Annons ↓ Annons ↑

Solen

På lördag kommer indiefavoriterna Solen till Klubb Foajén på Stadsteatern. Vi frågade ut dem om den nya plattan, den halvnya bandmedlemmen och den kommande valsegern.

Solen är Erik Hillborg, Nils Dahlqvist, Gustav Karlsson, Olle Darmell och, sedan förra turnén, även Johan Kilström. På albumet Känslor säljer/Miljonär som släpptes i mars, deras tredje i ordningen, har bandet samarbetat med Thåström-producenten Ulf Ivarsson.

Berätta om samarbetet med Ulf Ivarsson. Hur har det påverkat ert sound?
– Ulf sa på vårt första möte att han gillade oss, men att han skulle må bra om vi lät lite tyngre, mörkare, inte lika glada som tidigare. Så han har hjälpt oss med mörkret, med oljud som inte stör, som färgar våra låtar och ger dem ett dovare sound. Kanske. Men han har nog påverkat oss mer som människor än vårt sound.

”Vi hoppas att vännerna kommer och att ovännerna håller sig borta”

Fyra bandmedlemmar har blivit fem. Hur gick det till? Och har Johan Kilström klarat provanställningen nu?
– På förra albumet använde vi oss av fler instrument vid inspelningen än vad vi skulle kunna spela live så vi tog först in Johan till förra albumets turné för att kunna göra albumet rättvisa. Så själva provanställningen tog slut redan för två år sedan när förra turnén tog slut. Och sen kändes det konstigt att göra sig av med honom, han hade vuxit in i rollen som medlem snabbare än vi någonsin kunnat drömma om. Med en personlighet vi aldrig sett maken till tog han plats som bara en fullvärdig medlem tidigare tagit. Lägg då till att hans musikaliska begåvning är något utöver det ovanliga. Och han är ambitiös. Så när det var dags att sätta igång med arbetet till Känslor säljer/Miljonär kändes det naturligt att bevilja hans anställningsansökan tills vidare.

Kul att ni kommer till Göteborg i helgen! Hur är det att spela här?
– Jättekul, vi har många vänner och några ovänner i Göteborg så vi hoppas att vännerna kommer och att ovännerna håller sig borta på lördag. De gånger vi har spelat i Göteborg har det oftast varit bra drag och mycket folk och vi hoppas på detsamma den här gången.

”Förra albumet tog lite för lång tid, så vi tänkte försöka ge oss själva en spark i röven”

Om Solen blev statsministrar, vad skulle ni ändra på först?
– Vi skulle ”göra en Erdogan”; skriva om grundlagen så vi själva fick mer makt, för som ensam statsminister i dagens Sverige kan man inte göra mycket åt allt elände. Sen skulle vi minska antalet statsrådsposter som ett led i att stärka vår egen position i regeringen och om dessa beslut skulle få mothugg av oppositionen skulle vi nog behöva förbjuda alla andra partier och sen skulle vi förbjuda plånboksfrågor i riksdagen och sen skulle vi förbjuda medieträning för politiker och sen skulle vi tillsätta en verkställande enhet som får sköta allt det praktiska och allt pappersarbete medan vi själva spelar golf. Vi tror på seger 2022.

Vad har ni mer på gång framöver?
– Inte så mycket, vi ska sommarjobba på kommunen och sen tänkte vi börja spela in nästa album. Det förra tog lite för lång tid så vi tänkte försöka ge oss själva en spark i röven i höst.

Låter fint. Tack för intervjun, och lycka till på lördag!
– Tack!