skriver Chalmers i ett pressmeddelande.

Utställningen invigs med en vernissage på fredag klockan 16 i Kårhuset på Chalmersplatsen 1, där det bjuds på vinterbrasa och tilltugg.