Skill Bill Zoo

Skill Bill Zoo plockar fram glömda platser i ljuset och ger dem den uppmärksamhet de förtjänar. På lördag ordnar de för sjunde gången i ordningen Betongfighten – folkfest, jam och glögg på en plats du glömt bort.

Vilka är Skill Bill Zoo?
– Vi är ett crew av breakare som slog oss samman 2007 i Göteborg. Vi bestod då av fyra man, men vi har långsamt vuxit under åren och i somras tog vi med några nya talanger, så nu är vi nio pers.

Berätta om Betongfighten!
– Betongfighten uppstod som en reaktion på den typiska och ofta ganska tråkiga formen hiphopjams har gjorts i. 2010 fick jag iden att göra ett utomhusjam som inspirerade genom ovanliga locations och utmanade med ett tuffare underlag som betong eller asfalt. Rent praktiskt är Betongfighten en gatufest, vi samlas, spelar bra musik från ett bärbart soundsystem, bjussar på lussebullar och glögg och breakarna breakar. Förbipasserande stannar till och kollar en stund, upplever stämningen och tar del i gemenskapen som skapas.

Ett extra juligt jam alltså. Vem får vara med?
– Alla. Den som vill dansa kan ställa upp i tävlingen eller bara rocka cirklarna. Den som vill dricka glögg och se på lite ball breakdance kan göra det. Det viktigaste med en fest är ju att alla har kul, hur dom än vill göra det.

”Om man har en fest på en plats så förändras den”

Varför är ni på glömda platser?
– Vi vill visa vår kärlek till staden genom att göra kul saker på dess fina men bortglömda platser. Då får platsen en ny mening, ett nytt ljus, ett nytt liv. Många platser är typ icke-platser, bara transportsträckor eller så, men om man kan ha en fest på den platsen så förändras den. 2011 gjorde vi jamet i en liten smutsig gångtunnel i Majorna, smockfullt och svinbra vibe. Tror aldrig något så fett har hänt i den tunneln innan liksom. Den var liksom full med krossat glas och porrblaskor. Staden är full av vackra, glömda och lite hemlighetsfulla platser, och det är riktigt nice att connecta med dom på ett sånt här sätt.

Vilken är den drömmigaste glömda platsen för ett hiphopjam?
– Det finns en plats som vi inte hann göra något på innan det blev omöjligt, det är jävligt synd. Vid foten av Götaälvsbron på hisingssidan finns en betongplatta precis vid vattnet, med utsikt över hamnen och läppstiftet och bron ovanför som dundrar av spårvagnarna… tänk en fin sommardag där med en grill och galna rytmer från boomboxen, folk som svettas och går loss… det är nog mitt drömställe. Den där rallybanan byggdes ju och dom stängslade in stället, så tror det får förbli en dröm.

Vem vill ni hälsa vad?
– Vi vill hälsa tack till alla vänner och familj som hjälper oss med praktiska saker i arrangemanget, typ lusskattsbakning och sovplats åt våra gäster. Vill också hälsa alla som läser detta välkomna till Betongfighten 7. Och att dom ska klä sig varm för det lär bli lite ruggigt.

Betongfighten 7 hittar du i passagen i parkeringshuset vid Seminariegatan, Annedal. Den 12 december 13–17.