Annons ↓ Annons ↑

Silvana Imam debuterar med Naturkraft

Efter en hyllad EP, Guldmickar, Live-pris och evig kärlek från fansen är Silvana Imam tillbaka med sitt debutalbum. Det inleds med att Silvanas mamma läser en text om Silvanas liv.

Nu släpper du snart ny skiva, berätta om den!
Naturkraft är en vidareutveckling av de två EP:s jag släppt. Den innehåller alla element som fanns på de två och är nu mer personlig. Det här är mitt personligaste verk hittills. Jag har tagit in mina föräldrar på albumet, det är väldigt speciellt för mig. Jag har inte jobbat på något annorlunda sätt mot tidigare, bara mer intensivt och koncentrerat.

Skivan heter Naturkraft, varför?
– När jag skrev låten Jag Dör För Dig på förra EP:n fanns en rad ”Jag är naturkraft, jag borde brukas”, den satte grunden för hela skivan. Just den raden betyder att jag vill att alla som lyssnar på min musik ska använda den för att stärka sig själva. Jag vill att mina lyssnare ska ta av mig, använda mig och känna att all min kraft är deras kraft. Naturkraft betyder också att min kraft kommer inifrån och inte kan påverkas av något utifrån; dvs en kan säga, göra och behandla mig hur en vill men jag kommer alltid att uttrycka det jag vill uttrycka. En naturkraft går inte att tysta ner, stoppa eller kväva. En naturkraft är oundviklig.

Skivan inleds med ett spår som heter Lietuva, vem är det som pratar där?
– Det är min mamma som på litauiska reciterar några rader från mitt introspår Hon Va, som är en berättelse om mig och mitt liv. Både jag och min producent tycker att litauiska är ett vackert, hårt och utsatt språk och eftersom jag kommer från Litauen och kan språket var det viktigt för mig att det skulle bli en del av skivan.

”Jag vill att mina lyssnare ska ta av mig, använda mig och känna att all min kraft är deras kraft.”

Du har vunnit Guldmicken på P3 Guld, och Årets Live på Manifestgalan, hur mycket press känner du på grund av det?
– Jag har sen dag ett velat att mina shower ska vara just shower. Jag ser det som teater, olika akter som yttrar sig olika utifrån känslan i mina låtar. Jag skulle säga att den jag känner mest press ifrån är mig själv, jag är min största kritiker och vill alltid överträffa mig själv. Inga priser kan bidra till press eftersom ingen utifrån kan bestämma hur jag känner inför min konst.

Kommer du vara lika bra, eller bättre live med den här skivan?
– Bättre!

I ett omtalat reportage i SvD skrev reporten om att du var trött, inte längre orkade vara en superhjälte, men att när du steg upp på scen och i samtal med dina fans så var det just det du var, hur känns det nu?
– Jag har kommit tillfreds med de tankarna, det är mina lyssnare som bestämmer vad jag är för dem, ingen annan. Om de väljer att se mig som någon som hjälper dem igenom dagen, en slags ”hjälte”, så är det precis det jag är för dem. Det största med att vara artist, med allt vad jag åstadkommit, är att beröra. Inga priser eller utmärkelser kommer i närheten av känslan jag får när jag möter mina lyssnare på spelningar eller på gatan.

Du sa också i den intervjun att du var trött för att du inte fick prata om det du ville, du ville prata om varför och hur du gör musik.
– Ja, det var då, nu är nu. Nu pratar jag om exakt det jag känner för att prata om. Jag pratar om min musik. Jag pratar om det jag vill åstadkomma med min musik och jag pratar hur jag känner för att prata när jag vaknar på morgonen.

”Jag är på en plats där jag vill berätta min historia, det har jag aldrig velat förut.”

Varför gör du musik, är det fortfarande för att det fyller dig med liv? eller finns det idag en annan anledning?
– Det är samma anledning. Utan musik vet jag inte hur jag hade fått utlopp för alla tankar och känslor. Det är den där nerven jag känner när jag just gjort klart en låt eller känslan innan jag går på scen. En annan anledning är att jag får utvecklas ihop med min musik. Jag vill aldrig stagnera och så länge jag är verksam kommer jag göra låtar som känns nyskapande för mig.

I pressmeddelandet som följde med din, 14 spår långa, skiva står det att det är din tid nu, vad innebär den tiden?
– Det innebär att jag har gjort något som inte har gjorts i svensk musikhistoria, någonsin.

Du säger också att du är helt naken, vad är det egentligen du klätt av dig sen sist?
– Jag har egentligen aldrig gjort så personliga låtar som på det här albumet. Genom de 14 spåren berättar jag min historia ur olika sinnesstämningar. Det är allvar och det är lekfullt, jag har haft kul på den här plattan samtidigt som det har varit tungt. Jag är på en plats där jag vill berätta min historia, det har jag aldrig velat förut. Jag är ett med min historia och min konst.

I april åker du ut på mer än en månad lång turné, vad känner du inför det?
– HYPE!!!!!!!!!!!!!! Längtar efter att få spela nya låtar. Det kommer bli fett, jag har ett team med mig som är jävligt engagerade och intresserade. Och galna. Den 12 maj spelar jag på Gröna Lund, det har jag drömt om ända sen jag var kid med kort hår som sprang runt och rimmade på skolgården.

Vad bävar du inför?
– Att tiden aldrig räcker till …