Annons ↓ Annons ↑

5 saker att ha koll på för en balanserad kropp

En hälsosam kropp – ja vad är egentligen det? I mångt och mycket handlar det om att hitta kroppens naturliga balans. Ett tillstånd där alla delar av din kropp samarbetar och både kropp, hormoner, känslor, tankar och huvud är i harmoni. Ja, det är inte alltid helt enkel att hitta den där balansen även om vi väldigt gärna skulle vilja. För att i alla fall hjälpa dig komma igång har vi här listat 5 saker att ha koll på för att du ska få en balanserad kropp. 

1.Homeostas

Homeostas är egentligen ett finare ord för kroppens balans eller ett tillstånd av jämvikt. Homeostas är kroppens egna strävan efter att hitta den jämvikten. Din kropp jobbar konstant för att reglera bland annat din temperatur, blodsockernivå och vätskenivå. För att din kropp ska må bra måste nivåerna vara i balans – i homeostas. Det är ett tufft jobb för din kropp att ständigt kämpa för balans och det är många bollar att hålla koll på. Inte konstigt att vi ibland tappar fokus eller halkar efter och plötsligt känner den där känslan av att allt inte riktigt är 100.

2. Det endocannabinoida systemet

Krångligt ord men egentligen inte så väldigt krångligt. Det endocannabinoida systemet är kroppens egna ”regulator” vars jobb är att hålla din kropp i homeostas –  i balans. Det endocannabinoida systemet är uppdelat i tre huvudsakliga delar.

  1. Cannabinoida receptorer: då de sitter på utsidan av kroppens celler fungerar de som budbärare mellan kroppen och en specifik cell. Dessa receptorer tar alltså hand om din balans på cellnivå.
  2. Endocannabinoider: de här små rackarna ser till att de cannabinoida receptorerna är aktiva och jobbar på som de ska. Dessa produceras naturligt i din egen kropp.
  3. Metaboliska enzymer: när endocannabinoiderna har gjort sitt jobb så är kommer de metaboliska enzymerna fram och bryter ner dem så att de inte ska lagras i kroppen.

Det är alltså dessa tre komponenter som skapar ditt endocannabinoida system som i sin tur håller hela din kropp i en härlig balans.

3. Fytocannabinoider

Fytocannabinoider är växtrikets cannabinoider och finns i cannabis och hampa. Finurligt nog är de helt kompatibla med kroppens endocannabinoida system. Vid de tillfällen då din kropp och det endocannabinoida systemet har det tufft att hitta balans kan det vara värt att testa att tillföra dessa utomstående cannabinoider för att hjälpa kroppen lite på traven. Egentligen är det ganska mycket begärt att kroppen ska klara allt helt på egen hand. Fytocannabinoider går att hitta i olika former men vanligt är som sagt från hampa och då utvunna och producerade som olja eller kapslar, eller hudsalvor. 

Hampaolja

För att välja rätt sorts hampaolja är det viktigt att välja en som inte innehåller THC. THC är också en cannabinoid och det ämne som finns i marijuana som gör att användaren känner sig hög. Dessutom är THC narkotikaklassat i Sverige och stora delar av världen och helt olagligt att använda. En hampaolja för hälsa och homeostas ska innehålla ett brett spektrum fytocannabinoider men vara fri från THC. Du kan hitta hampaolja som du tar direkt under tungan, som vattenlöslig olja som du blandar i valfri dryck, kapslar som du sväljer rakt o och ner eller som hudsalvor.

Hampakapslar

Ett alternativ till hampaolja som droppar är att istället inta hampaolja i form av en kapsel. Det kan vara att föredra om du inte gillar smaken eller föredrar att slippa räkna droppar. Hemply Balance erbjuder både kapslar och oljor, och även en hudkräm.

4.Endorfiner

Du har säkert hört uttrycket “endorfinkick” förut, men vet du egentligen vad endorfiner är och kanske viktigast hur du får den kicken?

Endorfin är ett ett naturligt hormon som kroppen producerar på egen hand. Det skapas i en del av hjärnan som också är kopplat till vårt belöningssystem. Endorfiner kan lindra smärta och påverka vår vilja till att utföra livsavgörande saker såsom att äta, dricka och sova. Anledningen till att endorfiner är som en “kick” som får oss att må bra är att endorfinet triggar olika system i kroppen som ger oss välbefinnande. Till exempel kan endorfiner få vår kropp att producera mindre stresshormoner – yes please!

Ett effektivt sätt att öka produktionen av endorfiner i kroppen är genom fysisk aktivitet. Det sägs att en 45 minuters lång springrunda kan utsöndra en mängd endorfiner som motsvarar ungefär 10 milligram morfin. Ut och spring säger vi!

5. Serotonin

Serotonin är en typ av signalsubstans som skickar meddelanden mellan kroppens celler via nervsystemet. Serotonin skapas naturligt i din kropp och har en stark påverkan på ditt humör. Det finns forskning som visat att för låga nivåer av serotonin kan skapa olustiga och ledsna känslor medan en balanserad nivå av serotonin skapar en känsla av välbefinnande. Du kan hjälpa din kropp att på ett naturligt sätt öka nivåerna av serotonin genom fysisk aktivitet eller genom att öka ditt intag av aminosyran tryptofan. Det går att hitta tryptofan i vissa typer av proteiner som finns i till exempel sojabönor eller banan.