Annons ↓ Annons ↑

Frida Öhrn

Efter SAAB-hitar och melodifestivalgenomslag går Frida Öhrn från Oh Laura/Cookies n Beans solo. Vi tog ett snack lagom till att hon uppträder på Liseberg torsdagen den 28 juli.
Hej Frida! ‪Nästa torsdag‬ gästar du Göteborgs Gröna Lund, Liseberg, hur känns det?
– Det ska bli så kul att komma tillbaka! Jag älskar den lilla scenen
Du har gått från SAAB-reklam via Melodifestivalen till att nu stå på egna ben, berätta om det? 
– Ja, efter 10 år med intensivt turnerande och många skivsläpp med främst Cookies n Beans men även Oh Laura kändes det som att det var dags att testa något nytt. Något som jag längtat efter. Jag har haft många låtideér liggandes i datorn men även musik som börjat bubbla i mig som ville ut. Jag gick tillbaka till några av mina musikaliska rötter som Björk, Massive Attack, Eurythmics, inspirerades av den syntiga elektroniska ljudbilden. Sen 2014 har jag arbetat målinriktat med mitt solomaterial. Jag har skrivit, spelat in och experimenterat med låtar och ljudbilder. Låtit rösten flyga fritt. Och tagit mig själv och mina idéer på allvar.
Jag startade ett eget skivbolag, Eaglebrain, i början av 2016, det stämde bra ihop med hela min vision att inte kompromissa. Att göra något som jag från början kanske inte trodde att jag kunde men som jag ville göra.
Vad är den stora skillnaden mellan att spela i och med ett band mot att gå solo tycker du?
– Det blir lättare att ta beslut som solo. Jag behöver inte kompromissa. Samtidigt har jag ju August Zachrisson (producent, keyboard Git, pad, tracks) och Miikael Häggström (trummor) med mig när jag turnerar. Det blir en bandkänsla, långa samtal i turnébussen, övertrötta garv och framför allt att mötas i musiken på scenen.
Om du jämför ditt soloprojekt med dina tidigare, hur låter det annorlunda?
 – Det skiljer sig  jättemycket! Jag har alltid spelat väldigt organiskt akustiskt, nu är det en syntig elektronisk ljudbild. Alla texter kommer från mig, mina historier på ett eller annat sätt, min röst får mer utrymme. Och jag dansar mer!
Om du skulle få frågan att göra en reklamlåt igen, skulle du göra det då, eller är den tiden förbi?
– Jag skulle absolut kunna tänka mig att använda någon av mina låtar i en reklam igen, är det bra gjort hela vägen kan det bli väldigt bra.
Vad har SAAB-låten Release me gett dig musikaliskt?
– Det var en omvälvande upplevelse att slå igenom så snabb. Att förstå att människor blev så berörda av min röst och av låten. Samtidigt hade jag svårt att hänga med på allt som hände då. Det var blandade känslor. I Sverige ville en del skildra vårt band Oh Laura som ett ihopplockat reklamband. Det var lite konstigt för oss som hade spelat och skrivit i 4 år innan vi slog igenom. Det var fortfarande så nytt att slå igenom inom reklammusik, och dessutom lite fult. Men den största känslan var såklart att det var helt fantastiskt att få nå ut till så många med vår musik. Över en natt hade vi en stor publik i Europa, Japan och Australien. Utomlands möttes vi av en helt annan respekt från press och media. Jag är väldigt tacksam att få ha varit med om det, det öppnade många dörrar för mig både på det personliga och professionella planet
Och sist, men inte minst, för de som står och väger om de ska gå på konserten ‪eller inte, övertala dem!
– Det kommer att bli en euforisk kväll! Jag tänker sjunga er till skratt och gråt, dansa extatiskt tills ni bara måste dansa med. Jag kommer viska och gorma från botten av mitt hjärta. Ni kommer sjunga med mig. Det vill ni väl ändå inte missa va?!